ÖDERO BLOG

Sanal POS Nedir? Avantajları Nelerdir?

Finans Rehberi

5 Temmuz 2023
Her geçen gün biraz daha büyüyen e-ticaret sektörünün en önemli bileşenlerinden biri hiç şüphesiz sanal POS. Ödeme konusunda e-ticareti daha güvenli hâle getiren sanal POS teknolojisi, hem tüketiciler hem de e-ticaret sitesi sahipleri için önemli avantajlar sağlıyor. En önemli avantajları arasında ise kolay kullanım ve farklı kartlardan ödeme alma imkanı yer alıyor. Peki, tam olarak sanal POS nedir, nasıl alınır?

Sanal POS Nedir?

Sanal POS, online alışveriş sitelerinin kredi kartı, banka kartı, sanal kart ve ön ödemeli kart gibi araçlarla ödeme almasına imkân sağlayan bir yazılımdır. VPOS (virtual POS) olarak da bilinen bu yazılım, geleneksel ticarette yaygın bir şekilde kullanılan POS cihazlarının dijital ortamdaki versiyonudur. POS cihazı ile kartlar fiziksel bir etkileşime girerken sanal POS’ta bu durum yoktur. Sanal POS sisteminde tüm süreç dijital ortamda devam eder.

Kart bilgilerinin girilmesi ve banka tarafından doğrulanması şeklinde işleyen süreç, alışverişin her iki tarafı için de güvenli bir ortam sağlar. Sanal POS’un olmadığı bir sitede ödemeler EFT/FAST ve havale gibi para transferleri veya kapıda ödeme yöntemiyle yapılır. Para transferi tüketici açısından, kapıda ödeme ise satıcı açısından riskli olabilir. Sanal POS ise karşılıklı güven ortamının sağlanmasına imkân verdiği için önemli bir teknolojidir.

Sanal POS Nasıl Çalışır?

Sanal POS’ların çalışma prensibi, fiziki POS cihazlarıyla neredeyse aynıdır. İnternetten alışveriş yapan bir tüketici, ödeme adımına geldiğinde sanal POS ile bağlantılı bir formla karşılaşır. Tüketici bu forma; kart sahibinin adını, kart numarasını, son kullanma tarihini ve CVV/CVC kodunu yazarak ödeme işlemine devam eder. Sonrasında bu bilgiler doğrulama işlemi için bankaya gönderilir.

Ödeme isteğini alan banka, sürecin güvenliği için kart sahibinin telefonuna bildirim veya SMS ile bir doğrulama kodu gönderir. 3D Secure olarak bilinen bu güvenlik adımında tüketici, açılan ekrana doğrulama kodunu girer. Kart sahibinden onay alan banka, ödeme işleminin başarıyla tamamlanmasını sağlar. Sürecin daha hızlı ilerlemesi için kart sahibi bu aşamayı devre dışı bırakarak ödemenin otomatik olarak onaylanmasını da sağlayabilir.

E-ticaret sitesi tarafındaki süreç ise ödenen miktarın provizyona alınmasıyla başlar. Tahsil edilen tutarın satıcının hesabına geçmesi için ise sanal POS sağlayıcısıyla anlaşılan süre geçerli olur. Bu aşamada banka ve kredi kartlarından alınan tutardan işlem ücreti ve sanal POS komisyonu düşülür. Kalan miktar da satıcının hesabına aktarılır.

Bu ödeme altyapısının çalışma süreci, sanal POS hizmeti alınan firma tarafından yönetilir. Dolayısıyla site sahibinin ödeme sürecinde herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur.

Bu bilgilerin ardından “Sanal POS nerede, nasıl kullanılır?” sorusuna da cevap verelim.

Sanal POS Nerede Kullanılır?

Sanal POS Nerede Kullanılır? Sanal POS Nerede Kullanılır?

Sanal POS, internet üzerinden ürün/hizmet satışı yapan veya mağazada online ödeme almak isteyen firmalar tarafından kullanılabilen bir teknolojidir. Yani e-ticaret sitesi sahiplerinin ve online ödeme almak isteyen firmaların, sanal POS ya da link ile ödeme alma gibi sanal POS tabanlı alternatif bir hizmet kullanmaları gerekir. Fiziksel mağazası bulunmakla beraber internetten satış yapan firmaların sitelerinde de sanal POS’lar bulunur.

