ÖDERO BLOG

E-Cüzdan (Dijital Cüzdan) Nedir, Nasıl Kullanılır?

Finans Rehberi

06 Ekim 2023

Mobil ödeme teknolojileri, ödeme sürecini hızlandırdığı için her geçen gün biraz daha yaygınlaşıyor. Ödeme sürecini hızlandıran teknolojiler arasında ise dijital cüzdanlar da bulunuyor. E-cüzdan olarak da bilinen bu teknoloji, kullanıcıların mobil cihazlar ile ödeme yapmasını sağlıyor. Peki, dijital cüzdan nedir ve nasıl kullanılır?

E-Cüzdan Nedir?

E-cüzdan, kullanıcıların ödeme bilgilerini online ortamda saklamasına ve bu bilgilerle ödeme yapmasına imkân tanıyan yazılım ve uygulamalara verilen genel isimdir. Kullanıcılar bu uygulamalara kart bilgilerini kaydederler ve ilgili kartı fiziksel olarak taşımalarına gerek kalmaz. Ödemeler e-cüzdan uygulamasının yüklü olduğu cihaz üzerinden yapılır. Daha net bir şekilde tanımlayacak olursak e-cüzdanın, fiziksel olarak cebimizde taşıdığımız cüzdanların dijital hâli olduğunu söyleyebiliriz.

Çoğunlukla mobil uygulama olarak hizmete sunulan dijital cüzdanların masaüstü versiyonları da mevcuttur. Bu uygulamalar sayesinde cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi cihazlar cüzdana dönüşür, alışveriş yapmak için fiziksel ödeme araçlarına gerek kalmaz. Ayrıca dijital cüzdan uygulamalarına, farklı bankalara ait çok sayıda banka ve kredi kartı da kaydedilebilir.

Şimdi, bu bilgiler doğrultusunda “Dijital cüzdan ne işe yarar?” sorusuna cevap verebiliriz.

Avantajlı Dijital Ödeme Çözümlerini Keşfedin!

E-Cüzdan Ne İşe Yarar?

E-cüzdan için kısaca, nakit para ve fiziki kredi kartı taşıma zorunluluğunu en aza indirmeye yarıyor diyebiliriz. Çünkü bu teknolojinin başlıca amacı, ödeme araçlarını dijitalleştirmek. Öyle ki kullanıcılar, fiziki banka, ön ödemeli ve kredi kartlarını e-cüzdan uygulamasına ekleyerek dijital hâle getirmiş olurlar. Ayrıca cüzdana doğrudan nakit göndermek ve kartlardan bağımsız bir bakiye oluşturmak da mümkündür.

Eklenen kartlar ve yüklenen bakiye sayesinde e-cüzdanlar; nakit ve kart saklamaya, para transferi yapmaya ve alışverişleri temassız bir şekilde ödemeye yarar. Cüzdana ATM’ler üzerinden bakiye yükleyebilmek ise banka hesabına ihtiyaç duymadan ödeme yapmayı ve para göndermeyi mümkün kılar. Bununla birlikte tüm bankalara ait kartlar eklenebildiği için birçok bankacılık işlemi tek bir uygulama üzerinden yapılabilir.

Peki bu işlevler nasıl kullanılır, e-cüzdan ile nasıl ödeme yapılır ve nasıl para gönderilir?

E-Cüzdan Nasıl Kullanılır?

E-Cüzdan Nasıl Kullanılır? E-Cüzdan Nasıl Kullanılır?

Dijital cüzdan kullanmak için ilk yapılması gereken, akıllı telefona bir dijital cüzdan uygulaması yüklemektir. Bankalara ve diğer finans kuruluşlarına ait çok sayıda e-cüzdan seçeneği mevcuttur. Bu hizmetlere hem web sitesinden hem de uygulama üzerinden üye olmak mümkündür. Fakat e-cüzdanı kullanabilmek için mobil uygulamaya ihtiyaç vardır.

Hizmete üye olup uygulamaya giriş yaptıktan sonra dijital cüzdan kullanıma hazır olur. Para transferi için dijital cüzdan uygulamasında yer alan menüden ilgili ekrana gitmek yeterlidir. Para gönderme süreci, banka uygulamalarındaki gibi ilerler. Alıcının bilgileri ve tutar girilerek kolayca para gönderilebilir. Bunun için e-cüzdanda bakiye ya da kayıtlı bir kart bulunmalıdır.

