ÖDERO BLOG

Mail Order Nedir? Nasıl Yapılır?

Finans Rehberi

1 Temmuz 2024

Online ödeme yöntemleri günümüzde hem e-ticarette hem de geleneksel ticarette sıkça tercih ediliyor. Tabii internetten alışverişin alışkanlık haline gelmesiyle sayısı artan online ödeme yöntemlerinden bazıları, e-ticaretin yaygın olmadığı dönemlerde de kullanılıyordu. Söz konusu ödeme yöntemlerinden biri ise mail order.

Çok yaygın olmamakla birlikte günümüzde de kullanımı devam eden mail order, daha çok uzaktan ödeme almak isteyen işletmeler tarafından kullanılıyor. Şimdi, bu konu ile ilgili sıkça sorulan “Mail order ne demek, mail order nasıl çekilir, mail order güvenli mi?” gibi sorulara cevap verelim.

Mail Order Nedir?

Mail order, kart bilgilerinin mail ve telefon gibi kanallar üzerinden bankaya iletilmesi ile ödeme almayı sağlayan sistemdir. Uzaktan kredi kartı ile ödeme alma yöntemlerinden biri olan mail order; “posta ve telefon siparişi, postayla alışveriş, telefonla alışveriş” gibi isimlerle de karşımıza çıkar. Bu yöntem genellikle müşterinin kartını yanında bulundurmadığı veya işletme ile uzaktan iletişime geçerek ödeme yapmak istediği durumlarda tercih edilir. Ayrıca POS cihazında ya da kartta, fiziki açıdan teknik bir sorun olduğunda da kullanılabilir.

Mail Order ile Ödeme Alma Nasıl Yapılır?

Mail order ile ödeme alma işlemi için kullanılabilecek iki farklı yöntem vardır. Yöntemlerden birinde POS cihazına ihtiyaç duyulurken diğer yöntemde internete bağlanabilen bir cihaza sahip olunması yeterlidir. Mail order, bu iki yöntemle de ödeme almaya müsait olduğu için hem geleneksel hem de online ödeme yöntemi olarak değerlendirilebilir.

Online Mail Order Nasıl Yapılır?

Online mail order yapmak için bu sistemi sunan bir banka veya ödeme kuruluşundan hizmet almak gerekiyor. Arka planda ödeme onayı için banka ile iletişim kuran sistem, ön planda basit bir formdan oluşuyor. Ödeme almak için ise kart sahibinin adı ve soyadı ile kartın numarası, son kullanma tarihi ve güvenlik kodu (CVV) gibi bilgilerin mail order formuna yazılması yeterli. Bu bilgilerin yazılmasıyla birlikte ikinci bir doğrulama işlemine gerek kalmadan ilgili tutar karttan çekiliyor.

POS Cihazından Mail Order Nasıl Yapılır?

Mail order, POS cihazı üzerinden de yapılabilen bir işlem. Bu yöntemle ödeme alma özelliği bulunan bir POS kullanılarak mail order ile ödeme alınabilir. Tahsilat işlemi için ise online yöntemde olduğu gibi kart bilgilerinin POS cihazı üzerine girilmesi gerekiyor. Cihaz üzerindeki tuşlarla bu bilgiler ilgili ekrana yazıldığı takdirde karttan ödeme alınıyor.

Mail Order ile Hangi Tür Kartlar Kullanılabilir?

Mail order, farklı kartlar ile uyumlu çalışabilen bir yöntemdir. Bu yöntemde hem kredi kartları hem de banka kartları kullanılabilir. Bir kartın mail order ödemelerinde kullanılabilmesi için ise hem bankanın hem de kart sahibinin bu yönteme izin vermiş olması gerekir.

Sanal Kartla Mail Order Olur mu?

Mail order ödeme yönteminde sanal kartlar da kullanılabilir. Kredi kartına bağlı olarak farklı bir kart numarası üzerinden ödeme yapmayı sağlayan sanal kredi kartları, mail order için uygun bir tercihtir. Çünkü bu yöntemde ek bir doğrulama adımı yoktur ve ödeme anında kart sahibinden doğrulama kodu istenmez. Bu durumda mail order yöntemini daha güvenli bir şekilde kullanmak için sanal kart tercih edilebilir.

Mail Order Nasıl Açılır?

