ÖDERO BLOG

Distribütör Nedir ve Nasıl Distribütör Olunur?

Finans Rehberi

6 Mart 2025
Bir ürünün üretiminin ardından son tüketiciye ulaşmasını sağlayan birçok farklı aracı işletme türü vardır. Öyle ki üreticiler çoğu zaman ürünlerini doğrudan son tüketiciye satmazlar. Bunun yerine aracılara toptan satış yaparlar. İşte, bu aracılardan biri olan distribütörler, üreticilerin ürünlerini kolayca dağıtıp satmalarına yardımcı olurlar. Distribütörlük ise büyük bir sermaye gerektiren üretim kısmını geçip daha küçük sermaye ile satış yapmayı mümkün kılan bir ticaret modelidir. Peki, tam olarak distribütör ne demektir ve distribütörlük nasıl alınır?

Distribütör Nedir?

Distribütör, imalatçıdan aldığı ürünleri kendi mağazası aracılığıyla tüketicilere veya dağıtım ağı ile diğer perakendeci ve toptancılara satan firmadır. Yani distribütörler hem toptancı hem de perakendeci olarak tanımlanabilirler. Bu noktada distribütörlüğün marka veya üretici bazlı olduğunu, bu nedenle çok sayıda markaya ait çeşitli ürünlerin toptan satışının söz konusu olmadığını da belirtmemiz gerekiyor. Bu firmalar sadece distribütörlüğünü aldıkları markaların ürünlerini satarlar.

Distribütör Ne İş Yapar?

Distribütörler sadece satıştan ve dağıtımdan değil; pazarlama, lojistik ve satış sonrası hizmetlerden de sorumludurlar. Asıl işi üretici ile tüketici veya diğer satış kanalları arasında aracılık yapmak olan distribütör firmalar, üretici firmaların tedarik zincirinde önemli rol oynarlar. Dolayısıyla üretim sonrası hemen her görev distribütör firmalara aittir. Distribütörün görevleri ve temel işleri şu şekildedir:

  • Lojistik ve dağıtım ağı kurmak
  • Dağıtım ve taşıma faaliyetleri için gerekli araçları temin etmek
  • Satış ve pazarlama faaliyetlerini yürütmek
  • Satışı yapılan ürünlere uygun şartlarda depo kurmak ve ürün depolamak
  • Satış sonrası hizmet vermek
  • Müşteri ilişkilerini ve iletişimi yönetmek
  • Tüm bu süreçler için gerekli personeli işe almak ve ekip kurmak

Distribütör Çeşitleri Nelerdir?

Distribütörlük, yürütülme şekline ve ticari anlayışa göre dört ana grupta değerlendirilebilir. Bu doğrultuda direkt, özel, intansif ve seçici olarak adlandırılan dört farklı distribütör çeşidine yakından bakalım.

Direkt Distribütör

Direkt distribütörler toptancı ve dağıtımcı gibi aracılar kullanmazlar. Üreticiden aldıkları ürünleri doğrudan perakendecilere ulaştırırlar. Bu modelde perakendeci ve distribütör arasındaki ilişki kolayca güçlenirken perakendeci sayısı arttıkça yönetim süreci zorlaşır.

Özel Distribütör

Özel distribütör, bir markanın tek resmi distribütörü olarak hizmet verilen modeldir. Bazı üretici markalar farklı firmalarla çalışmak yerine bir ülkede sadece bir tane resmi distribütörlük verirler. Ayrıca bu resmiyet markanın tamamı için değil, sadece belirli ürün grupları için de özelleştirilebilir.

İntansif Distribütör

İntansif distribütörlük, mümkün olan en geniş satış ağını kurma temeline dayanır. Bu modelde distribütörlerin görevi; ürünleri çok sayıda toptancıya, perakendeciye ve son tüketiciye ulaştırmaktır.

Seçici Distribütör

Seçici distribütörlükte amaç en geniş satış ağını değil, en prestijli satış ağını kurmaktır. Bu modeldeki distribütörler sadece üretici markanın imajına ve katı şartlarına uyum sağlayabilen toptancı veya perakendecilerle çalışırlar.

Nasıl Distribütör Olunur?

