ÖDERO BLOG

Sanal Kart Nedir, Nasıl Kullanılır?

​​​​​​​Müşteri Deneyimi Rehberi

18 Nisan 2024

Banka ve kredi kartlarının her birinin kendilerine özel numaraları vardır. İnternetten alışveriş yapmak için de kart numarası gibi bilgilerin sisteme girilmesi gerekir. Kart bilgilerini paylaşmak istemeyen tüketiciler ise sanal kart yöntemini tercih eder. Bu doğrultuda “Sanal kart nedir, nasıl oluşturur, nerelerde kullanılır ve sanal kart ile nasıl ödeme yapılır?” gibi sorulara cevap verdik.

Sanal Kart Nedir?

Sanal kart, fiziki varlığı bulunmayan; fakat kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV kodu bulunan, bu bilgilerle de online ödeme yapılmasını sağlayan dijital karttır. Fiziksel kartlara bağlı olan sanal kartlar, internetten alışveriş yaparken asıl kartın numarasını kullanma gerekliliğini ortadan kaldırır.

Sınırlı limite sahip veya tek kullanımlık olarak kullanılabilen sanal kartlarla yapılan harcamalar, bu kartların bağlı olduğu asıl kartlardan çekilir. Yani kredi kartına bağlı sanal kart harcamaları ekstre borcu olurken banka kartına bağlı olanlar için hesaptaki bakiye kullanılır. Bunlara ek olarak sanal kartlar, istenildiği zaman iptal edilebilir. Alışverişe özel olarak sanal kart oluşturulabilir ve birkaç dakikalık alışveriş süreci sonrasında kart kapatılabilir.

Sanal kart kullanımında e-cüzdanlar da öne çıkıyor. Bazı mobil cüzdanlar fiziksel kart kullanımını minimumda tutuyor ve kullanıcılarına sanal kart oluşturup yönetme imkânı veriyor. Bu da kullanıcıların, mobil cüzdana entegre sanal kartlar sayesinde finansal verilerini daha güvenli bir şekilde yönetmesini ve güvenli ödeme yapmasını sağlıyor.

Sanal Kart Nasıl Oluşturulur?

Sanal kartlar, bankaya ek başvuru gerektirmez ve mobil bankacılık uygulamasından açılabilir. Sanal kart oluşturma süreci oldukça kolaydır ve çok kısa sürer. Bunun için öncelikle bankacılık uygulamasına giriş yapın. Ardından bankaya göre farklı menüler altında bulunabilen “sanal kredi kartı oluşturma” veya “sanal banka kartı oluşturma” butonlarından ihtiyacınız olana tıklayın.

Mobil uygulamadan sanal kart oluşturma işlemine, kartın tipini seçerek devam edin. Bu aşamada kartınıza istediğiniz miktarda bir limit belirleyin. Limiti, yapacağınız alışveriş özelinde belirlemenizde fayda var. Bu limiti mümkün olduğunca düşük tutmaya çalışın. Ardından kartın tek kullanımlık olup olmadığına karar verin. Tek kullanımlık kredi kartı veya banka kartı oluşturduğunuzda bu sanal kartla yapacağınız ilk alışveriş sonrasında kartınız silinir.

Sanal kart açma işlemini tamamladıktan sonra oluşturulan karta ait numara, son kullanma tarihi ve CVV/CVC kodunu kullanarak internetten alışveriş yapabilirsiniz. Peki, sanal kart nasıl kullanılır ve sanal kart ödemesi nasıl yapılır?

Sanal Kart ile Alışveriş Nasıl Yapılır?

İnternetten alışveriş yaparken sanal kartınızı, fiziki kartınızı kullanır gibi kullanabilirsiniz. Satın almak istediğiniz ürünleri sepete ekledikten sonra ödeme adımına geçin. Karşınıza çıkan ödeme formuna online sanal kart numaranızı ve diğer bilgileri girin. Eğer aktifse telefonunuza gelen 3D Secure kodunu girerek veya bildirim üzerinden ödemeye onay vererek alışverişinizi tamamlayabilirsiniz.

Alışverişin sorunsuz tamamlanması için ödenecek tutarın sanal karta tanımladığınız limiti aşmadığına ve tek kullanımlık bir kartı ikinci kez kullanmadığınıza emin olun.

Sanal Kart Nerelerde Kullanılır?

Sanal Kart Nerelerde Kullanılır? Sanal Kart Nerelerde Kullanılır?

Sanal kart kullanımı, internet üzerinden yapılan tüm alışverişlerde mümkündür. E-ticaret sitesi, ödeme yapılan kartın sanal veya fiziki olmasını dikkate almaz. Önemli olan kart bilgilerinin banka tarafından doğrulanması ve kart limitinin yeterli olmasıdır. Bunun dışında sektör fark etmeksizin kartla ödeme kabul eden tüm e-ticaret sitelerinde sanal kredi veya banka kartınızı kullanabilirsiniz. Ayrıca sadece sanal POS’larda değil, tarafınıza iletilen ödeme linkleri üzerinden de sanal kart ödemesi yapabilirsiniz.

Sanal Kart Limiti Ne Kadardır?

Sanal kart limiti, kart oluşturma sürecinde kart sahibi tarafından belirlenir. Fakat belirlenen limit, asıl kartın limitini aşamaz. Örneğin kredi kartınızın 20.000 TL’lik limiti varsa sanal kredi kartınızın limitini de bu tutarı aşmamak kaydıyla istediğiniz tutarda belirleyebilirsiniz. Güvenlik gerekçesiyle kullanıcılar, sanal kart limitlerini genellikle alışverişe özel olarak belirlerler. Buna da 500 TL’lik alışveriş yapacak bir kullanıcının, sanal olarak oluşturduğu karta 500 TL limit tanımlamasını örnek olarak gösterebiliriz.

