ÖDERO BLOG

Kredi Kartı ile Uzaktan Ödeme Alınabilir mi?

Finans Rehberi

Hemen her alanda karşımıza çıkan dijitalleşme, özellikle ödeme sistemlerinde pek çok detayı değiştirdi. Ödeme alışkanlıklarını farklılaştıran dijital ödeme sistemleri, kredi kartı ile uzaktan ödeme almayı da mümkün hale getirdi. Ayrıca sadece e-ticarette değil, geleneksel ticarette de uzaktan ödeme alınabiliyor. Peki, kredi kartı ile uzaktan ödeme nasıl alınır, hangi ödeme sistemleri kullanılır?

Kredi Kartı ile Uzaktan Ödeme Nedir?

Kredi kartı ile uzaktan ödeme, aracı sistemlerin ve online altyapıların kullanılmasıyla alıcı ile satıcının aynı ortamda olmamasına rağmen kredi kartından ödeme yapılması/alınması işlemidir. Uzaktan kredi kartı ile ödeme alma yöntemi sayesinde alıcı ile satıcının fiziki ortamda bir araya gelme zorunluluğu ortadan kalkar.

E-ticaretin temel ödeme sistemi olan sanal POS’lar, bu durumun en önemli örneğidir. Sanal POS’lar üzerinden uzaktan kredi kartı ile ödeme yapılır ve ürün, satıcı tarafından alıcıya gönderilir. Fakat sadece e-ticarette değil, geleneksel ticarette de kart ile uzaktan ödeme alınabilir. Ürün fiziksel mağazada teslim ediliyor olsa da ödeme, teslimattan önce veya sonra uzaktan yapılabilir. Bu süreçte de yine sanal POS ve buna bağlı ödeme teknolojileri kullanılır.

Uzaktan Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

Uzaktan ödeme yönteminde kredi kartları, fiziki bir şekilde kullanılmaz. Geleneksel ödeme sürecinde kart, fiziki POS cihazına takılır ve ödeme bu şekilde alınır. Fakat uzaktan ödeme söz konusu olduğunda alıcı, fiziki kartı değil de kart numarasını kullanarak ödeme yapar.

Uzaktan ödeme almayı mümkün kılan başlıca ödeme yöntemleri; sanal POS, link ile ödeme ve QR ile ödemedir. Bu ödeme yöntemleri üzerinden sadece kredi kartı ile değil; banka kartı, ön ödemeli kart ve sanal kart ile de ödeme alınabilir. 

Sanal POS Nedir ve Nasıl Çalışır?

Sanal POS, kart ile ödeme alınabilen POS cihazlarının dijital ortamdaki versiyonu olarak tanımlanabilir. Her ikisi de kredi kartı ve diğer kartlarla ödeme almayı sağlayan sistemlerdir; fakat sanal POS, ödemenin uzaktan yapılmasını sağlar. 

Bu yöntemde müşteri, ödeme adımında bir ödeme formu ile karşılaşır. Ödeme formuna kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV/CVC kodunu girer. Girilen bilgiler, sanal POS altyapısındaki güvenlik sistemi ile şifrelenerek bankaya iletilir ve doğrulanır. Doğrulama sürecinde kart sahibine de bilgi verilir. Sadece birkaç saniye süren bu işlemin ardından uzaktan kartla ödeme alınmış olur. 

Sanal POS’un E-Ticaret Sektöründeki Önemi Nedir?

Sanal POS, e-ticaret sektörü ile birlikte yaygınlaşarak hayatımızdaki yerini aldı. E-ticaret sektörü için büyük önem taşıyan bu sistem, sektörün en temel ödeme altyapısı olarak kabul edilir. Online ödeme sistemlerinin önemli bir kısmı, sanal POS altyapılarına bağlanarak çalışır. Bu da e-ticarette ödeme yöntemlerini çeşitlendirmek için yine sanal POS’a ihtiyaç duyulduğunu gösterir. 

QR Kod ile Ödeme Nasıl Gerçekleştirilir?

QR kod ile uzaktan ödeme alma, ödeme sayfasının karekod olarak gönderilmesi ile gerçekleşir. İçerisinde çeşitli bilgiler barındıran ve bir çeşit barkod olan QR kodlar, ödeme sistemlerinde yaygın olarak kullanılır. Uzaktan ödeme almak için ise kart bilgilerinin girileceği ödeme sayfasına ait bir karekod oluşturuluyor ve müşteriye gönderilir.

