

ÖDERO BLOG
Müşteri Deneyimi Rehberi
E-ticaretin hızla yaygınlaşması ile tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları değişti. Artık pek çok kişi, online alışveriş seçeneğini tercih ederek dilediği ürün ve hizmetleri, markaların web sitelerinden ve online pazar yerlerinden sipariş edebiliyor.
Ancak tabii ki bu değişim, farklı güvenlik önlemlerini de beraberinde getirdi. Çünkü kullanıcılar, online alışveriş sırasında kredi kartı ve kişisel bilgileri gibi hassas bilgileri paylaşmak durumunda. Güvenli olmayan bir web sitesi üzerinden bilgilerin paylaşılması ise bu hassas verilerin çalınmasına neden olabilir. Böyle bir güvenlik ihlalinin olmamasının yolu ise SSL sertifikasından geçiyor.
Açılımı Secure Sockets Layer olan SSL, web sitesi ve sunucu arasındaki iletişimi şifreleyerek paylaşılan bilgilerin gizli kalmasını sağlayan bir güvenlik katmanıdır. Bu güvenlik katmanı sayesinde web sitesi ile sunucu arasında iletilen tüm bilgilerin gizli kalması sağlanır. Böylece web sitesinde siber tehditlere karşı güvenli bir ortam yaratılır.
SSL, web sitesinde kullanıcı verilerini güvende tutmasının yanı sıra web sitesinin doğrulamak, siber saldırganların sitenin sahte bir sürümünü oluşturmasını önlemek ve kullanıcının güveninin kazanmak için oldukça önemlidir. Bu nedenle SSL sertifikasının kullanım amacı, üç başlık altında incelenebilir:
SSL sertifikası, web sunucusu ve tarayıcı arasında güvenli iletişim sağlamak için şifreleme yapar. Bu şifreleme, sunucuya iletilen mesajın şifrelenmesi ve bu şifreyi çözmek için kullanılan özel ve genel anahtar sistemlerinden oluşur. Tarayıcı ve web sunucu, genel ve özel anahtarları kullanarak bilgileri kodlayıp çözerek iletişim kurar.
Web sunucu, SSL sertifikası sayesinde tarayıcı üzerinde kimliğini doğrulayabilir. Çünkü sunucu, şifreleme esnasında kullanılan genel anahtarı tarayıcıya gönderdikten sonra tarayıcı, sertifikayı güvenilir bir üçüncü taraftan doğrular. Böylece web sunucusunun kimliği doğrulamak için SSL sertifikası, dijital bir kimlik görevi görür.
Bir web sitesinin güvenli olup olmadığını anlamanın en kolay yolu SSL sertifikasına bakmaktır. Kullanıcılar, rahatlıkla web sitesinin SSL sertifikası olup olmadığını kontrol edebilir. Çünkü SSL sertifikası olan bir web sitesinin alan adının önünde “https” ibaresi bulunur. Bu ibare ile kullanıcılara sitenin güvenliğine yönelik bir garanti verilebilir.
SSL sertifikası hem web sitelerin hem de kullanıcıların güvenliğini sağlamak için geliştirilmiş bir sistemdir. Bu sistemden yararlanarak kullanıcılara web sitesinde bir güven ortamı yaratmak için de site sahiplerinin bu sertifikayı almaları gerekir.
“Peki, SSL sertifikasını nasıl alacağım?” diyorsanız da öncelikle güvenlik açısından ihtiyacınız olan doğrulama kapsamını belirlemeniz gerekli. Çünkü SSL sertifikasının farklı düzeyde güvenlik kapsamı sunan türleri bulunur. Bu türleri ise genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz:
Web siteniz için güvenlik kapsamını belirledikten sonra ihtiyacınıza göre SSL sertifikası alabilirsiniz. Ancak SSL sertifikası almak için bu sertifikaları oluşturan ve tarayıcı doğrulaması imkanı tanıyan sertifika yetkililerine başvurmanız gerekir Bu yetkililerden SSL sertifikası alındıktan sonra sertifikayı web sitenin kaynak sunucusuna yükleyip etkinleştirebilirsiniz.
Ancak şunu belirtelim; alacağınız SSL sertifikası, genellikle bir yıl geçerlidir. Yani bir senenin sonunda web sitenizde güvenliği sağlamak için sertifikanızı yenilemeniz gerekir. Yenileme süreci de kurulum süreci ile benzer şekilde işler. Öncelikle mevcut SSL sertifika yetkilisinden veya başka bir yetkiliden sertifika almalısınız. Sonrasında da yeni sertifikanızı tekrar kaynak sunucunuza yükleyerek SSL güncellemenizi yapabilirsiniz.