Mail Order Nasıl Açılır? Mail Order Nasıl Açılır?

Bir karttan mail order yöntemi ile ödeme alabilmek için ilgili kartın bu işlemlere açık olması gerekir. Banka veya kredi kartı mail order açma işlemi için ise mobil bankacılık uygulamaları ve internet bankacılığı kullanılabilir. Mail order özelliği genellikle kart ayarları ya da izinler menülerinin altında “posta ve telefonla alışveriş” gibi isimlerle yer alır. Bu özelliğin aktif edilmesi halinde ilgili kart üzerinden posta ve telefonla ödeme alınabilir. Mail order kapalı olduğunda ise bu yöntemle karttan ödeme alınması mümkün değildir.

Mail Order Güvenli mi?

Mail order yönteminin güvenilirliği, nerede ve ne zaman kullanıldığına bağlı olarak değişir. Öncelikle bu yöntemde 3D Secure gibi bir sistemin olmadığını ve bu nedenle en güvenli ödeme yöntemleri arasında gösterilemeyeceğini belirtmek gerekiyor. Yani e-posta ile alışveriş yönteminde kart bilgileri sisteme girildiğinde kart sahibine SMS ile bir doğrulama kodu veya şifre gitmiyor. Ödeme ikinci bir onay gerekmeksizin anında karttan çekiliyor. Bu da mail order’ın bazı durumlarda güvensiz bir yöntem olmasına yola açıyor.

Doğrulama adımının olmaması nedeniyle bu yöntemin sadece güvenilen iş yerlerinde kullanılmasında fayda var. Sanal kart kullanmak veya ödeme işleminden sonra kullanılan kartı posta ile alışverişe kapatmak da bir güvenlik tedbiri olarak değerlendirilebilir.

Mail Order ile Alışverişte Hangi Bilgiler Gereklidir?

Mail order ile alışveriş için gerekli bilgileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Kart sahibinin adı ve soyadı
  2. 16 haneli kart numarası
  3. Ay/yıl şeklinde kartın son kullanma tarihi
  4. CVV/CVC kodu (güvenlik kodu)

Mail Order ve 3D Secure Sistemi Arasındaki Fark Nedir?

Mail order ve 3D Secure sisteminin arasındaki en önemli fark, kart sahibinden ek onay alınıp alınmadığıdır. 3D Secure sistemi, ödeme için bilgileri girilen kartın yasal sahibine SMS veya uygulama bildirimi olarak bir doğrulama kodu gönderir. Doğrulama kodu ile onaylanmayan ödeme işlemlerinde ise ücret tahsil edilemez. Bu da ödemenin kart sahibi dışında biri tarafından yapılmasını önler. Fakat mail order yönteminde 3D Secure adımı bulunmaz ve kart bilgilerine ulaşan herhangi biri ödemeyi yapabilir.

Avantajlı Dijital Ödeme Çözümlerini Keşfedin!

Mail Order ile Hangi Sektörlerde Ödeme Alınabilir?

Posta ve telefon ile alışveriş yöntemi, sektör fark etmeksizin her alanda kullanılabilir. E-ticaret sektöründe çok sayıda alternatif ödeme yöntemi kullanıldığı için mail order çoğunlukla geleneksel ticarette yani fiziki alışverişlerde kullanılır. Dolayısıyla bu ödeme yönteminin kullanıldığı sektörler de değişiklik gösterebilir.

Mail Order Yöntemi ile Hangi Ürünler Satılabilir?

Mail order yöntemi ile her türlü ürün ve hizmet satılabilir. Çünkü bu noktada önemli olan satılan ürün değil, ödeme alma yöntemidir. Ödemenin uzaktan alınması gerektiğinde satılan ürün veya hizmetin türü fark etmeksizin posta ile ödeme yöntemi kullanılabilir.

Mail Order’ın Avantajları Nelerdir?

Mail order sisteminin satıcıya ve müşteriye sunabileceği bazı avantajlar şöyledir:

  • Ödeme süreci hızlı bir şekilde tamamlanır.
  • Kart ile uzaktan ödeme almak için kullanışlıdır.
  • Ödeme kart bilgileri ile tamamlandığı için müşterinin mağazaya gelmesine gerek kalmaz.
  • POS cihazının kart okuma mekanizmasında fiziki bir arıza olsa bile kart ile ödeme almayı sağlar.
  • Ödeme yapılacak kartta bulunan çip ve manyetik bant arızaları ödeme yapmaya engel olmaz.

