ÖDERO BLOG

E-Ticaret Sitesi Kurma Rehberi

Pazarlama Rehberi

13 Mart 2025
E-ticaret sektörü bir hayli büyüdü ve günümüz ticaret dünyasının merkezine yerleşti. Bu durum, girişimcilerin e-ticarete yönelmesinin yanında fiziksel mağazaya sahip işletmelerin de ek olarak e-ticaret sitesi kurmasına yol açtı. Özetle günümüzde e-ticaret sitesi kurmak, hemen her işletme için bir gereklilik konumunda. Peki, e-ticaret sitesi nasıl kurulur ve bu süreçte nelere dikkat edilmelidir?

E-Ticarete Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler

E-ticaret sitesi kurmadan önce siteye zemin hazırlamak için bazı konularda bilgi sahibi olmalısınız. E-ticaret hakkında gözden kaçırmamanız gereken ve bu işe girmeden önce mutlaka araştırmanız gereken bu konulardan en önemlilerine yakından bakalım.

Avantaj ve Dezavantaj Karşılaştırması

E-ticaret, sunduğu birçok avantaj ile hızla yaygınlaştı ve kabul gördü. Ancak birçok sektör için avantajlı olan e-ticaret, bazı ürün ve hizmetler için uygun olmayabilir. Bu noktada e-ticaretin sizin hizmet vermek istediğiniz alandaki etkilerini detaylı bir şekilde araştırmalısınız. Avantajları ve dezavantajları en küçük detayları da dahil ederek ele almalı, analiz etmeli ve bunun sonucunda bir yol haritası çizmelisiniz.

Hedef Kitle ve Pazar Araştırması

Hedef kitle ve pazar araştırması da girişiminizin e-ticaret için uygunluğunu test etmenize yarar. Ürün ve hizmet kapsamındaki pazarları araştırıp hedef kitle analizi gerçekleştirdikten sonra e-ticaret sitesi kurmanın getiri potansiyelini ölçebilirsiniz. Ayrıca bu araştırma ve analiz, satış ve pazarlama süreçlerinde de işinize yarayacaktır. E-ticarete girmeden önce pazarı ve potansiyel müşterileri tanımak size her zaman avantaj sağlar.

Ürün ve Hizmet Seçimi: Ne Satmalısınız?

Ürün ve hizmet seçimi de titiz davranmanız gereken bir süreç. Eğer faaliyet gösterdiğiniz bir alan veya aktif olarak hizmet verdiğiniz bir işletmeniz varsa ürün önceliğiniz bu deneyimlerinize bağlı olmalıdır. Hakkında yeterli bilgi ve deneyime sahip olduğunuz ürünleri çok daha rahat bir şekilde pazarlayıp satabilirsiniz. Ürün yelpazesini geliştirmek istiyorsanız da bunu zaman yayabilirsiniz.

Eğer ilk işinizi e-ticaret sitesi üzerinden kuracaksınız ürün ve hizmet seçimi için geniş bir araştırma yapmanızda fayda var. Pazardaki ihtiyaçları ve çözümleri bulup buna göre bir ürün grubu seçebilirsiniz. Ayrıca e-ticarette en çok satılan ürünler hakkında da araştırma yapmalı, internetten alışveriş yapan tüketicilerin önceliklerini tespit etmelisiniz. Bu süreci de e-ticaret sitesi kurmadan önce tamamlamalısınız.