E-cüzdan ile ödeme yapmanın birçok farklı yolu vardır. Uygulama içerisindeki bakiye ve kartlar hem fiziksel mağazalarda hem de online alışverişlerde kullanılabilir. Online alışverişte kullanılabilmesi için tercih edilen e-ticaret sitesinin e-cüzdan ile ödeme alabilmesi gerekir. Ödeme adımında ise e-cüzdan yöntemi tercih edilerek ödeme tamamlanabilir.

Fiziksel mağazalarda dijital cüzdanla ödeme yapmak için NFC ve QR yöntemleri kullanılabilir. NFC yönteminde uygulama içinden ödeme yapılacak kart seçilir ve telefonun NFC özelliği aktifleştirilir. Ardından cep telefonu POS cihazına yaklaştırılır ve temassız ödeme gerçekleştirilir. QR ile ödeme yönteminde ise cüzdan uygulaması içerisinde açılan kameraya ödeme alma cihazındaki QR kodu okutmak yeterli.

E-Cüzdanlar Nerelerde Geçerli?

E-cüzdanlar kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart ve sanal kart ile ödeme kabul eden hemen her yerde geçerlidir. Temassız ödeme alabilen POS cihazı bulunan tüm işletmelerde dijital cüzdan ile ödeme yapılabilir. Online alışverişte ise alışveriş sitesinin e-cüzdan ile ödeme alma altyapısına sahip olması gerekir.

E-Cüzdanlar Güvenli mi?

Son olarak kullanıcıların aklındaki “Dijital cüzdanlar güvenli mi?” sorusuna cevap verelim. E-cüzdan hizmeti sunan finans kuruluşları, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası izni ile faaliyet gösterirler. Sürekli denetlenirler ve yasal süreçlere uyma yükümlülükleri vardır. Bu nedenle TCMB izni almış olan dijital cüzdanların güvenli olduğunu söyleyebiliriz. Güvenli bir şekilde e-cüzdan kullanabilmek için TCMB izninin yanında PCI-DSS ve SSL sertifikası gibi detaylara da dikkat etmekte fayda vardır.

Bu detaylar doğrultusunda siz de müşterilerinize e-cüzdan ile güvenli ödeme deneyimi sunabilirsiniz. Ödero E-Cüzdan çözümü sayesinde müşterilerinize cep telefonu, bilgisayar ve tablet üzerinden tek tıkla ödeme yapma imkânı sunabilirsiniz. Üstelik Ödero E-Cüzdan ile kredi kartı ve banka hesabı olmayan müşterilerinize de satış yapabilirsiniz. Müşterilerinize güvenli, hızlı ve kolay bir ödeme deneyimi sunabilmek için Koç Holding ve Token Finansal Teknolojiler güvencesiyle hizmet veren Ödero E-Cüzdan’a hemen başvuru yapabilirsiniz.

Ödero Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Ödero, Koç Holding şirketlerinden Türkiye’nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı Token Finansal Teknolojiler’in dijital ödeme çözümleri alanında hizmet veren uzman markasıdır. Ödero olarak, uluslararası PCI-DSS güvenlik standartlarına uygun sanal POS altyapımız ve işinizin ihtiyacına uygun tasarlanan ödeme ve tahsilat çözümlerimizle inovatif finansal çözümler üretiyoruz. Ödero uzman içerik yazarları, e-ticaret iş modelleri, ödeme sistemleri, finansal analiz, pazarlama stratejileri gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.

Diğer içeriklere göz at

E-ticaret dünyasını adım adım keşfetmek için diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

27.08.2024
Bayiler İçin E-Tahsilat Sistemi Nedir, Nasıl Kullanılır?
Online tahsilat sistemi bayilerde nasıl kullanılır ve ne gibi avantajlar sağlar?
1.07.2024
Mail Order Nedir? Nasıl Yapılır?
Banka ve kredi kartlarından uzaktan ödeme almayı sağlayan mail order nasıl kullanılır?
27.06.2024
PCI DSS Nedir, Neden Önemlidir?
E-ticaret için büyük önem taşıyan ve ödeme firmalarında bulunması gereken PCI DSS sertifikası nedir?