Distribütör olmak için atılması gereken 10 temel adım şu şekildedir:

  1. Sektörü belirlemek
  2. Şirket kurmak
  3. Pazar araştırması yapmak
  4. Üretici firma seçmek
  5. Distribütörlük başvurusu yapmak
  6. Ana firmanın şartlarını yerine getirmek
  7. Gerekli belgeleri ibraz etmek
  8. Depo, araç vb. lojistik ihtiyaçları karşılamak
  9. Sözleşme imzalamak
  10. Ürün dağıtımına başlamak

Distribütör Olmak İçin Hangi Şartlar Gerekir?

Bir firmanın distribütör olabilmesi için karşılaması gereken başlıca şartları şöyle sıralayabiliriz:

  • Anlaşma koşulları kapsamında belirlenmiş eğitimleri almış olmak veya belirlenmiş deneyim süresini karşılamak
  • Üretici firmanın talep ettiği tüm bilgi ve belgeleri temin etmek
  • Satış ve pazarlama yeteneklerinin gelişmiş olması
  • Reklam ve tanıtım stratejileri geliştirebilmek
  • Satış yapılacak pazarda bayi ve satış ağı oluşturabilmek
  • Satış ağı üyelerini denetlemek ve marka ile uyumu sağlayabilmek
  • Ürün bazında gereken depolama şartlarını yerine getirmek
  • Profesyonel bir ekip kurup ekibi verimli bir şekilde yönetmek
  • Müşterilerle iyi iletişim kurabilmek ve yeterli desteği sağlayabilmek

Distribütör Olmak için Hangi Eğitimleri Almak Gerekir?

Distribütör olmak için genellikle herhangi bir eğitim şartı aranmaz, fakat bazı üretici firmalar sözleşmeye bu konuda sınırlar koyabilir. Distribütörlük modeli daha çok geleneksel ticarete ve deneyime dayalıdır. Dolayısıyla gerekli alanlarda çalışma yürüterek deneyim edinmiş kişiler veya deneyimli ekip kurabilen sermaye sahipleri, herhangi bir eğitim şartı olmaksızın distribütörlük alabilirler.

Distribütör Olmak İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Distribütör olmak için vergi levhası, imza sirküleri, ikametgah gibi temel şirket ve işletme belgeleri gereklidir. Bunların dışında özel bir belge talep edilmez. Yine de bazı markalar, hizmet verdikleri sektör gereğiyle lisans ve sertifika gibi özel belgeler isteyebilir.

Hangi Sektörlerde Distribütörlük Yapılabilir?

Distribütörlük, perakende mal satışı yapılabilen hemen her sektör için uygundur. Teknoloji ve elektronik gibi sektörlerde yaygın bir şekilde karşımıza çıkar. Bunların yanında giyim, gıda, endüstriyel malzemeler, sağlık, medikal gibi çeşitli sektörlerde de distribütörlük yapılabilir.

Distribütörlük Hakları Nelerdir?

Distribütörlük modelindeki en önemli detaylardan biri de bu firmaların bazı özel haklara sahip olmasıdır. En temel distribütörlük haklarından biri, ilgili markanın veya ürünün belirli pazarlardaki tüm satış haklarına sahip olmaktır. Distribütörlerin, ürünlerini sattığı markanın ticari kullanımı konusunda özgür olma hakkı da bulunur. Bununla birlikte reklam ve tanıtım süreçlerinde ana firmadan destek isteme hakkına sahip oldukları için strateji geliştirme ve maliyet konusunda da avantaj yakalarlar.

Distribütör Olmanın Avantajları Nelerdir?

  • Üretim sürecinin zorluğunu ve risklerini taşımamak
  • Üretim tesisi kurma masrafını üstlenmemek
  • Üreticiliğe göre daha düşük sermaye ile işe başlayabilmek
  • Ürünleri toptan fiyatına alıp perakende fiyatına satabilmek
  • Distribütörlere özel fiyatlandırmalar sayesinde tedarik maliyetlerini düşürebilmek
  • Maliyeti düşürme fırsatları ile kâr marjını artırabilmek
  • Kendi iş stratejilerini belirleyebilmek ve iş süreçlerini özelleştirebilmek
  • Satış trendleri ve talepler doğrultusunda stok tutabilmek

Distribütör Olmanın Dezavantajları Nelerdir?