E-Ticaret Sitesi Kurma Süreci

E-ticaret sitesi kurma sürecinde adım adım ilerlemeniz gerekiyor. Bu süreçte hiçbir adımı atlamamanız, başarılı bir e-ticaret sitesine sahip olmanız adına önemlidir. E-ticaret sitesi kurarken atmanız gereken 10 temel adımı şöyle özetleyebiliriz:

  1. Gerekli belgeleri hazırlayın ve yasal şartları yerine getirin.
  2. Alan adı ve domain hizmeti alın.
  3. E-ticaret altyapısı seçin ve kurulumu tamamlayın.
  4. Kullanıcı dostu ve mobil uyumlu e-ticaret sitesi tasarlayın.
  5. Sanal POS ve ödeme altyapılarını kurun.
  6. Kargo anlaşmaları yapın ve kargo yönetim planı oluşturun.
  7. SEO, pazarlama ve reklam çalışmaları yapın.
  8. Müşteri hizmetleri ve canlı destek operasyonlarını gerçekleştirin.
  9. Kampanya ve sadakat programlarını planlayın.
  10. Markalaşma sürecini tamamlayın ve güven oluşturun.

Şimdi, bu adımlarla ilgili detaylara ve ipuçlarına yakından bakalım.

E-Ticaret İçin Gerekli Belgeler ve Yasal Şartlar

E-ticaret için gerekli belgelere aslında site değil, e-ticaret şirketi kurarken ihtiyacınız olacak. Bu belgeler, kuracağınız şirket türüne bağlı olarak değişmekle birlikte talep edilen başlıca belgeler şu şekildedir:

  • T.C. kimlik kartı
  • Yerleşim yeri (ikametgah) belgesi
  • Şirket ana sözleşmesi
  • Noter onaylı imza sirküleri
  • Çalışma ruhsatı
  • Vergi levhası ve vergi numarasını gösterir belge
  • Ticari sicil kaydı belgesi
  • SGK ile ilgili belgeler

E-ticaret sitesi kurmak için temel yasal şart, mevzuatlara uygun bir şirket sahibi olmaktır. Şahıs şirketi, anonim şirket veya limitet şirket olması fark etmeksizin mevzuatlara uygun bir şirket kurarak e-ticarete girebilirsiniz.

Alan Adı (Domain) ve Hosting Seçimi

E-ticaret sitesi kurma sürecinin en önemli adımlarından biri alan adı yani domain seçimidir. Çünkü alan adı, aslında sizin markanız olacaktır. Markanızdan bağımsız bir alan adı seçseniz de tüketiciler sizi çoğunlukla e-ticaret sitenizin ismiyle bilecektir. Bu nedenle markanızı yansıtan, akılda kalıcı, çok uzun olmayan ve hedef kitlenin tamamına hitap eden bir alan adı seçmelisiniz.

Domain seçimi sonrası hosting hizmetleri arasında araştırma yapmalısınız. Hosting, e-ticaret sitenizin verimli çalışması noktasında önemli bir hizmettir. Bu nedenle kaliteli hizmet sunan bir hosting firması ile çalışmalı, e-ticaret sitenizde ihtiyaç duyabileceğiniz tüm özellikleri içerecek bir hosting hizmeti almalısınız.

E-Ticaret Altyapısı Seçimi: Hazır Platformlar vs. Özel Yazılım

E-ticaret altyapısı seçimini şirket ölçeğiniz doğrultusunda yapabilirsiniz. Hazır platformlar, size anahtar teslim e-ticaret sitesi sunarlar. Ayrıca bu platformlarda bütçenize göre uygun bir paket seçebilir, ihtiyaç duymadığınız özelliklerin olmadığı bir paket alarak tasarruf edebilirsiniz. Fakat hazır platformlar tasarım gibi noktalarda çok esnek olmadığı için markanızı doğrudan yansıtmanız zor olabilir.

Özel yazılım ile kendi altyapınızı kurmanız, daha verimli ve daha fazla özelleştirilmiş bir e-ticaret sitesine sahip olmanızı sağlar. Fakat bu yöntem de diğerine göre daha masraflıdır. Şirket ölçeğiniz yeterince büyükse ve bütçeniz varsa özel yazılım yöntemiyle devam edebilirsiniz. Ayrıca işe bu alanda uzman personeller alarak süreci daha rahat yönetebilirsiniz.

