ÖDERO BLOG

Alternatif Ödeme Yöntemi Nedir, Nasıl Sunulur?

Pazarlama Rehberi

30 Temmuz 2024

Finansal teknolojiler geliştikçe ödeme süreçleri de kolaylaşıyor. Bu kolaylığın yanında gelen asıl avantaj hem alıcı hem de satıcılar için ödeme yöntemi seçebilme özgürlüğü. Birçok farklı ödeme sisteminin geliştirilmiş olması sayesinde ödemeler çeşitli kanallardan yapılabiliyor. Dolayısıyla tüketiciler kendilerine en uygun ödeme yöntemini tercih ederken e-ticaret siteleri de alternatif ödeme yöntemleri sunmak durumunda kalıyor.

Peki, alternatif ödeme yöntemi ne demektir ve geleneksel e-ticaret ödeme sistemlerine ek olarak hangi alternatif yöntemler sunulabilir?

Alternatif Ödeme Yöntemi Nedir?

Alternatif ödeme yöntemi, bir ekosistem içerisinde standart olarak kabul görmüş ödeme yöntemlerinin dışında ek olarak sunulan ödeme kanalları için kullanılan genel bir ifadedir. Örneğin fiziki mağazalarda nakit ve kredi kartı, geleneksel ödeme yöntemi olarak kabul edilirken online alışverişlerde standart ödeme yöntemi sanal POS’tur.

Banka kartları ve kredi kartlarıyla ödeme alınan sanal POS’un yanında çok eskiden beri kullanıldığı için havale, EFT/FAST gibi para transferi yöntemlerini ve kapıda ödeme sistemini de e-ticaret için geleneksel ödeme yöntemi olarak kabul edebiliriz. İşte, bu temel ödeme yöntemlerinin dışında kalan yeni nesil sistemler, alternatif ödeme yöntemi olarak adlandırılır. Şimdi, bu alternatif ödeme yöntemlerine örnekler verelim.

Alternatif Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

E-ticaret sitenizde alternatif ödeme seçenekleri sunmanız, yeni nesil yöntemlerle ödeme yapmayı tercih eden müşterilere de ulaşabilmenizi sağlar. Bu nedenle sanal POS ile birlikte alternatifler sunmanızda da fayda var. En yaygın sanal POS alternatiflerini ise alışveriş kredisi, link ile ödeme ve dijital cüzdan şeklinde sıralayabiliriz.

Alışveriş Kredisi

Son yıllarda yaygınlaşan e-ticaret ödeme yöntemlerinden biri olan alışveriş kredisi, tüketicilere bankalar üzerinden ödeme yapma imkânı sunuyor. Alışveriş kredisinde tüketici, bankaya ödeme yaparken e-ticaret sitesinin alacağı da banka tarafından ödenir. Kredi kartı kullanmayan, kredi kartı limiti dolu olan veya yüksek fiyatlı ürünler için hesabında yeterli bakiye bulunmayan tüketiciler, sıkça alışveriş kredisini tercih eder.

Alışveriş kredisi ile ödeme yapmak isteyen müşteri, online ödeme adımında kredi seçeneğini ve başvurmak istediği bankayı seçer. Ardından bankanın ekranına yönlendirilir ve temel bilgilerini girdikten sonra kısa süre içerisinde kredi başvurusu sonuçlanır. Alışveriş kredisinin onaylanması halinde alışveriş tutarı banka tarafından e-ticaret sitesine ödenir. Müşteri ise bankaya taksitler halinde ödeme yapar.

Link ile Ödeme

Link ile ödeme, müşterilerinize alternatif bir ödeme alanı sunabileceğiniz bir yöntemdir. Çünkü bu yöntemde müşteriniz; ödemeyi e-ticaret sitenizde değil, farklı bir ödeme sayfası üzerinden yapar. Ayrıca link ile ödeme alma yöntemini e-ticaret sitenizin dışında ödeme alırken veya fiziksel mağazanızda yaptığınız bir satışın ödemesini online almak istediğinizde de kullanabilirsiniz.

Alternatif sanal POS çözümlerinden biri olan link ile ödeme sistemi için öncelikle ödeme kuruluşunun size sunduğu panelden ödeme linki oluşturmanız gerekir. Bu linki sürekli kullanabileceğiniz standart bir tutarda ya da ürüne ve satışa özel tutar girerek oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz linki müşterinize SMS, e-posta, WhatsApp veya istediğiniz farklı bir iletişim kanalından gönderebilirsiniz.

Ödeme linkine tıklayan müşteriniz, kart bilgilerini girebileceği bir ödeme ekranına ulaşır. Bu ekrandaki forma; kart numarası, son kullanım tarihi, CVV kodu gibi bilgileri girerek ödemesini yapar. Kart bilgilerinin doğrudan e-ticaret sitesine girilmiyor olması, müşterilerin bu yöntemi seçmesindeki etkenlerden biridir. Dolayısıyla müşterilerinize hem alternatif hem de güvenli bir ödeme yöntemi olarak link ile ödemeyi sunabilirsiniz.

Dijital Cüzdan

Dijital cüzdanlar, tüm kartların aynı yere toplanabildiği ve ekstra nakit bakiye de yüklenebilen bir ödeme çözümüdür. Çoğunlukla bir mobil uygulama olarak akıllı cep telefonlarında yer alan dijital veya mobil cüzdanlar, farklı bankalarda bulunan banka ve kredi kartlarını aynı yerden yönetmeyi sağlar. Ayrıca bu e-cüzdanların masaüstü versiyonları da bulunur ve masaüstü tarayıcılardan alışveriş yaparken de bu yöntem kullanılabilir.