  • Popüler pazarlarda çok sayıda firma ile rekabet etmek
  • Doğru zamanda doğru miktarda ürün tedarik etmede zorlanmak
  • Teslimat ve tedarik süreçlerini eş zamanlı yürütmek
  • Yüksek depolama, lojistik ve dağıtım maliyetlerini karşılamak
  • Tanıtım ve pazarlama için özel bütçe ayırmak
  • Üretici firma kaynaklı sorunlardan dolayı ürün tedarik edememek ve mali zararlarla karşılaşmak

Distribütörlük Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Genel hatlarıyla anlattığımız distribütörlük ile ilgili daha detaylı bilgiler için sıkça sorulan sorulara da cevap verelim.

Distribütörlük ve Bayilik Arasındaki Farklar Nelerdir?

Distribütörlük ve bayilik arasındaki en önemli fark, satış ağının işleyişidir. Bayiler doğrudan üreticiden veya üreticinin belirlediği tedarikçilerden ürün alır ve doğrudan son tüketiciye satış yapar. Distribütör ise üreticiden aldığı ürünleri kendi ağındaki toptancı, perakendeci ve bayilere satarken aynı zamanda son tüketiciye de satış yapar.

Türkiye Distribütörü Ne Demek?

Türkiye distribütörü, Türkiye’de satış ağı olmayan yabancı markaların ürünlerini ülkemizde satan firmaları ifade eder. Bu firmalar genellikle ithalat yoluyla ürün temin edip ilgili markanın Türkiye’deki satış ağını oluşturur.

Distribütör Garantili Ne Demek?

Distribütör garantisi, ürünün hangi satıcıdan alındığı fark etmeksizin garanti hizmetini üretici firmanın verdiği bir garanti türüdür. Bu garanti, söz konusu ürünün distribütör tarafından dağıtıldığı tüm satış kanalları için geçerlidir.

E-Ticaret Sitesinden Distribütörlük Yapılır mı?

Evet, distribütörlük e-ticaret üzerinden de yapılabilir. Günümüzde e-ticaret teknolojilerinin önemli bir noktaya gelmiş olması sayesinde hem yerli hem de yabancı markaların distribütörlüğü e-ticaret sitesinden yürütülebilir.

Bayilik sistemleri için tahsilat yönetiminin önemini ve e-tahsilat çözümlerinin nasıl çalıştığını detaylı incelemek isterseniz, Bayiler İçin E-Tahsilat Sistemi Nedir, Nasıl Kullanılır? yazımıza göz atabilirsiniz.
Koç Holding ve Token Finansal Teknolojiler güvencesiyle hizmet veren Ödero’ya hemen başvurun, Bayi Tahsilat Çözümü sayesinde sürekli ve otomatik tahsilat yapma kolaylığını yaşayın.

Ödero Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Ödero, Koç Holding şirketlerinden Türkiye’nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı Token Finansal Teknolojiler’in dijital ödeme çözümleri alanında hizmet veren uzman markasıdır. Ödero olarak, uluslararası PCI-DSS güvenlik standartlarına uygun sanal POS altyapımız ve işinizin ihtiyacına uygun tasarlanan ödeme ve tahsilat çözümlerimizle inovatif finansal çözümler üretiyoruz. Ödero uzman içerik yazarları, e-ticaret iş modelleri, ödeme sistemleri, finansal analiz, pazarlama stratejileri gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.

Diğer içeriklere göz at

E-ticaret dünyasını adım adım keşfetmek için diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

15.05.2025
Ticaret Ünvanı Nedir? Nasıl Alınır?
İşletmelerin hukuki kimliğini oluşturan ticaret ünvanı hangi kriterlere göre belirlenir?
11.02.2025
Yeni MASAK Düzenlemeleri Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları İçin Neler Getiriyor?
Yeni düzenlemelerin detaylarını Token Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş. Hukuk ve Uyum Direktörü Neslihan Akça'nın kaleminden okuyalım.
3.01.2025
Sanal POS Komisyon Oranları 2025
Sanal POS kullanımı için ödenen komisyon ücretleri nasıl belirlenir, neden farklılık gösterir?