SEO Uyumlu ve Kullanıcı Dostu Web Tasarımı

E-ticaret sitenizin tasarımı, müşterilerinizin bakış açısı için önem taşır. Site tasarımını fiziksel mağazadaki dekorasyon ile karşılaştırabilirsiniz. Müşteri içeri girdiğinde aradığını kolay bulmalıdır. Bu doğrultuda mutlaka kullanıcı dostu bir web site tasarlamalısınız. E-ticaret sitenizin internetteki görünürlüğünün yüksek olması için de SEO uyumuna dikkat etmelisiniz.

Mobil Uyumlu ve Hızlı Bir Site Oluşturma

Son yıllarda mobil internet kullanımının ve mobilden alışveriş yapma alışkanlığının artmasını göz önünde bulundurmalısınız. Bu nedenle e-ticaret sitenizin mobil cihazlar için de uyumlu olmasını sağlamalısınız. Doğru optimizasyon ile e-ticaret sitenizi tüm cihazlarda verimli çalışabilecek hale getirebilirsiniz.

E-ticaret sitesi için bir diğer önemli detay da yüklenme hızıdır. Dijital dünyanın getirdiği hız alışkanlığı saniyeler içinde müşteri kaybetmenize yol açabilir. Dolayısıyla mümkün olan en yüksek hızda çalışan bir e-ticaret sitesi kurmalı, sayfa hızlarını sürekli kontrol etmeli ve olası sorunları zaman kaybetmeden çözmelisiniz.

E-Ticaret Sitesinde Ödeme ve Kargo Yönetimi

Ödeme ve kargo, tüketicilerin çok önem verdiği detaylar olmakla birlikte alışveriş tercihlerini de doğrudan etkileyen konulardır. Bu konularda ekstra efor sarf edip en doğru seçenekleri sunmanızda fayda vardır.

Ödeme Yöntemleri ve Sanal POS Kullanımı

E-ticaret sitelerinde ödeme altyapıları, genellikle sanal POS ile özdeşleşmiş durumdadır. Aslında e-ticaret ödeme yöntemlerinin büyük çoğunluğu için sanal POS tanımı kullanılabilir. Bu noktada size düşen görev, hızlı ve güvenli sanal POS firması ile çalışmanızdır. Çünkü finansal veri konusundaki güven, tüketiciler için belirleyici bir detaydır. Ayrıca güvenli ödeme altyapısı, sizin kazancınızın da güvenli olmasını sağlar.

Ödeme altyapısı konusunda çeşitlilik sunmanızda da fayda var. Ne kadar çok alternatif ödeme yöntemi sunarsanız o kadar geniş bir müşteri kitlesine hitap edersiniz. Bu noktada e-ticaret sitenizde link ile ödeme gibi yaygın yöntemlere yer verebilirsiniz. Ayrıca alışveriş kredisi ve kart saklama gibi çözümlerle de ödeme alternatiflerini çoğaltabilirsiniz. Alışveriş kredisi ile müşterilerinize kredi kartı veya nakit kullanmadan alışveriş yapma imkanı sunabilirken kart saklama ile de müşterileriniz gelecek alışverişlerini zaman kaybetmeden yapar ve satış dönüşü oranı artar.

Kargo ve Lojistik Süreçlerini Planlama

İnternetten alışveriş yapan tüketicilerin en çok şikayetçi olduğu konulardan biri kargodur. Satın alınan ürünün kargoya geç verilmesi, kargonun adrese geç teslimat yapması veya teslimat sürecinde farklı sorunlar yaşanması, geri dönülemez müşteri kaybına yol açabilir. Bu nedenle kargo ve lojistik süreçlerini doğru bir şekilde planlamalısınız.