Kart bilgilerinin dijital cüzdana kaydedilebilmesi sayesinde ödeme süreçleri otomatikleşir. Ödeme adımında e-cüzdanı tercih eden müşteri, ödemesini cüzdanında bulunan kartlardan birini seçerek kolayca yapabilir. Bunun dışında dijital cüzdan içerisine nakit bakiye yüklemiş olanlar, karta ihtiyaç duymadan da ödeme yapabilirler.

Alternatif Ödeme Yöntemi Sunmanın Avantajları Nelerdir?

Alternatif Ödeme Yöntemi Sunmanın Avantajları Nelerdir? Alternatif Ödeme Yöntemi Sunmanın Avantajları Nelerdir?

Alternatif ödeme sistemleri sunmak, e-ticaret siteniz için birçok farklı avantajı elde etmenizi sağlar. Müşterilerinize ekstra seçenekler sunmanın getireceği avantajlar sayesinde kazancınızı artırabilirsiniz. Söz konusu avantajlardan bazıları ise şöyledir:

  • Farklı ödeme yöntemlerini tercih eden müşterilere hitap ederek müşteri kitlenizi genişletebilirsiniz.
  • Müşterilerinize alternatifler sunarak müşteri memnuniyetini önemli ölçüde artırabilirsiniz.
  • Müşterilerinizin istediği yöntemle ödeme yapabilmesine izin vererek güvenilir olduğunuzu gösterebilirsiniz.
  • Pratik ödeme yöntemleri sayesinde ödeme süreçlerini daha hızlı ve kolay hale getirebilir, kullanıcı deneyimini iyileştirebilirsiniz.
  • Bazı alternatif ödeme yöntemleri için düşük komisyon fırsatları yakalayabilir, maliyet tasarrufu sağlayabilirsiniz.
  • Yukarıdaki detaylara bağlı olarak satışlarınızı ve kazancınızı artırabilir, firmanız için daha aktif bir şekilde nakit akışı sağlayabilirsiniz.

Alternatif Ödeme Yöntemi Sunarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

E-ticaret sitenizde alternatif ödeme yöntemleri sunarken bazı detaylara çok dikkat etmeniz gerekiyor. Bu detayların başında ise ödeme altyapısı geliyor. E-ticaret sitenizde kesintisiz çalışabilen güçlü bir ödeme altyapısı kullanmalısınız. Güçlü ödeme altyapıları üzerinden sunacağınız alternatif ödeme yöntemleri sorunsuz çalışır ve bu sayede müşterilerinizin ödeme sürecinde bir sorunla karşılaşma riskini en aza indirebilirsiniz.

Bir diğer nokta ise elbette güvenliktir. Hem geleneksel hem de alternatif ödeme yöntemleri için güvenilir bir ödeme kuruluşu ile çalışmalısınız. Çalışacağınız ödeme kuruluşunun lisans ve sertifikalarını mutlaka incelemelisiniz. Ayrıca firma hakkında detaylı araştırma yapmayı da ihmal etmemelisiniz.

Farklı ödeme çözümlerini bir arada sunabilen bir ödeme kuruluşu tercih etmeye de dikkat etmelisiniz. Sunacağınız tüm alternatif ödeme yöntemleri için tek bir firma ile çalışmanız birçok açıdan kolaylık sağlar. Bu noktada geleneksel ödeme yöntemi olan sanal POS ile alternatif yöntemleri aynı anda sunabilen bir ödeme kuruluşu, e-ticaret sitenizdeki ödeme süreçlerini en verimli hale getirir.

Tüm bu detaylar doğrultusunda tercih edebileceğiniz en ideal seçeneklerden biri Ödero’dur. Koç Holding ve Token Finansal Teknolojiler güvencesiyle hizmet veren Ödero, aynı zamanda TCMB lisansına ve uluslararası geçerliliği bulunan PCI-DSS Level-1 sertifikasına sahiptir. Ödero ile sanal POS, link ile ödeme, e-cüzdan ve alışveriş kredisi gibi pek çok farklı yöntemden faydalanabilirsiniz. E-ticaret sitenizde yeni nesil ödeme sistemlerine yer vermek istiyorsanız Ödero’ya hemen başvurun.

Ödero Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Ödero, Koç Holding şirketlerinden Türkiye’nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı Token Finansal Teknolojiler’in dijital ödeme çözümleri alanında hizmet veren uzman markasıdır. Ödero olarak, uluslararası PCI-DSS güvenlik standartlarına uygun sanal POS altyapımız ve işinizin ihtiyacına uygun tasarlanan ödeme ve tahsilat çözümlerimizle inovatif finansal çözümler üretiyoruz. Ödero uzman içerik yazarları, e-ticaret iş modelleri, ödeme sistemleri, finansal analiz, pazarlama stratejileri gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.

Diğer içeriklere göz at

E-ticaret dünyasını adım adım keşfetmek için diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

20.11.2024
Marka İsmi Bulma, Akılda Kalıcı Marka İsmi Nasıl Bulunur?

Dikkat çekici ve akılda kalıcı bir marka ismi bulmak için nelere dikkat etmek gerekir?

20.11.2024
HTTP ve HTTPS Nedir? Farkları Nelerdir?
Adres çubuğunda gördüğümüz HTTP ve HTTPS ne anlama gelir, ne gibi farkları vardır?
24.10.2024
Freelance Nedir? Freelance Yapılabilecek İşler Nelerdir?

Freelance çalışma modeline uygun işler ve freelancer’lık hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?