ÖDERO BLOG

E-Ticaret Pazarlaması İçin Video İçerik Nasıl Hazırlanır?

Pazarlama Rehberi

04 Haziran 2024

İnternet dünyasında görsel içeriğin önemi büyüktür. Bu durum, e-ticaretteki pazarlama süreçleri için de geçerlidir. Sosyal medyanın da etkisiyle önemi artan video içerikleri, pazarlama amacıyla kullanıldığında satışlara etki eder. Bu nedenle e-ticaret sitenizin reklam ve pazarlama stratejisine mutlaka video içerikleri de dahil etmelisiniz.

Bir video içerik üreticisi ile çalışmak yerine kendi videonuzu kendiniz hazırlamak istiyorsanız veya bir içerik üretici olarak “E-ticaret sektörü için video içeriği nasıl üretilir?” diyorsanız video içeriği üretme rehberimize göz atabilirsiniz.

İşte, 10 adımda e-ticaret için video içeriği üretmek adına yapmanız gerekenler:

1. Hedef Kitlenizi Belirleyin

E-ticaret adına atacağınız her adımda dikkat etmeniz gereken ilk nokta elbette hedef kitledir. Çünkü tüm adımları, hedef kitlenizin özellikleri, davranışları ve beklentileri doğrultusunda atmanız gerekir. Bunun için hedef kitlenizi yakından tanımanızda fayda var. Ayrıca video içeriklerinizi hedef kitlenizin tamamı için değil, videoların etki alanındaki kitle için üretmelisiniz. Dolayısıyla hedef kitlenizi, hazırlayacağınız videonun formatına, tarzına, diline ve yayın platformuna göre belirlemelisiniz.

2. Yayın Takvimi Oluşturun

Görsel içerik pazarlamasında düzenli bir takvim oluşturmak önemlidir. Düzenli bir şekilde video içerikler yayımlamak, dönüşüm oranının artmasına yardımcı olabilir. Bunu önceden planlamak da iş süreçleriniz için fayda sağlar. Bu yüzden video hazırlamaya başlamadan önce videoları hangi sıklıkla paylaşacağınızı belirlemeli ve bir yayın takvimi oluşturmalısınız. Ayrıca takvim ile sadece günleri değil, paylaşım saatlerini de belirleyebilirsiniz. Oluşturduğunuz bu takvime de mutlaka uymalısınız.

3. Beklentilerinizi Listeleyin

3. Beklentilerinizi Listeleyin 3. Beklentilerinizi Listeleyin

Videoyu hazırlamadan önce bu videodan neler beklediğinizi ortaya koymalısınız. Ne tür dönüşümler beklediğinizi ve diğer beklentilerinizi listeleyerek işe başlayın. Çünkü beklentileriniz, videonun içeriğini ve paylaşılacak platformu doğrudan etkiler. Örneğin markanızı tanıtmak istiyorsanız daha bilgi verici bir video hazırlamalısınız. Satış odaklı videolarda ise ürününüzü öne çıkarmanız ve bir CTA (harekete geçirici mesaj) ile potansiyel müşterilerinizi alışverişe davet etmeniz gerekir.

4. Videonuz İçin Fikir Bulun

Fikir bulmak, video hazırlama sürecinin büyük bir bölümünü kapsar. Çünkü bazen fikir bulmak, videoyu hazırlamaktan daha uzun sürer. Aslında fikir bulma sürecinde beslenebileceğiniz çok sayıda kaynağa sahipsiniz. Bunlardan biri blog sayfanız. Eğer e-ticaret firmanıza ait bir blog sayfası oluşturduysanız burada en çok ilgi gören yazılarla benzer içerikte videolar hazırlayabilirsiniz.

Bir diğer başlıca fikir kaynağı, düzenlediğiniz kampanyalar. E-ticaret sitenizin genelinde veya belirli ürün gruplarında yapacağınız kampanyaları kısa bir video ile duyurmak oldukça iyi fikirdir. Bunun yanında rakiplerinizi de inceleyebilir, onların başarılı video içeriklerinden ilham alarak fikirler geliştirebilirsiniz.

Ürünlerinizi daha dikkat çekici bir şekilde tanıtmak istiyorsanız bazı ürünlerinizin nerelerde ve nasıl kullanılabildiğiyle ilgili videolar hazırlayabilirsiniz. Rehber videoları da bir başka fikir olarak gösterebiliriz. Sektörünüz, ürünleriniz veya hizmetlerinizle alakalı konularda “nasıl yapılır” videoları hazırlayabilirsiniz.