Sanal Kart Güvenli mi?

Sanal kart, kullanıcıların güvenlik şüphelerine ve olası risklere karşı güvenli bir alternatif olarak geliştirilmiştir. Çünkü sanal olarak oluşturulan kartların ya limitleri sınırlı olur ya da kart tek kullanımlıktır. Tek kullanımlık bir kredi kartının numaraları çalınsa dahi tekrar kullanılamaz. Limiti sınırlı kartlarda ise genellikle limit alışveriş özelinde belirlendiği için yeniden kullanılacağında yeni bir kart limiti tanımlamak gerekir. Bu detayları dikkate aldığımızda sanal kartların güvenli olduğunu söyleyebiliriz.

Sanal Kart ile Taksitli Alışveriş Yapılır mı?

Sanal kartlarla taksitli alışveriş yapabilmek de mümkündür. Sanal olarak oluşturulan bir kartın asıl karttan farkı, üzerindeki numaralar ve limitidir. Onun dışındaki özellikleri asıl kartla neredeyse aynıdır. Yani yaptığınız bir alışveriş için fiziki kredi kartınıza taksit imkânı sunuluyorsa aynı karta bağlı sanal kredi kartı ile de taksitli alışveriş yapabilirsiniz. Sanal kredi kartınızla taksitli alışveriş yapmak istiyorsanız bu kartın limitini tek bir taksit tutarına göre değil, alışverişin toplam tutarına göre belirlemelisiniz.

Benzer bir durum, puanlar için de geçerlidir. Bankaların kampanyalar dahilinde sunduğu para puanları, sanal kredi ve banka kartlarınızla yaptığınız alışverişlerde de kazanabilirsiniz. Bu konudaki sınırlandırma ise bankaya göre değişebilir.

Sanal Kart Borcu Nasıl Ödenir?

Sanal kartlar için özel olarak bir ekstre gönderilmez. Asıl kredi kartına bağlı olarak çalışan sanal bir kartın harcaması, bağlı olduğu kartın ekstresine yansıtılır. Bu nedenle sanal kredi kartı borcu için ayrıca bir ödeme yapmanız gerekmez. Asıl kartınıza ait borcu ödediğinizde sanal kredi kartınıza ait borcu da ödemiş olursunuz.

Sanal Kart Kullanmanın Avantajları

Sanal kart kullanmanın tüketici açısından çok sayıda avantajı vardır. Söz konusu avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV kodu asıl karttan farklı olduğu için kart bilgilerinin çalınma riski bir güvenlik problemi oluşturmaz.
  • Tek kullanımlık veya sınırlı limitle oluşturulabildiği için kart bilgilerini paylaşmak bir güvenlik sorunu yaşatmaz.
  • Sanal kartlar ile online alışverişteki güvenlik katmanı olan 3D Secure sistemini kullanarak ödeme yapmak da mümkündür.
  • Fiziki varlığı olmadığı için kayıp ve çalınma gibi durumlar yoktur.
  • Kart numarası ve diğer bilgilere mobil banka uygulamasından ulaşılabildiği için fiziki karta erişim olmadığı durumlarda da kullanılabilir.
  • Limit sınırlaması uygulaması sayesinde alternatif bir bütçe kontrol yöntemi olarak da gösterilebilir.
  • İstenildiği zaman kolayca kapatılabilmesi mümkündür.

Sanal Kart ile Nasıl Ödeme Alınır?

Sanal kartlar, yukarıda da sıraladığımız üzere kullanıcılara önemli avantajlar sağlar. Kullanımı da her geçen gün yaygınlaşan sanal kartlarla ödeme almak, e-ticaret sitenizin daha geniş bir kullanıcı kitlesine hitap etmesine imkân verir. Siz de bu avantajları müşterilerinize sunmak ve daha güvenli bir alışveriş deneyimi yaşatmak isterseniz Ödero’nun çözümlerinden faydalanabilirsiniz.

Ödero’nun sanal POS ve link ile ödeme hizmetlerini kullanarak müşterilerinize sanal kartla ödeme imkânı sunabilirsiniz. Güvenli bir ödeme alternatifi sunarak potansiyel müşterileri gerçek müşteriye dönüştürme oranını yükseltebilir, bu doğrultuda kazancınızı da artırabilirsiniz. E-ticaret sitenizdeki ödeme deneyimini iyileştirmek ve müşteri memnuniyetini artırmak için Ödero’ya hemen başvurun.

Ödero Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Ödero, Koç Holding şirketlerinden Türkiye’nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı Token Finansal Teknolojiler’in dijital ödeme çözümleri alanında hizmet veren uzman markasıdır. Ödero olarak, uluslararası PCI-DSS güvenlik standartlarına uygun sanal POS altyapımız ve işinizin ihtiyacına uygun tasarlanan ödeme ve tahsilat çözümlerimizle inovatif finansal çözümler üretiyoruz. Ödero uzman içerik yazarları, e-ticaret iş modelleri, ödeme sistemleri, finansal analiz, pazarlama stratejileri gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.

Diğer içeriklere göz at

E-ticaret dünyasını adım adım keşfetmek için diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

25.07.2024
SSL Sertifikası Nedir, E-ticaret İçin Neden Önemlidir?
Web site güvenliği için büyük öneme sahip SSL sertifikası nedir, nasıl alınır?
7.06.2024
Online Alışverişte Tehlikelerden Korunma Rehberi: 10 Etkili Yöntem
İnternetten güvenli bir şekilde alışveriş yapabilmek için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
29.02.2024
3D Secure Doğrulama Hatası Neden Olur?
Online alışverişlerdeki güvenlik katmanı olan 3D Secure sisteminin hata verme sebepleri nelerdir?