ÖDERO BLOG

E-Ticaret Sitenizde Kullanabileceğiniz Ödeme Alma Yöntemleri

Finans Rehberi

5 Temmuz 2023
İnternet üzerinden alışveriş yapan tüketiciler, farklı ödeme araçlarına sahip olabilirler. Günümüzün finansal teknolojileri farklı araçlarla ödeme alabilmeyi mümkün kılıyor. Dolayısıyla e-ticaret sitenizde kullanabileceğiniz çok sayıda ödeme yöntemi bulunuyor. Bu yöntemler üzerinden ödeme almadan önce sistemlerin nasıl çalıştığınız bilmenizde fayda var. Peki, e-ticarette ödeme nasıl alınır, hangi yöntemler kullanılır?

E-Ticaret Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

E-ticaretin her geçen gün büyüyen bir sektör olması, uzaktan ödeme alma teknolojilerinin gelişmesine de uygun bir zemin hazırladı. Geliştirilen ödeme teknolojileri ise hemen her tüketici grubunun internetten alışveriş yapabilmesini sağlıyor. Bu farklı ödeme yöntemlerini e-ticaret sitenize entegre ederek daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşabilirsiniz. Başlıca ödeme yöntemleri ise şöyle:
  • Sanal POS
  • Havale EFT/FAST
  • E-cüzdan
  • Kapıda ödeme
  • Link ile ödeme
  • Mobil ödeme
  • Alışveriş kredisi

Sanal POS

Sanal POS, e-ticaret dünyasının en temel ödeme bileşenidir. Ayrıca en çok kullanılan ödeme yöntemlerinden biridir. Kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart ve sanal kartlar ile ödeme almayı mümkün kılmasını, yaygın bir şekilde kullanılmasının sebebi olarak gösterebiliriz. Çünkü e-ticaret müşterileri, çoğunlukla kartlarını kullanarak ödeme yaparlar.

Sanal POS ödeme sistemleri, banka ve kredi kartlarındaki bilgileri bankaya iletip doğrulama alarak çalışır. Ödeme aşamasında kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV kodu kart sahibi tarafından ödeme formuna girilir. Bilgiler, 3D Secure teknolojisi sayesinde şifrelenerek bankaya iletilir. Banka ise bir SMS veya bildirim ile kart sahibinden onay alır. Sanal POS’ta ödeme süreci böyle tamamlanır.

Havale & EFT/FAST

En temel ödeme teknolojilerinden bir diğeri de para transferidir. Transfer kanalına göre havale, EFT ve FAST gibi farklı isimleri bulunan para transferi, e-ticarette de bir ödeme yöntemi olarak tercih ediliyor. Asenkron ödeme olarak bilinen bu yöntemlerde tüketici; satın aldığı ürünün ücretini, satıcının hesabına IBAN veya Kolay Adres üzerinden gönderir.

Gönderici ve alıcı aynı bankayı kullanıyorsa havale, farklı bankayı kullanıyorsa EFT işlemi yapılır. Mesai saatleri dışında ve tatil günlerindeki para transferleri ise FAST işlemi olarak tamamlanır. Ayrıca döviz üzerinden yapılan para transferleri için de SWIFT terimi kullanılır.

E-Cüzdan

E-cüzdan, elektronik cüzdan veya dijital cüzdan olarak adlandırabileceğimiz bu yöntem, kart sahiplerinin kullandıkları sanal cüzdan uygulamaları üzerinden ödeme yapmalarını ifade eder. E-cüzdan, kullanıcılara kartların hepsini aynı uygulamanın içinde toplama imkânı sunar. Kısacası cepte taşınan cüzdanın dijital hâli olarak da yorumlanabilir.

Bu yöntemde e-ticaret sitenizden alışveriş yapan bir müşteriniz, farklı banka uygulamalarında gezmeden, tek bir uygulama üzerindeki kartlardan birini seçerek kolayca ödeme yapar. Kart numarasını tek tek girmeye gerek olmadığı için de hızlı ödeme yöntemi olarak değerlendirilir.

Kapıda Ödeme

Geleneksel bir yöntem olan kapıda ödeme, online ödeme yöntemlerini kullanmak istemeyenlere sunulabilecek bir alternatiftir. Kapıda ödeme de para transferi gibi asenkron ödeme yani alışveriş anında yapılmayan ödeme yöntemleri grubunda yer alır. Bu yöntemde ilk olarak sipariş edilen ürünü müşterinize göndermeniz gerekiyor. Ödeme ise ürünün fiziksel olarak teslim edilmesi anında, kurye görevlisi tarafından alınıyor. Bu yöntem çoğunlukla nakit para ile ödeme yapmak isteyen tüketiciler tarafından tercih ediliyor.

Link ile Ödeme

Yeni nesil ödeme sistemlerinden biri olan link ile ödeme, e-ticaret sitenizin dışındaki kanallardan da ödeme alabilmenizi sağlıyor. Link ile ödeme alma yönteminde, hizmet aldığınız firmanın erişim verdiği panel üzerinden, satılan ürün ve ücret bilgilerini girerek bir ödeme linki oluşturmanız yeterli.

