En yaygın yeni nesil iş modellerinden biri olan freelance sistemi, özellikle gençler tarafından sıkça tercih ediliyor. Hem mesleki hem de sosyal açıdan çeşitli yetenekler gerektiren freelancer’lık, günümüzde bir kariyer planına dönüşmüş durumda. Peki, freelancer nedir ve freelance olarak hangi işler yapılır?
ÖDERO BLOG
Freelance Nedir? Freelance Yapılabilecek İşler Nelerdir?
Pazarlama Rehberi
Freelance Nedir, Freelancer Ne Demek?
Freelance, bir kişinin herhangi bir kişi veya kuruma bağlı olmaksızın bağımsız bir şekilde çalışabildiği iş modelidir. Serbest çalışmak anlamına gelen freelance, işveren ve iş yeri konusundaki serbestliği ifade eder. Bu iş modeli ile çalışan kişiler için ise serbest çalışan anlamına gelen freelancer tabiri kullanılır.
Freelancer’lar; işleri bir işverene değil, müşteriye yapar. Gelirini de hem işvereni hem de müşterisi olan bu kişilerden elde eder. Genellikle dijital işlerin yapıldığı freelance sektörü, birçok açıdan özgürlük ve rahatlık getirdiği için sıkça tercih ediliyor. Özellikle mesai saatlerinin ve her gün belirli bir lokasyondaki ofise gitme zorunluluğunun olmaması, bu iş modelinin en önemli özellikleridir.
Freelance Yapılabilecek İşler Nelerdir?
İşte, “Freelance olarak ne iş yapabilirim?” diye soranlar için freelance iş fikirleri:
- Grafik tasarım
- İllüstratörlük
- Web sitesi tasarımı
- Yazılım
- İçerik ve reklam yazarlığı
- Çeviri - tercümanlık
- Redaksiyon ve editörlük
- Fotoğrafçılık
- Stok fotoğrafçılığı
- Web geliştirme
- E-ticaret
- Evden e-ticaret
- Dropshipping (stoksuz e-ticaret)
- Dijital pazarlama
- Sosyal medya yönetimi
- Video ve ses prodüksiyonu
- Veri girişi
- Oyun geliştirme
- Mobil uygulama geliştirme
- Proje yöneticiliği
- Danışmanlık
- SEO ve SEM hizmetleri
- Pazar araştırması
- Sanal asistanlık
- Müşteri hizmetleri/çağrı merkezi
- İş yönetimi
- Domain ve hosting hizmeti
- Veri analizi ve raporlama
- İnsan kaynakları yönetimi
- Animasyon
- Deşifre
- Seslendirme
- Reklam yöneticiliği
- Online özel ders
- Podcast yayıncılığı
- YouTuber’lık
- Stilistlik
- Online psikologluk
- Online diyetisyenlik
- Hisse ve borsa emtiaları alım - satımı
Freelance Çalışmanın Avantajları Nelerdir?
Freelance çalışmak birçok avantajı beraberinde getirdiği için kısa sürede kabul gördü ve hızla yayıldı. Freelancer’lığın avantajlarını kısaca şöyle sıralayabiliriz:
- Mesai saatleri yoktur.
- Çalışma saatleri isteğe bağlı olarak esnetilebilir.
- Ofise gitme zorunluluğu bulunmaz.
- İstenilen her yerde (açık alanda, kafede, coworking alanında, tatilde, otelde vb.) çalışabilmek mümkündür.
- Müşteri seçme özgürlüğü vardır.
- Hoşlanılmayan veya zorlanılan işleri reddedebilme seçeneği sunar.
- Çok fazla ihtiyaç gerektirmediği için masrafsızdır.
- Bilgisayar ve internet bağlantısı dışında başlangıç sermayesi gerekmez.
- Çalışılan kadar kazanmak mümkündür ve kâr doğrudan freelancer’a ait olur.
Freelance Çalışmanın Dezavantajları Nelerdir?
Her iş modelinde olduğu gibi freelancer’lıkta da bazı dezavantajlar mevcuttur. Söz konusu dezavantajlara şöyle örnekler verebiliriz:
- Ödemeler düzensizdir ve sabit bir maaş geliri yoktur.
- İş arkadaşlığı ve sosyal ofis ortamı gibi imkânlardan yoksun kalınır.
- Aile üyelerinin veya misafirlerin olması halinde verimli çalışmak zorlaşabilir.
- Mesai saati olmadığı için zaman yönetiminde zorluk yaşanabilir ve işler gecikebilir.
- Bir yere bağlı çalışılmadığı için sosyal ve sağlık güvenceleri freelancer’ın sorumluluğundadır.
- Müşteri ilişkileri, mali yönetim ve pazarlama stratejisi gibi görevler de freelancer’a aittir.
Freelance İşlerde Hangi Becerilere Sahip Olmak Gerekir?