En başta kargo firmaları ile anlaşın ve hızlı teslimat yapan firmalara öncelik verin. Müşterilerinize de kargo firması seçme alternatifi sunarak gönül rahatlığıyla alışveriş yapabileceklerini gösterin. Ayrıca kargo firmalarıyla anlaşmanız maliyetlerinizi de düşürür. Bu sayede müşterilerinize ücretsiz kargo fırsatı sunabilir, memnuniyeti artırabilirsiniz.

İade ve Müşteri Memnuniyeti Politikaları

E-ticarette iade oranının yüksek olma ihtimali her zaman vardır. Çünkü tüketiciler fiziksel ürünleri anlık olarak deneyimleyemedikleri için üründen memnun kalmayabilirler veya ürünler istedikleri gibi olmayabilir. Ayrıca internet üzerinden yapılan alışverişlerde tüketicilerin, ürünün yeniden satılabilirliğine zarar vermedikleri sürece 14 gün şartsız iade hakları da bulunur. Bu nedenle ürünlerinizi müşterilerinizi doğru bir şekilde açıklamalı, olası iadelere karşı da önceden hazırlıklı olmalısınız.

Bu konuda yapacağınız en önemli hazırlık, çözüm odaklı yaklaşmak ve müşterileri dinlemektir. Olası problemleri iade öncesi çözebileceğiniz yöntemler geliştirmelisiniz. İade durumlarında ise hemen aksiyon almalı ve müşterilerinizin parasını en kısa sürede iade etmelisiniz. Böylece hem iade sürecini sorunsuzca yönetmiş olursunuz hem de müşteri memnuniyetini yüksek tutarsınız.

E-Ticaret Sitesine Trafik Çekme ve Müşteri Kazanma

E-ticaret sitenizi kurduktan sonra satışa başlamak için sitenizi ve markanızı duyurmalısınız. Bunun için de pazarlama yöntemlerine başvurmalısınız. Ayrıca pazarlama sadece başlangıçta değil, ticaret hayatınızın her anında gereklidir. Bu yöntemlerle e-ticaret sitenize trafik çekebilir ve müşteri kazanabilirsiniz.

SEO ve Organik Trafik Stratejileri

SEO yani Türkçesiyle Arama Motoru Optimizasyonu, e-ticaret sitenizin internetteki görünürlüğü ile ilgilidir. Arama motorları, kullanıcılara en iyi sonuçları gösterebilmek için bir algoritma kullanır. Siz de bu algoritmanın kurallarına uyabilmek için sitenizi SEO uyumlu olacak şekilde dizayn etmelisiniz. Ayrıca metin, görsel ve sayfa hızı gibi detaylarla sitenizin SEO uyumunu sürekli destekleyebilirsiniz. E-ticaret siteniz SEO uyumlu olduğu sürece organik trafik çeker ve bu sayede birçok yeni müşteri elde edersiniz.

Google Ads ve Sosyal Medya Reklamları

Reklam, ticaretin ayrılmaz bir parçası olarak e-ticarete de taşınmış durumda. Dijital reklam kanalları, size ürün ve hizmetlerinizi tanıtıp pazarlama imkânı verir. Bu süreçte Google Ads hizmetlerinden faydalanarak internette yer alan birçok web sitesine ve platforma reklam verebilirsiniz.

Bir başka etkili dijital reklam kanalı da sosyal medyadır. Sosyal medya platformlarını internet kullanıcılarının büyük çoğunluğu kullandığı için bu platformlar e-ticaret için oldukça etkili bir vitrindir. Sosyal medya platformlarının sunduğu reklam araçları ve reklam hizmetleri ile potansiyel müşterilerinize kolayca ulaşabilirsiniz.

Influencer ve İçerik Pazarlaması

Influencer pazarlaması, sosyal medya ile hayatımıza giren bir pazarlama yöntemi. Bu yöntemde influencer olarak adlandırılan sosyal medya fenomenlerine ve topluluklara reklam verebilirsiniz. Influencer marketing yönteminde sosyal medya fenomeni, sizin ürünlerinizin kullanıcısı olarak reklam yapar ve ürünlerinizi kendi takipçilerine tanıtır.