Sanal POS’un kullanıldığı bir diğer alan da online pazar yerleridir. Online veya sanal pazar yeri, çok sayıda farklı satıcının tek bir web sitesi üzerinden satış yapmasını sağlayan sistemdir. Bu sistemde sanal POS hizmetini, online pazar yerinin sahibi olan firma alır. Pazar yerinde mağazası olan satıcılar ise bu ortak sanal POS’tan faydalanarak tahsilat yaparlar.

E-ticaret siteleri ve sanal pazar yerlerine bağlı olarak mobil uygulamalarda da sanal POS görmek mümkündür. Online alışveriş platformlarına ait mobil uygulamaların ödeme altyapısındaki temeli de sanal POS oluşturur. Bunlara ek olarak yardımcı uygulamalar ve mobil oyunlarda da uygulama içi satın alımlar için entegre bir VPOS bulunabilir.

Avantajlı Dijital Ödeme Çözümlerini Keşfedin!

Sanal POS’un Avantajları Nelerdir?

Sanal POS, sunduğu avantajlar sayesinde e-ticaret girişimcilerinin işlerini kolaylaştırır. Satış sürekliliği ve güvenliği açısından çok faydalı olan bu ödeme sistemi, sektörel rekabetteki gücü ve müşteri memnuniyetini artırma konusunda da etkilidir. Sanal POS’un avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Şifreleme altyapıları sayesinde her zaman güvenli ödeme alınabilir.
  • Farklı bankalara ve kart şemalarına ait kartların tümünden ödeme alınabilir.
  • Kart saklama özelliği sayesinde hızlı ödeme süreci sunar ve zamandan tasarruf sağlar.
  • Mesai saatleri dışında, hafta sonları ve tatil günleri fark etmeksizin 7 gün 24 saat ödeme alma şansı verir.
  • Hem yurt içi hem de yurt dışı satışlarında, uzaktan güvenli ödeme almak için de kullanılabilir.
  • Tüm bankalar için tek POS üzerinden taksitli ve peşin ödeme seçenekleri sunması sayesinde müşteriye kolaylık sağlama imkânı verir.
  • Fiziki ve sanal kart sahibi olan geniş bir müşteri kitlesine hitap etmeyi kolaylaştırır.
  • Kolay takip edilen ve raporlar alınabilen bir sistem olduğu için finansal stratejilere referans olur.
  • Satış sürekliliği sağlaması sayesinde e-ticaret sitesinin sektördeki rekabet gücünü artırır.
  • Hızlı, güvenli ve alternatifleri olan bir hizmet sunulabildiği için müşteri memnuniyeti de önemli ölçüde artar.
  • Tüm bu faydalara bağlı olarak e-ticaret sitesinin satış hacminde ve kâr marjında artış görülebilir.

Sanal POS Nasıl Alınır?

Sanal POS Nasıl Alınır? Sanal POS Nasıl Alınır?

E-ticaret siteniz için sanal POS almak istiyorsanız bu hizmeti veren firmaların web sitesinde yer alan başvuru formunu doldurmanız gerekiyor. Fakat başvuru öncesinde, firmaların üye iş yeri olmak isteyen e-ticaret sitelerinde aradığı şartları taşıdığınızdan emin olmalısınız. Sanal POS alma şartları ise şöyledir:

  • E-ticaret hizmeti sunan site, yasal mevzuatlara uygun olacak şekilde kurulmuş bir şirkete ait olmalıdır.
  • Güvenlik sebebiyle sitede SSL sertifikası olmalıdır.
  • Siteye erişim konusunda herhangi bir problem olmamalıdır.
  • Sitede kartla ödeme seçenekleri yer almalıdır.
  • Sitenin ödeme adımları doğru bir şekilde çalışmalıdır.
  • Güvenlik politikalarıyla ilgili metinler ilgili sayfalara eklenmelidir.
  • Garanti, iptal ve iade koşullarıyla ilgili şartlar sitede açıkça belirtilmelidir.
  • Sitede ürün kataloğu, ürün listesi ve sepet sistemleri kurulu olmalıdır.
  • Satılacak ürünler, görselleri ve açıklamalarıyla sitede listelenmelidir.
  • E-ticaret firmasına ait isim, adres, telefon, e-posta gibi bilgilerin tümü doğru bir şekilde sitede bulunmalıdır.