5. Profesyonel Ekipmanlar Kullanın

Günümüzde ekran teknolojileri önemli seviyede gelişmiş durumda. Video için hedeflediğiniz kitle bilgisayar, telefon, tablet veya televizyon başında olabilir. Bu cihazların tümü çok yüksek kaliteli görsel deneyimler sunar. Dolayısıyla sizin hazırlayacağınız videonun kalitesi de çok yüksek olmalıdır.

Sadece dijital ögelerden oluşan bir video da hazırlayabilirsiniz. Fakat ürün veya mekân içeren videolarda bu görüntülerin yüksek kalitede olması için profesyonel ekipmanlar kullanmalısınız. Kameradan mikrofona kadar tüm ekipmanları mümkün olan en profesyonel seçenekler arasından seçmelisiniz. Çekim sürecinde de gerekli durumlarda profesyonellerden destek almayı ihmal etmemelisiniz.

6. Sosyal Medya ve Mobil Uyumluluğa Özen Gösterin

E-ticaret için video içeriğinizi yayımlayabileceğiniz çok sayıda platform alternatifiniz var. Fakat bu platformların çoğuna mobil cihazlardan da erişmek mümkün. Bu nedenle hazırlayacağınız e-ticaret pazarlama videosu, mutlaka mobil cihazlarla da uyumlu olmalı. Videonun formatını ve boyutunu, telefon ve tablet gibi mobil cihazları da dikkate alarak belirlemelisiniz.

Bir diğer uyumluluk konusu ise sosyal medya ile ilgili. Sosyal medya platformları, özellikle e-ticaret için oldukça güçlü bir pazarlama alanıdır. Tanıtım, satış ve pazarlama içeriklerinizi e-ticaret firmanıza ait sosyal medya hesapları üzerinden paylaşarak daha geniş bir kitleye ulaşabilirsiniz. Fakat bu noktada her platformun farklı formatlara sahip olduğunu unutmamalısınız.

Örneğin Instagram ve YouTube için farklı teknik özelliklere sahip videolara ihtiyacınız vardır. Bu nedenle videolarınızı, sosyal medya platformlarına uyum sağlayabilmesi adına farklı boyut ve format alternatifleriyle hazırlamalısınız.

7. Videonun Uzunluğuna Dikkat Edin

7. Videonun Uzunluğuna Dikkat Edin 7. Videonun Uzunluğuna Dikkat Edin
E-ticaret sitesi için video hazırlarken uzunluğa da dikkat etmelisiniz. Videonuzun uzunluğunu belirlerken ilk olarak yayın platformuna bakmalısınız. Örneğin Instagram ve TikTok gibi platformlarda bir dakikadan kısa videolarla bile dönüşüm alabilirsiniz. Fakat YouTube daha kapsamlı bir video platformu olduğu için videolarınızı dakikalara yayabilirsiniz. Video uzunluğunda dikkate almanız gereken bir diğer detay ise içeriktir. Burada örneği, videonun amacı üzerinden verebiliriz. Reklam veya kampanya duyurusu olarak hazırladığınız bir videoyu çok uzun tutmamalısınız. Ürün ve marka tanıtımları için orta seviyede bir uzunluk belirlemeli, “nasıl yapılır” ve benzeri içerikler için ise çok daha uzun videolar hazırlamalısınız.

8. 5 Saniye Kuralını Atlamayın

Günümüz teknolojileri, internet üzerinden yapılan işlemleri önemli ölçüde hızlandırdı. Öyle ki mağazada saatler sürebilecek bir alışveriş, e-ticaret sitelerinde birkaç dakikada tamamlanabiliyor. İnternet dünyasının bu seviyede hızlanması, kullanıcıların da hızlanmasını beraberinde getirdi. Özellikle sosyal medyadaki kullanıcıların çoğu, videoların ilk birkaç saniyesinden sonrasını izlemeden yeni bir videoya geçiyor.

Bu durum, video pazarlaması için 5 saniye kuralının kabul edilmesini sağlayan detaylardan biridir. 5 saniye kuralı aslında videonuzu görecek olan kişilerin bir kısmının, videoyu 5 saniyeden fazla izlemeyeceğini söyler. Bir diğer anlamı ise ilk 5 saniyesi yeteri kadar dikkat çekici olan videonun devamının da izleneceğidir.