İçerik pazarlaması ise dijital pazarlamanın en eski ve en etkili yöntemleri arasında yer alır. Çoğunlukla blog yazıları ve video içeriklerle uygulamaya konan bu yöntemde amaç, ürün pazarlamakla birlikte faydalı ve değerli bilgi de üretmektir. Kullanıcılara fayda sağlayabilecek içerikler üreterek bu içerikler dahilinde ürün pazarlaması yapabilirsiniz.

E-Mail Pazarlaması ile Satışları Artırma

E-mail pazarlaması, günümüzde de çok yaygın şekilde kullanılan bir yöntem. Çünkü e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmak için üyelik zorunluluğu olmasa bile iletişim bilgisi olarak e-posta adresi paylaşmak gerekiyor. Bu da e-posta pazarlaması yapmak için büyük bir havuz oluşturmayı sağlıyor. Müşterilerinizden iletişim izni alarak e-mail üzerinden ürünlerinizi pazarlayıp satışlarınızı artırabilirsiniz.

Satış Sonrası Hizmetler ve Müşteri İlişkileri Yönetimi

E-ticarette başarılı olabilmek için satıştan sonrasını da mutlaka düşünmelisiniz. Çünkü e-ticaret her zaman devam eden bir süreçtir ve sadık müşteriler elde etmek oldukça zordur. Bunu sağlayabilmek için satış sonrası hizmetleri doğru planlamalı, müşteri ilişkileri yönetimine önem vermelisiniz.

Müşteri Hizmetleri ve Canlı Destek Kullanımı

Müşteri hizmetleri hassasiyetle yönetilmesi gereken bir iletişim kanalıdır. Müşteri hizmetleri sunduğunuz kanallarınız üzerinden sıkça talep geleceğini unutmayın. Bu mesajlar sadece şikayet değil, öneri ve tebrik de olabilir. Fakat önemli olan, gelen her talebe ve mesaja mümkün olan en kısa sürede dönüş yapıp konu ile ilgili aksiyon almanızdır.

Verimli bir müşteri hizmetleri yönetimi için canlı destek kullanımı da gereklidir. E-ticaret müşterileri hıza alışkındır ve taleplere hemen cevap bekler. Ayrıca bazı konularda anlık bilgilere de ihtiyaçları olabilir. Canlı destek kullanımında chatbot’lardan da faydalanabilirsiniz. Son olarak telefon, e-posta ve sosyal medya gibi birden fazla müşteri hizmetleri kanalına sahip olmanız gerektiğini de belirtelim.

Sadakat Programları ve Kampanyalar

E-ticarette sadık müşteriler elde etmek, çoğu zaman yeni müşteri kazanmaktan daha zor olabilir. Rakibin çok, rekabetin çetin olduğu e-ticaret ortamında hemen her e-ticaret sitesi, avantajlı kampanyalarla müşteri çekmeye çalışır. Sık sık sizi tercih edecek bir müşteri kitlesi yaratmak için ise mutlaka bir sadakat programı oluşturmalısınız.

E-ticaret sitenizde her müşteriye hitap eden kampanyalar her zaman olmalı. Fakat sadakat programına dahil olan müşterileriniz için farklı ve daha avantajlı kampanyalar sunabilir, sadık bir müşteri kitlesi oluşturabilirsiniz.

E-Ticarette Büyüme ve Uluslararası Satış

E-ticarette büyüme hedefiniz her zaman geçerlidir. Bu büyüme hedefinizin çapını ne kadar genişletirseniz o kadar çok çaba sarf etmeniz gerekir. Fakat bununla doğru orantılı olarak kazancınız artar ve markanız global değere sahip olur. Böylece büyümeye devam eder ve yurt dışına satış yaparsınız.