Bu şartlar, hizmet alınacak firmaya göre değişebilir; fakat genellikle değerlendirme sürecinde bu detaylar dikkate alınır. Listelenen şartlara, başvuru için gerekli belgelerin tam olması da eklenebilir. Peki, sanal POS almak için hangi belgeler gereklidir?

Sanal POS Başvurusu İçin Gereken Belgeler

VPOS hizmeti almak istediğinizde, başvuru aşamasında ya da ön başvuru sonrasında sizden bazı belgeler talep edilir. Bu belgeler kimi zaman dijital, kimi zaman da matbu olarak istenebilir. Hizmet alınan firmaya ve sahip olduğunuz şirketin yapısına göre değişmekle birlikte istenen başlıca belgeler şunlardır:

  1. Şirket sahibinin veya yetkilisinin T.C. kimlik kartı fotokopisi
  2. Güncel vergi levhası
  3. Güncel faaliyet belgesi
  4. Ortaklı şirketler için ortakların kimlik fotokopileri ve ortaklık sözleşmesi
  5. Şirket imza sirküleri
  6. Şirket adresini gösteren bir abonelik (elektrik, su vb.) faturası
  7. Banka hesap dekontu
  8. Sektör özelinde yasal zorunluluğu bulunan belgelerin (örneğin turizm firmaları için TURSAB Belgesi) fotokopileri

Sanal POS Güvenilir mi?

Sanal POS, genellikle hızlı ve güvenli bir ödeme altyapısı olarak tanımlanır. Bunun sebebi, VPOS hizmetlerinin ilgili resmî kurumlar tarafından düzenlenip denetlenmesidir. Ülkemizde BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu) ve TCMB (Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası) gibi kurumlar, sanal POS hizmeti veren firmaların uymaları gereken kuralları belirler. Kurallara uygun ve güvenilir bir şekilde hizmet veren firmalar yetki belgesi alır.

BDDK ve TCMB tarafından yetkilendirilmiş firmalar, ayrıca güvenlik seviyesinin yüksekliğini gösteren sertifikalar da alırlar. Dolayısıyla e-ticaret sitenizde güvenilir bir ödeme deneyimi sunmak istiyorsanız doğru sanal POS firmalarını tercih etmelisiniz. Hizmet almadan önce firmaları detaylıca incelemeli, güvenlik seviyesi en üst düzeyde olan firmayı seçmelisiniz. Bu aşamada Ödero Sanal POS, güvenlik konusunda riske girmemeniz için en doğru tercih olabilir.

Ödero; Koç Holding çatısı altında, Token Finansal Teknolojiler güvencesiyle hizmet veriyor. Sahip olduğu TCMB lisansı ve PCI-DSS Level-1 sertifikası ile dünya standartlarında veri gizliliği ve güvenliği sağlıyor. Ayrıca tüm bankalar için tek komisyon oranı sunan Ödero Sanal POS’ta tek ekrandan iptal & iade ve tek tuşla detaylı raporlar alabilme imkânı da mevcut. Bu avantajlardan faydalanmak için Ödero Sanal POS’a hemen başvurabilir, müşterilerinize hızlı ve güvenli ödeme deneyimi sunabilirsiniz.

Ödero Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Ödero, Koç Holding şirketlerinden Türkiye’nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı Token Finansal Teknolojiler’in dijital ödeme çözümleri alanında hizmet veren uzman markasıdır. Ödero olarak, uluslararası PCI-DSS güvenlik standartlarına uygun sanal POS altyapımız ve işinizin ihtiyacına uygun tasarlanan ödeme ve tahsilat çözümlerimizle inovatif finansal çözümler üretiyoruz. Ödero uzman içerik yazarları, e-ticaret iş modelleri, ödeme sistemleri, finansal analiz, pazarlama stratejileri gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.

Diğer içeriklere göz at

E-ticaret dünyasını adım adım keşfetmek için diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

1.07.2024
Mail Order Nedir? Nasıl Yapılır?
Banka ve kredi kartlarından uzaktan ödeme almayı sağlayan mail order nasıl kullanılır?
27.06.2024
PCI DSS Nedir, Neden Önemlidir?
E-ticaret için büyük önem taşıyan ve ödeme firmalarında bulunması gereken PCI DSS sertifikası nedir?
27.03.2024
Ödeme Ağ Geçidi Nedir, Nasıl Çalışır?
E-ticaret sitelerinde ödeme almayı ve yapmayı sağlayan sistem olan ödeme ağ geçidi nasıl çalışır?