Oluşturduğunuz bu linki SMS, e-posta, WhatsApp veya sosyal medya kanalları üzerinden müşterinize iletebilirsiniz. Müşteriniz ise herhangi bir siteye girmesine gerek kalmadan, sadece bir linke tıklayarak ödemesini yapar.

Ayrıca bu yöntem e-ticaretle birlikte geleneksel ticarette de kullanılıyor. Örneğin fiziksel mağazanızda satış yaparken online ödeme almak istiyorsanız ya da uzaktan online ödeme almanız gerekiyorsa bu yöntemi kullanabilirsiniz. Aynı şekilde sahada yapılan satışlar için POS cihazı taşımak istemiyorsanız da bu yöntem sizin için uygundur.

Mobil Ödeme

Ülkemizde çok yaygın olmasa da aktif olarak kullanılan mobil ödeme yönteminde ödeme aracı, cep telefonu hattıdır. Bu yöntemde tüketici, internetten aldığı bir ürünün ücretini cep telefonu faturasına yansıtır. Ödemeyi ise fatura kesildikten sonra mobil operatöre yapar. Bazı operatörler faturasız hatlar için de bu ödeme hizmetini sunar ve ödeme için hatta bulunan TL bakiyesi kullanılır.

Alışveriş Kredisi

Alışveriş kredisi, kart kullanmayan veya kart limitini doldurmak istemeyen tüketicilerin alışveriş yapmalarına imkân tanıyan bir yöntemdir. Bu ödeme seçeneğinde müşterinin bilgileri alınır ve anlaşmalı bankalara iletilir. Kredi notunun uygun olması hâlinde satın alınan ürünün tutarı kadar miktar, banka tarafından satıcının hesabına aktarılır. Sonrasında müşteriniz, ilk aşamada belirtilen faiz ve taksit sayısı üzerinden bankaya ödeme yapar.

Alışveriş kredisi yöntemi sayesinde kredi kartı kullanmayan, kart limitini doldurmak istemeyen, bakiyesi yetersiz olan, esnek ödeme seçenekleri isteyen ve yüksek tutarlı ürünleri taksitle satın almak isteyen müşterileriniz için kullanışlı bir alternatif sunabilirsiniz.

Doğru Ödeme Yöntemi Nasıl Seçilir?

Web sitenizin e-ticaret ödeme altyapısını doğru seçmelisiniz. Seçim sırasında tercih edeceğiniz altyapının size farklı ödeme hizmetlerini sunabilmesine dikkat etmelisiniz. Yukarıda örneklerini verdiğimiz ödeme yöntemleri arasından sıkça tercih edilenlere sitenizde mutlaka yer vermelisiniz. Ne kadar çok ödeme yöntemi alternatifi sunarsanız o kadar çok farklı müşteri kitlesine hitap edersiniz. Müşterilerinize satın alma ve ödeme aşamasında kolaylık sunarak satışlarınızı artırabilirsiniz.

Ödeme altyapısı seçerken hizmet alacağınız sağlayıcının güvenilir olmasına da çok dikkat etmelisiniz. Çünkü e-ticaret müşterileri, hassas bilgilerini verdikleri altyapının çok güvenli olmasını ister. Bu noktada Koç Holding çatısı altında ve Token güvencesiyle hizmet veren Ödero’yu tercih edebilirsiniz.

Ödero, TCMB lisansı ve PCI-DSS Level-1 sertifikasıyla uluslararası standartlarda güvenlik düzeyi sunar. Üstelik Ödero’dan sanal POS, kart saklama, e-cüzdan, link ile ödeme, alışveriş kredisi, pazaryeri ve bayi tahsilat çözümleri gibi hizmetlerin tümünü güvenli bir şekilde alabilirsiniz.

Ödero Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Ödero, Koç Holding şirketlerinden Türkiye’nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı Token Finansal Teknolojiler’in dijital ödeme çözümleri alanında hizmet veren uzman markasıdır. Ödero olarak, uluslararası PCI-DSS güvenlik standartlarına uygun sanal POS altyapımız ve işinizin ihtiyacına uygun tasarlanan ödeme ve tahsilat çözümlerimizle inovatif finansal çözümler üretiyoruz. Ödero uzman içerik yazarları, e-ticaret iş modelleri, ödeme sistemleri, finansal analiz, pazarlama stratejileri gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.

Diğer içeriklere göz at

E-ticaret dünyasını adım adım keşfetmek için diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

1.07.2024
Mail Order Nedir? Nasıl Yapılır?
Banka ve kredi kartlarından uzaktan ödeme almayı sağlayan mail order nasıl kullanılır?
27.06.2024
PCI DSS Nedir, Neden Önemlidir?
E-ticaret için büyük önem taşıyan ve ödeme firmalarında bulunması gereken PCI DSS sertifikası nedir?
27.03.2024
Ödeme Ağ Geçidi Nedir, Nasıl Çalışır?
E-ticaret sitelerinde ödeme almayı ve yapmayı sağlayan sistem olan ödeme ağ geçidi nasıl çalışır?