Mail Order’ın Dezavantajları Nelerdir?

Mail order’ın günümüzde çok yaygın bir şekilde kullanılmamasının sebepleri arasında bu sistemin getirdiği dezavantajlar vardır. Söz konusu dezavantajlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Kart numarası gibi bilgilerin açık olarak satıcı ile paylaşılması gerekir.
  • Kart bilgilerinin yanlış kişilerle paylaşılması maddi kayıplara yol açabilir.
  • Ek bir doğrulama adımı olmadığı için güvenlik riskleri taşıyabilir.
  • Uzaktan ödeme yapılması halinde ürün teslimi için bir süre beklemek gerekir.
  • Telefon üzerinden uzaktan ödeme yapıldığında ürünü anlık olarak görmek zordur.

Mail Order’ın Satıcı Açısından Dezavantajları Nelerdir?

Mail order sistemi, bu sistemi kullanarak ödeme almak isteyen işletmeler için de dezavantajlara sahiptir. Bu dezavantajların başında ise güvenilir görünmeme riski vardır. Postayla alışverişin taşıdığı güvenlik riskleri, bu ödeme yöntemi ile tahsilat yapmak isteyen iş yerinin de güvenilirliğini zedeler. Müşteriler de mail order kullanan satıcılardan alışveriş yapmayı her zaman tercih etmez. Buna bağlı olarak da müşteri ve kazanç kaybı yaşanır. Bu nedenle işletmecilerin mail order’a alternatif olabilecek online ödeme yöntemleri de sunması gerekir.

Mail Order’ın Alternatifleri Nelerdir?

Mail order; uzaktan, mağazada, fiziki veya online ödeme almak için kullanılan bir yöntem. Fakat bu imkânları sunan ve tüketiciler tarafından daha güvenilir olarak kabul edilen ödeme sistemleri de mevcut. Örneğin sanal POS ve link ile ödeme yöntemleri hem mağazada hem de e-ticarette mail order sistemine alternatif olarak kullanılabilir.

İşletmenizde ve e-ticaret sitenizde müşterilerinize güvenli ödeme seçenekleri sunmak istiyorsanız Koç Holding ve Token Finansal Teknolojiler güvencesiyle hizmet veren Ödero’dan destek alabilirsiniz. Güçlü bir altyapıya sahip olan Ödero Sanal POS ile hem tüm bankalarla tek komisyon oranı üzerinden çalışabilir hem de müşterilerinize 3D Secure sistemine sahip güvenli bir ödeme yöntemi sunabilirsiniz. Ödero Link ile Ödeme çözümü sayesinde ise müşterilerinizden SMS, e-posta, WhatsApp ve diğer tüm iletişim kanalları üzerinden ödeme alabilirsiniz.

Kesintisiz ve güvenli ödeme deneyimi için Ödero’ya hemen başvurun.

Ödero Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Ödero, Koç Holding şirketlerinden Türkiye’nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı Token Finansal Teknolojiler’in dijital ödeme çözümleri alanında hizmet veren uzman markasıdır. Ödero olarak, uluslararası PCI-DSS güvenlik standartlarına uygun sanal POS altyapımız ve işinizin ihtiyacına uygun tasarlanan ödeme ve tahsilat çözümlerimizle inovatif finansal çözümler üretiyoruz. Ödero uzman içerik yazarları, e-ticaret iş modelleri, ödeme sistemleri, finansal analiz, pazarlama stratejileri gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.

Diğer içeriklere göz at

E-ticaret dünyasını adım adım keşfetmek için diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

27.08.2024
Bayiler İçin E-Tahsilat Sistemi Nedir, Nasıl Kullanılır?
Online tahsilat sistemi bayilerde nasıl kullanılır ve ne gibi avantajlar sağlar?
27.06.2024
PCI DSS Nedir, Neden Önemlidir?
E-ticaret için büyük önem taşıyan ve ödeme firmalarında bulunması gereken PCI DSS sertifikası nedir?
27.03.2024
Ödeme Ağ Geçidi Nedir, Nasıl Çalışır?
E-ticaret sitelerinde ödeme almayı ve yapmayı sağlayan sistem olan ödeme ağ geçidi nasıl çalışır?