Markalaşma ve Güvenilirlik Stratejileri

Büyümek için gerekli olan en önemli unsur elbette güvenilirliktir. Bunu sağlamak için ürün ve hizmet kalitesinden müşteri memnuniyetine, e-ticaret anlayışından sosyal sorumluluk projelerine kadar genişleyen pek çok konuda planlı hareket etmelisiniz. Bir yandan markalaşırken bir yandan da hem sektörün hem de müşterilerinizin güvenini kazanmalısınız. Güvenilir bir marka olduktan sonra yurt dışına açılmanız çok daha kolay olur.

Çok Kanallı (Omnichannel) Satış Yaklaşımı

Çok kanallı satış yaklaşımı, size daha geniş bir müşteri kitlesine hitap etme imkânı sunar. Ayrıca belirli bir müşteri kitlesine de dilediği kanaldan alışveriş yapma özgürlüğü sunabilirsiniz. Bu noktada yapmanız gereken, e-ticaret sitesine ek olarak mobil uygulama sunmak ve mobilden de satış yapmak. Buna ek olarak sanal pazar yerlerinde mağaza açıp farklı tercihleri olan müşterilere de hitap etmelisiniz.

Yurt Dışına Satış Yapmak İçin Gerekli Adımlar

Yurt dışına satış yapmak için atmanız gereken ilk adım tabii ki yasal mevzuatlara uygun hareket etmektir. Bu noktada mikro ihracat gibi imkânlardan faydalanarak yurt dışındaki bireysel tüketicilere perakende satış yapabilirsiniz. Toptan satış yapmak için ise B2B ağı kurmalı ve geleneksel ihracat mevzuatlarını da dikatte alarak hareket etmelisiniz.

Yurt dışına satış için yapmanız gerekenler arasında e-ticaret sitesini farklı dillerde hizmet verebilecek şekilde dizayn etmek de vardır. Satış yapmak istediğiniz ülkelerin diline çevrilebilen bir e-ticaret sitesi sayesinde yurt dışındaki müşterilere daha kolay ulaşabilirsiniz. Ayrıca yurt dışına satış yapabilmek için e-ticaret sitenizde yurt dışından ödeme alma yöntemleri de bulunmalı.

Son olarak e-ticaret sitenizde yurt dışına satabileceğiniz ürünlerin bulunması ve yasaklı ürünlerin yer almaması konusunda da hatırlatma yapmamızda fayda var. Yurt dışına satabileceğiniz ürünleri öğrenmek için “Yurt Dışına İnternetten Hangi Ürünler Satılabilir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ödero Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Ödero, Koç Holding şirketlerinden Türkiye’nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı Token Finansal Teknolojiler’in dijital ödeme çözümleri alanında hizmet veren uzman markasıdır. Ödero olarak, uluslararası PCI-DSS güvenlik standartlarına uygun sanal POS altyapımız ve işinizin ihtiyacına uygun tasarlanan ödeme ve tahsilat çözümlerimizle inovatif finansal çözümler üretiyoruz. Ödero uzman içerik yazarları, e-ticaret iş modelleri, ödeme sistemleri, finansal analiz, pazarlama stratejileri gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.

Diğer içeriklere göz at

E-ticaret dünyasını adım adım keşfetmek için diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

22.05.2025
Herkesin Bilmesi Gereken Üretken Yapay Zeka Sohbet Robotları
İş dünyasında da yaygınlaşan yapay zeka sohbet robotlarından hangileri daha iyi?
20.03.2025
Çapraz Satış (Cross Selling) Nedir? Avantajları Nelerdir?
E-ticaretin yaygın pazarlama yöntemlerinden biri olan çapraz satış nasıl yapılır?
21.02.2025
İtibar Yönetimi Nedir, Nasıl Yapılır?
Bir markayı daha olumlu ve prestijli göstermek için yapılan itibar yönetiminde nelere dikkat edilmelidir?