SSL sertifikası, genel olarak sertifika yetkilileri tarafından sunulan ücretli bir hizmettir. Ayrıca güvenlik kapsamına göre SSL sertifikalarının ücreti değişebilir. Ancak alan adı doğrulama gibi daha kısıtlı güvenlik sağlayan sertifikalar, bazı yetkililer tarafından ücretsiz olarak sunulabilir. Bu nedenle “SSL sertifikası ne kadar?” sorusunu doğru bir şekilde cevaplamak için web sitenizin güvenlik ihtiyacını iyi analiz etmeniz ve buna bağlı olarak sertifika seçeneklerinizi iyi değerlendirmeniz oldukça önemlidir.
SSL sertifikası, bir web sitesinin güvenlik koşullarını sağlamak için oluşturulan dijital şifreleme ve doğrulama yöntemidir. Bu yöntem, güvenlik ile ilgili olduğu için web sitenin açılması ile bağlantılı bir durum değildir. Bu nedenle SSL sertifikası olmadan da bir web sitesi açılabilir ve aktif bir şekilde kullanılabilir.
Ancak unutmayın SSL sertifikası olmayan bir web sitesinde büyük bir güvenlik açığı bulunur. Bu da hem kullanıcıların hem de web sitesi sahibinin hassas bilgilerinin üçüncü taraflarca ele geçirilmesine olanak sağlar. Kısacası hem işletmenize hem de müşterilerinize zarar verecek bir durumla karşı karşıya kalmamanın yolu SSL sertifikasından geçer.
Bunun yanı sıra SSL sertifikası olmayan bir web sitesinde “https” ibaresi bulunmaz. Ayrıca web tarayıcıları, kullanıcıların güvenliğini sağlamak için SSL sertifikası olmayan sitelere giriş yapıldığında kullanıcıları uyarır. Bu da site terk oranlarını artırarak sitenin trafiğini ve itibarını olumsuz etkileyebilir.
Web sitesi güvenliği, tabii ki her alan için oldukça önemli olsa da e-ticaret için daha büyük öneme sahip olduğunu söylemek mümkün. Çünkü internetten alışveriş yapan bir tüketici, iletişim ve kredi kartı bilgileri gibi pek çok hassas bilgiyi paylaşmak durumunda. Tüm bu verilerin bir web sitesindeki güvenlik ihlalinden dolayı çalındığını hayal edin. Siz bir daha o web sitesinden alışveriş yapmak ister miydiniz? İşte, e-ticarette web sitesi güvenliği ve buna bağlı olarak SSL sertifikası hem müşterileriniz hem de sizin açınızdan bu denli önemli bir konu.
SSL sertifikası sayesinde müşterilerinize güvenli bir alışveriş deneyimi sunabilirsiniz. Böylece güvenlik ihlalinden kaynaklı müşterilerinizin ve işletmenizin zarar görmesini engelleyerek e-ticaretin temellerinden biri olan güvenli alışverişi işletmenizin bir parçası haline getirebilirsiniz.
Güvenli alışveriş deneyimi hem mevcut müşterilerinizin güvenini kazanmak hem de yeni müşterilere ulaşmak için oldukça önemlidir. Markaların gizlilik ve güvenlik temelli çalışmalarının tüketicilerdeki etkisi üzerine yapılan bir Google araştırmasında katılımcıların %43’ü, bir markanın iyi bir gizlilik deneyimi sunması halinde her zaman tercih ettikleri marka yerine bu seçeneği değerlenceklerini belirtiyor. Bu sonuç, web sitenizi koruyan güvenlik önlemlerinin müşteri kazanımında da etkili olduğunu gösteriyor.
Sonuç olarak SSL sertifikası gibi güvenlik önlemleri ile e-ticarette daha güvenli adımlar atmanız mümkün. Ancak unutmayın ki SSL sertifikası, bir e-ticaret web sitesi için güvenlik önlemlerinden sadece bir tanesidir. Bunun yanı sıra özellikle ödeme aşamasında güvenliği üst düzeye çıkaracak 3D Secure ödeme seçeneği gibi ekstra güvenlik önlemleri sunarak müşterilerin güvenle kart bilgisini paylaşmasını sağlayabilirsiniz. “Peki, bunu nasıl yapacağım?” diyorsanız da Ödero, her zaman yanınızda.
Ödero Sanal POS sayesinde e-ticaret web sitenizde ödeme aşamasını güvenli hale getirebilir ve tüm müşterilerinizin güvenli ödeme yapmasını sağlayabilirsiniz. Koç Holding ve Token Finansal Teknolojiler güvencesiyle hizmet veren Ödero, TCMB lisansı ve PCI-DSS Level-1 sertifikasıyla güvenli ödeme altyapısı sunar. Siz de Ödero’nun 3D Secure ve fraud çözümleri ile desteklenen güçlü altyapısı ile e-ticarette güvenle ilerlemek istiyorsanız hemen Ödero’ya başvurabilirsiniz.
E-ticaret dünyasını adım adım keşfetmek için diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.