Freelance iş yapabilmek için gerekli olan başlıca beceri, hizmet verilen iş kolunda uzmanlaşmaktır. Çünkü kurumsal firmalar her zaman uzmanlarla çalışmaya eğilimli olur. Freelancer’larda olması gereken beceriler şunlardır:
- Bir veya birkaç iş kolunda uzmanlaşmak
- Güçlü bir iletişim becerisine sahip olmak
- Öğrenmeye ve gelişmeye her zaman açık olmak
- Disiplinli olmak ve doğru zaman yönetimi yapabilmek
- İş planlaması yapabilmek ve plana uyum sağlamak
- Dış etkenlerden olumsuz etkilenmeden her ortamda çalışabilmek
- Finansal yönetim becerilerine sahip olmak
- Satış ve pazarlama stratejilerine hakim olmak
Freelance İşlerde Fiyatlandırma Nasıl Yapılır?
Freelance işlerde fiyat skalaları genellikle çok değişken olur. Bunun sebebi, uzman freelancer’lar ile başlangıç seviyesindekilerin farklı fiyat politikaları izlemeleridir. Doğru fiyatları belirlemek için ilk olarak yapılan işe verilen emek ve harcanan zaman dikkate alınmalıdır. Çok zaman harcatan ve yeni işler almayı engelleyen projelerde fiyatlandırma yüksek olmalıdır. Piyasaya hakim olabilmek için ise müşteri gibi davranılarak benzer işleri yapan diğer freelancer’lardan fiyat teklifi alınabilir.
Freelance Çalışmanın Mali Avantajları Nelerdir?
Freelancer’lık, mali açıdan en avantajlı iş modellerinden biridir. Çünkü bu işe başlamak için yüksek bütçelere ve başlangıç sermayesine ihtiyaç duyulmaz. Neredeyse her evde bulunan bilgisayar ve internet bağlantısı, bu işe başlamak için yeterlidir. Ayrıca kirası ve faturaları halihazırda ödenen bir evden çalışıyor olmak, bu tip maliyetleri de artırmaz. Freelance işler çoğunlukla tek kişinin yapabileceği tipte olduğu için çalışanlara ihtiyaç duyulmaz ve maaş ödemesi gibi bir maliyet de doğmaz.
Freelance Çalışmanın Vergi Yükümlülükleri Nelerdir?
Freelance çalışanlar herhangi bir kuruma bağlı değillerdir ve işlerini bireysel olarak yürütebilirler. Bu durumda gelir ve giderler resmi olarak kayıt altında değildir. Dolayısıyla devlet kurumları tarafından aktif bir şekilde vergilendirme yapılmaz. Bu noktada freelancer’ın görevi, yasal mevzuatlara uyumlu davranmaktır. Mevzuatlara göre freelance iş yapanlar, kazançlarını vergi dairesine bildirerek vergi yükümlülüklerini yerine getirirler. Bunun yanında şahıs şirketi kurmak da vergi konusu için verimli bir çözümdür.
Freelance İşler Nasıl Bulunur?
Freelance işler bulmak için freelancer platformları kullanılabilir. Bununla birlikte web sitesi açmak ve dijital reklamlar vermek de freelance iş bulmak için kullanılabilecek yöntemlerdir. Peki, freelance işlere hangi platformlardan ulaşılabilir?
Freelance İş Yaparken Hangi Platformlar Kullanılabilir?
Freelance iş yaparken kullanılacak platformlar, yapılan işe göre değişir. Örneğin Bionluk, Armut, Fiverr ve Freelancer gibi yerli ve yabancı platformlar, tüm iş kollarını bir araya getiren platformlardır. Bununla birlikte stok fotoğrafçılığı yapanlar iStock, yazarlık yapanlar icerik.com gibi çeşitli platformlar üzerinden iş bulabilirler. Sosyal medya da bu amaçla kullanılabilir.
Daha aktif ve düzenli iş alabilmek için yapılması gereken, özel bir web sitesi açmaktır. Verilen hizmetleri içeren bir web sitesi açıp bu sitenin reklamını çeşitli platformlarda yapmak, yeni müşterilere ulaşmayı sağlar.
Freelance İşlerde Ödeme Almak İçin Hangi Yöntemler Kullanılabilir?
Freelance işlerde ödeme almak için kullanılabilecek farklı alternatifler mevcuttur. Bir aracı platform kullanıldığında ödeme süreci ilgili platform tarafından yönetilir. Bu durumda freelancer’lar bir ödeme sistemine ihtiyaç duymazlar, fakat freelance platformuna komisyon öderler. Kendi web sitesi üzerinden hizmet verenler ise sanal POS ve link ile ödeme gibi yöntemlere başvurabilirler.
Freelancer olarak bir web sitesi açmayı düşünüyorsanız ödeme altyapısı konusunda Ödero’dan destek alabilirsiniz. Koç Holding ve Token Finansal Teknolojiler güvencesiyle hizmet veren Ödero, PCI-DSS Level-1 sertifikasıyla her zaman güvenli ödeme almanızı sağlar. Güçlü altyapısı ise ödemelerde kesinti yaşamanızı önler. Tüm bankalarla tek sözleşme, tek komisyon oranı üzerinden çalışmak ve link ile ödeme sistemiyle sosyal medya kanalları üzerinden ödeme alabilmek için hemen Ödero’ya başvurun.
Diğer içeriklere göz at
E-ticaret dünyasını adım adım keşfetmek için diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.