Uzaktan ödeme yönteminde kredi kartları, fiziki bir şekilde kullanılmaz. Geleneksel ödeme sürecinde kart, fiziki POS cihazına takılır ve ödeme bu şekilde alınır. Fakat uzaktan ödeme söz konusu olduğunda alıcı, fiziki kartı değil de kart numarasını kullanarak ödeme yapar.
Uzaktan ödeme almayı mümkün kılan başlıca ödeme yöntemleri; sanal POS, link ile ödeme ve QR ile ödemedir. Bu ödeme yöntemleri üzerinden sadece kredi kartı ile değil; banka kartı, ön ödemeli kart ve sanal kart ile de ödeme alınabilir.
Sanal POS Nedir ve Nasıl Çalışır?
Sanal POS, kart ile ödeme alınabilen POS cihazlarının dijital ortamdaki versiyonu olarak tanımlanabilir. Her ikisi de kredi kartı ve diğer kartlarla ödeme almayı sağlayan sistemlerdir; fakat sanal POS, ödemenin uzaktan yapılmasını sağlar.
Bu yöntemde müşteri, ödeme adımında bir ödeme formu ile karşılaşır. Ödeme formuna kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV/CVC kodunu girer. Girilen bilgiler, sanal POS altyapısındaki güvenlik sistemi ile şifrelenerek bankaya iletilir ve doğrulanır. Doğrulama sürecinde kart sahibine de bilgi verilir. Sadece birkaç saniye süren bu işlemin ardından uzaktan kartla ödeme alınmış olur.
Sanal POS’un E-Ticaret Sektöründeki Önemi Nedir?
Sanal POS, e-ticaret sektörü ile birlikte yaygınlaşarak hayatımızdaki yerini aldı. E-ticaret sektörü için büyük önem taşıyan bu sistem, sektörün en temel ödeme altyapısı olarak kabul edilir. Online ödeme sistemlerinin önemli bir kısmı, sanal POS altyapılarına bağlanarak çalışır. Bu da e-ticarette ödeme yöntemlerini çeşitlendirmek için yine sanal POS’a ihtiyaç duyulduğunu gösterir.
QR Kod ile Ödeme Nasıl Gerçekleştirilir?
QR kod ile uzaktan ödeme alma, ödeme sayfasının karekod olarak gönderilmesi ile gerçekleşir. İçerisinde çeşitli bilgiler barındıran ve bir çeşit barkod olan QR kodlar, ödeme sistemlerinde yaygın olarak kullanılır. Uzaktan ödeme almak için ise kart bilgilerinin girileceği ödeme sayfasına ait bir karekod oluşturuluyor ve müşteriye gönderilir.
Müşteri, QR kodu telefonunun kamerasıyla veya karekod okuyucu uygulamasıyla taratır. Tarama sonrasında uzaktan ödeme yapabileceği ekrana ulaşır. Bu adımdan sonrası sanal POS yöntemindeki gibi ilerler.
Karekod ile uzaktan ödeme sisteminin farklı bir çalışma şekli daha vardır. Bankalara ve ödeme kuruluşlarına ait mobil bankacılık uygulamalarının içerisinde QR kod ile ödeme özelliği bulunur. Satıcı tarafından gönderilen karekod, mobil bankacılık uygulamasının ilgili bölümüne okutulduğunda bu ödeme yöntemine bağlı olan kart ile doğrudan ödeme yapılır.
QR Kod ile Ödeme Hangi Durumlarda Tercih Edilmelidir?
QR kod ile ödeme yöntemi, çoğunlukla müşterinin kartı yanında olmadığında tercih edilir. Çünkü banka ve cüzdan uygulamaları, fiziki karta ihtiyaç duymaksızın kart üzerinden karekod ile ödeme yapmaya izin verir. Bir diğer tercih ayrımı ise e-ticaret ile geleneksel ticaret arasındadır.
E-ticaret sitesinden alınan ödemelerin çoğu, uzaktan kart ile ödeme olarak kabul edilebilir. Fakat fiziki mağazalarda genelde doğrudan ödeme yapılır. Ürünün teslimi ve alışveriş sırasında ödeme yapılmayan durumlarda ise QR kod tercih edilebilir. Vadeli veya veresiye satışlarda müşteriye ödeme bağlantısını içeren karekod gönderilebilir ve daha sonra uzaktan ödeme yapması istenebilir.
Link ile Ödeme Nasıl Yapılır?
En kullanışlı ödeme yöntemlerinden biri olan link ile ödeme hem e-ticarette hem de geleneksel ticarette sık sık kullanılır. E-ticaret sitesi bulunmayan işletmelerin de ödeme almasını sağlayan link ile ödeme yönteminde süreç, ödeme linkinin oluşturulmasıyla başlar.
Satıcı, ödeme altyapısı hizmeti aldığı sistem üzerinden bir ödeme linki oluşturur. Bu linki e-posta, SMS, WhatsApp, Instagram ve dilediği bir iletişim kanalı üzerinden müşteriye gönderir. Müşteri, kendisine iletilen linke tıklar ve ödeme ekranına ulaşır. Ödeme ekranına kart bilgilerini girerek uzaktan ödeme yapar.
Link ile Ödeme Yönteminin İşletmelere Sağladığı Kolaylıklar Nelerdir?
Link ile ödeme yönteminin işletmelere sağladığı en önemli kolaylık, bir e-ticaret sitesi veya web sitesi olmadan ödeme alabilme imkânı sunmasıdır. Genelde uzaktan ödemeler, e-ticaret sitelerindeki sanal POS’lar üzerinden alınır. Fakat link ile ödeme, sanal POS sistemini e-ticaret sitesi olmadan çalıştırır.
Bu sistemin bir diğer kolaylığı da e-ticaret yapmayan işletmelerin bile online ve uzaktan ödeme alabilmesini mümkün kılmasıdır. Fiziki mağazada veya sahada satış yapan işletmeler, ödeme linki sayesinde kredi kartı ile uzaktan ödeme alabilirler.