Yani hem videonuzun sadece başını izleyen hem de tamamını izlemek isteyen kullanıcılar için 5 saniye kuralı önemlidir. Bu kurala uymak için videonuzun ilk 5 saniyesini mümkün olduğunca dikkat çekecek şekilde hazırlamaya çalışın. İçerik ile ilgili temel bilgiyi de ilk 5 saniyede vererek videonuzu izlemeden geçebilecek kullanıcılarla etkileşime geçebilirsiniz.

9. Harekete Geçirici Mesajlar Verin

Pazarlamanın temel dinamiklerinden biri olan ve kısaca CTA (call to action) olarak bilinen harekete geçirici mesajlar, formatı fark etmeksizin tüm pazarlama ögelerinde yer almalı. Videonuzda da bu detaya dikkat etmeli ve kullanıcıları harekete geçirecek mesajlara içeriğinizde yer vermelisiniz.

CTA mesajlarını, videodan beklentileriniz doğrultusunda belirlemelisiniz. Satış odaklı videolarda “Hemen Satın Al” gibi bir CTA kullanabilirsiniz. Kampanya duyurularında ise “Bu Fırsatı Kaçırmayın” gibi teşvik edici bir harekete geçirici mesaja yer verebilirsiniz. Eğer temel bir tanıtım videosu hazırladıysanız harekete geçirici mesajınız daha sade olmalıdır. Bunun için de “Daha Fazla Bilgi Al” veya “Bizimle İletişime Geçin” gibi örnekler verebiliriz.

10. Videonuzu Analiz Edin

Önceki adımlarda bahsettiğimiz detaylara dikkat ederek hazırladığınız videoyu paylaştığınızda söz konusu video ile işiniz bitmemeli. Paylaştığınız videoları takip etmeli ve performanslarını ölçmelisiniz. Video içeriğini analiz ederek sonraki süreçte nelere dikkat etmeniz gerektiğini tespit edebilirsiniz.

Video paylaşabileceğiniz platformların neredeyse tamamı size bir istatistik penceresi sunar. Burada videonuzun performansını görüp analiz edebilirsiniz. Dönüşüm oranına bakarak hangi videonun daha çok işe yaradığını anlayabilirsiniz. Bir sonraki videonuzu analiz ettiğiniz verilere göre hazırladığınız takdirde dönüşüm oranını artırmanız da mümkün olur.

Video içerikler, müşterilerinizle etkileşime geçmek ve marka bilinirliğini artırmak için oldukça kullanışlıdır. Ayrıca hazırladığınız videolar, birer dijital reklam ögesidir. E-ticaret firmanız dijital dünyada var olduğu için dijital reklamlara da ayrıca özen göstermelisiniz. Bu süreçte tercih edebileceğiniz reklam yöntemleriyle ilgili detaylı bilgi için “Dijital Reklam Çeşitleri Nelerdir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Ödero Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Ödero, Koç Holding şirketlerinden Türkiye’nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı Token Finansal Teknolojiler’in dijital ödeme çözümleri alanında hizmet veren uzman markasıdır. Ödero olarak, uluslararası PCI-DSS güvenlik standartlarına uygun sanal POS altyapımız ve işinizin ihtiyacına uygun tasarlanan ödeme ve tahsilat çözümlerimizle inovatif finansal çözümler üretiyoruz. Ödero uzman içerik yazarları, e-ticaret iş modelleri, ödeme sistemleri, finansal analiz, pazarlama stratejileri gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.

Diğer içeriklere göz at

E-ticaret dünyasını adım adım keşfetmek için diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

27.06.2024
İnternetten Taksitli Satış Nasıl Yapılır?
Kredi kartına taksit sistemi nasıl çalışır ve internetten taksitli satış yapmak için gerekenler nelerdir?
15.04.2024
E-Ticaret Siteleri İçin 2024 Özel Günler Takvimi
E-ticaret sitelerinin indirim ve kampanya yapabileceği önemli özel günler hangileridir?
31.12.2023
E-Ticaret İş Modelleri ve Türleri Nelerdir?
İş türüne, platforma ve çalışma şekline göre tercih edilebilecek e-ticaret modelleri nelerdir?