Müşteri, QR kodu telefonunun kamerasıyla veya karekod okuyucu uygulamasıyla taratır. Tarama sonrasında uzaktan ödeme yapabileceği ekrana ulaşır. Bu adımdan sonrası sanal POS yöntemindeki gibi ilerler.

Karekod ile uzaktan ödeme sisteminin farklı bir çalışma şekli daha vardır. Bankalara ve ödeme kuruluşlarına ait mobil bankacılık uygulamalarının içerisinde QR kod ile ödeme özelliği bulunur. Satıcı tarafından gönderilen karekod, mobil bankacılık uygulamasının ilgili bölümüne okutulduğunda bu ödeme yöntemine bağlı olan kart ile doğrudan ödeme yapılır. 

QR Kod ile Ödeme Hangi Durumlarda Tercih Edilmelidir?

QR kod ile ödeme yöntemi, çoğunlukla müşterinin kartı yanında olmadığında tercih edilir. Çünkü banka ve cüzdan uygulamaları, fiziki karta ihtiyaç duymaksızın kart üzerinden karekod ile ödeme yapmaya izin verir. Bir diğer tercih ayrımı ise e-ticaret ile geleneksel ticaret arasındadır.

E-ticaret sitesinden alınan ödemelerin çoğu, uzaktan kart ile ödeme olarak kabul edilebilir. Fakat fiziki mağazalarda genelde doğrudan ödeme yapılır. Ürünün teslimi ve alışveriş sırasında ödeme yapılmayan durumlarda ise QR kod tercih edilebilir. Vadeli veya veresiye satışlarda müşteriye ödeme bağlantısını içeren karekod gönderilebilir ve daha sonra uzaktan ödeme yapması istenebilir. 

Link ile Ödeme Nasıl Yapılır?

En kullanışlı ödeme yöntemlerinden biri olan link ile ödeme hem e-ticarette hem de geleneksel ticarette sık sık kullanılır. E-ticaret sitesi bulunmayan işletmelerin de ödeme almasını sağlayan link ile ödeme yönteminde süreç, ödeme linkinin oluşturulmasıyla başlar.

Satıcı, ödeme altyapısı hizmeti aldığı sistem üzerinden bir ödeme linki oluşturur. Bu linki e-posta, SMS, WhatsApp, Instagram ve dilediği bir iletişim kanalı üzerinden müşteriye gönderir. Müşteri, kendisine iletilen linke tıklar ve ödeme ekranına ulaşır. Ödeme ekranına kart bilgilerini girerek uzaktan ödeme yapar. 

Link ile Ödeme Yönteminin İşletmelere Sağladığı Kolaylıklar Nelerdir?

Link ile ödeme yönteminin işletmelere sağladığı en önemli kolaylık, bir e-ticaret sitesi veya web sitesi olmadan ödeme alabilme imkânı sunmasıdır. Genelde uzaktan ödemeler, e-ticaret sitelerindeki sanal POS’lar üzerinden alınır. Fakat link ile ödeme, sanal POS sistemini e-ticaret sitesi olmadan çalıştırır.

Bu sistemin bir diğer kolaylığı da e-ticaret yapmayan işletmelerin bile online ve uzaktan ödeme alabilmesini mümkün kılmasıdır. Fiziki mağazada veya sahada satış yapan işletmeler, ödeme linki sayesinde kredi kartı ile uzaktan ödeme alabilirler.

Uzaktan Ödeme Yöntemlerinin Avantajları Nelerdir?

Uzaktan ödeme yöntemleri, işletmeler için önemli avantajlar sunar. İşletmelerin ve e-ticaret sitelerinin satışlarını artırabilen uzaktan ödeme sistemlerinin avantajlarını şöyle özetleyebiliriz:

  • Daha fazla alternatif ödeme yöntemi sunulur. 
  • Müşteriye ödeme yöntemi seçme özgürlüğü verilir.
  • Mesai saatleri ve tatil günleri de dahil olmak üzere 7/24 ödeme alınabilir. 
  • Herhangi bir mekana bağlı kalmadan ödeme alma imkanı bulunur.
  • Hızlı ve kolay bir şekilde ödeme alındığı için zamandan tasarruf edilir. 
  • Ödeme deneyiminin esnek ve kolay olması, müşteri memnuniyetini artırır. 
  • Artan müşteri memnuniyeti sayesinde satışları ve kazancı artırmak da mümkün olur.

Kredi Kartı ile Uzaktan Ödeme Güvenli mi?

Kredi kartı ve diğer kartlarla uzaktan ödeme yapma konusunda akıllara en çok takılan detay güvenliktir. Fakat günümüzde güvenlik açısından pek problem yaşandığı söylenemez. Geliştirilen güvenlik ve şifreleme teknolojilerinin yanında yasal mevzuatlar da hem alıcıları hem de satıcıları çeşitli risklerden korur. Bu konuda bilinmesi gereken kavramlar, 3D Secure ve PCI-DSS sertifikasıdır. 

3D Secure Nedir ve Neden Önemlidir?

3D Secure, uzaktan ödeme sistemlerini daha güvenli hale getiren bir güvenlik katmanıdır. Bu sistemde ödemeler, kart sahibinin onayı olmadan yapılamaz. Ödeme ekranına kart bilgileri girildikten sonra bu bilgiler, doğrulama için bankaya gönderilir. Gönderim sırasında ise bilgiler şifrelenir ve üçüncü taraflardan korunur.

Bilgiler bankaya gittikten sonra 3D Secure şifresi devreye girer. Bu şifre, banka tarafından kartın yasal sahibinin cep telefonuna SMS veya uygulama bildirimi olarak gönderilir. Kart sahibi, ödeme ekranına bu şifreyi girerek ödemeye onay verir. Yani 3D Secure sayesinde uzaktan kart ile ödemeler, kart sahibinin onayına bağlanır. 

PCI-DSS Sertifikası Nedir ve Uzaktan Ödemelerdeki Rolü Nedir?

PCI-DSS, uluslararası ödeme firmalarının bir araya gelerek kurduğu bir güvenlik standardı sistemidir. PCI-DSS’in açılımı ise “Ödeme Kartı Sektörü Veri Güvenliği Standardı” şeklindedir. Bu sistem, ödeme altyapısı sunan firmaların belirli bir güvenlik standardına uymasını zorunlu tutar. Güvenlik standartlarına uymayan firmalar ise PCI-DSS sertifikası alamaz.

PCI-DSS sertifikasına sahip olan sanal POS firmaları, diğerlerine göre daha güvenli bir altyapı sunar. Siz de e-ticaret sitenizde ve işletmenizde güvenli bir şekilde uzaktan ödeme almak istiyorsanız Koç Holding ve Token Finansal Teknolojiler güvencesiyle hizmet veren, aynı zamanda TCMB lisansına ve PCI-DSS Level-1 sertifikasına sahip olan Ödero’nun ürün ve hizmetlerini inceleyebilirsiniz.

Ödero Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Ödero, Koç Holding şirketlerinden Türkiye’nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı Token Finansal Teknolojiler’in dijital ödeme çözümleri alanında hizmet veren uzman markasıdır. Ödero olarak, uluslararası PCI-DSS güvenlik standartlarına uygun sanal POS altyapımız ve işinizin ihtiyacına uygun tasarlanan ödeme ve tahsilat çözümlerimizle inovatif finansal çözümler üretiyoruz. Ödero uzman içerik yazarları, e-ticaret iş modelleri, ödeme sistemleri, finansal analiz, pazarlama stratejileri gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.

Diğer içeriklere göz at

E-ticaret dünyasını adım adım keşfetmek için diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

15.05.2025
Ticaret Ünvanı Nedir? Nasıl Alınır?
İşletmelerin hukuki kimliğini oluşturan ticaret ünvanı hangi kriterlere göre belirlenir?
6.03.2025
Distribütör Nedir ve Nasıl Distribütör Olunur?

Ürünleri imalatçıdan alıp toptan ve perakende satışını yapan distribütörlerin hakları nelerdir?

11.02.2025
Yeni MASAK Düzenlemeleri Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları İçin Neler Getiriyor?
Yeni düzenlemelerin detaylarını Token Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş. Hukuk ve Uyum Direktörü Neslihan Akça'nın kaleminden okuyalım.