ÖDERO BLOG

Müşterilerinizin Ödeme Sürecini Hızlandıracak Yöntemler

​​​​​​​Müşteri Deneyimi Rehberi

15 Eylül 2023
Her geçen gün büyüyen e-ticaret sektörü, geleneksel ticaret pazarı ile arasındaki farkı kapatıyor. Bunu sağlayan detaylardan biri ise hızlı alışveriş deneyimi. Tüketiciler, birkaç dakika içinde alışveriş yapma deneyimi için e-ticareti tercih ediyor. Özellikle ödeme sürecinin hızlı olması ise avantaj yaratıyor. Dolayısıyla yeterince hızlı bir ödeme deneyimi sunabilen e-ticaret siteleri, rakiplerinin önüne geçebiliyor. Bu doğrultuda sizin için “Ödeme süreci nasıl hızlandırılır?” sorusuna cevap olacak yöntemleri sıraladık.

Satın Alma Adımlarını Azaltmak

Ödeme sürecini hızlandırabilmek için öncelikle satın alma sürecini hızlandırmanız gerekiyor. Müşterilerinizin ödeme adımına kolayca ulaşabilmesini sağlamak, ödeme işlemini hızlandırmada etkili olan bir yöntemdir. Bunun için kategori ve ürün sayfasından ayrılmadan sepete ekleme imkânı sunabilirsiniz. Ayrıca kategori ve ürün sayfasından doğrudan ödeme sayfasına gidilebilmesine de izin vermelisiniz. Böylece alışveriş birkaç adımda tamamlanabilir.

Üye Olmadan Satın Almaya İzin Vermek

E-ticaret sitelerinin yaptığı en büyük hatalardan biri, üye olmayan tüketicilerin ödeme adımına geçmesine izin vermemektir. Bazı tüketiciler, ilk kez kullandıkları e-ticaret sitelerine üye olmak istemeyebilirler. Üye olmak isteseler bile bunu alışveriş deneyiminin ortasında, süreci durduran bir şekilde yapmak istemezler.
Dolayısıyla e-ticaret sitenize, ödeme adımından önce üye olmadan devam etme butonu eklemelisiniz. Böylece müşterileriniz doğrudan ödeme adımına ulaşır ve ödeme süreci hızlıca başlar.

Kullanıcı Dostu Ödeme Sayfası Hazırlamak

Tahsilat sürecini yavaşlatan durumlardan biri, ödeme sayfasının yanlış bir şekilde hazırlanmış olmasıdır. Müşterilerinize sade, kolay kullanılabilen ve pratik bir şekilde ödeme yapmaya izin veren bir sayfa sunmalısınız. Bunun için ödeme formundaki kutucukların yeterli büyüklükte olmasına özen göstermelisiniz.
Ödeme sayfasında ekranı kaplayan veya kullanıcıyı rahatsız eden ögeler olmamalıdır. Bu sayfada özellikle reklamlar büyük problem yaratır. Ödeme sayfasında reklam yayınlamamalısınız. Buna ek olarak müşterilerinize, ödeme sürecine ek bir adım ekleyen 3D Secure sistemini devre dışı bırakma imkânı da sunmalısınız. Ayrıca ödeme ekranında alternatif ödeme seçeneklerinin bulunmasında da fayda vardır.

Link ile Ödeme Almak

Link ile Ödeme Almak Link ile Ödeme Almak
E-ticaret sitenize link ile ödeme alma seçeneği eklemek, ödeme sürecinin hızlanmasına yardımcı olabilir. Özellikle sitenizden ilk kez alışveriş yapacak olan müşterilerinize karşı daha güvenli bir profil çizmek için link ile ödeme alma seçeneği sunabilirsiniz. Bu yöntem, müşterinizin daha hızlı karar vermesini sağlayabilir. Kart bilgilerini doğrudan sizin sitenize yazmak yerine bildiği bir ödeme kuruluşunun ekranına yazmak daha cazip gelebilir. Böylece ödeme konusunda kararsız kalmaz ve hızlıca ödemesini yapar.
Ayrıca bu yöntemi sadece bireysel müşterileriniz için değil, B2B tahsilat yaparken kurumsal müşterileriniz için de kullanabilirsiniz.

Alışveriş Kredisi Kullandırmak

Alışveriş kredisi kullandırmak, birçok fayda sağlamasıyla birlikte ödeme sürecini de hızlandırabilir. Çünkü bu yöntem sayesinde kart bakiyesi yetersiz olan, nakit imkânı elverişli olmayan ve banka/kredi kartı bulunmayan tüketiciler bile alışveriş yapabilir. Böylece internetten alışveriş yapmak için karta para yatırmak, banka hesabı açmak gibi zaman gerektiren eylemler gerekmez.
E-ticaret siteniz üzerinden alışveriş kredisi kullandırdığınızda, müşterileriniz birkaç dakika içinde kredi çekerek alışveriş yapabilir. Üstelik bu alışveriş taksitli olacağı için ödeme süreci hızlanmakla kalmaz, tüketici için daha kolay bir hâle de gelir. Ayrıca bu yöntemin, e-ticaret siteniz için satış hacmini artırma gibi bir etkisi de olur.

Kart Saklama Hizmeti Sunmak

Kart saklama hizmeti, ödeme sürecini hızlandırmak için kullanılabilecek en uygun yöntemlerden biridir. Tüketiciler, fiziksel mağazalarda kasa kuyruğu beklememek ve ödeme işlemi sırasında zaman kaybetmemek için de e-ticareti tercih ederler. Kart saklama ise zaten hızlı olan online ödeme süreçlerine ekstra hız katan bir teknolojidir.
Kart saklama hizmeti sunduğunuzda müşterileriniz, alışveriş sırasında kullanmak istedikleri kartı önceden sisteme kaydederler. Bu sayede ödeme adımında kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV kodunu yeniden girmelerine gerek kalmaz. Tek tıkla ödeme yapabildikleri için de ödeme süreci hızla tamamlanır. Ayrıca PCI-DSS sertifikalı kart saklama teknolojisini destekleyen bir e-ticaret siteniz olursa bu hizmeti kullanan tüketiciler düzenli olarak sitenizden alışveriş yapar.

Güçlü Ödeme Altyapısı Kullanmak

Ödeme sürecini hızlandıran yöntemler arasında en etkilisi, hiç şüphesiz ödeme altyapısının güçlü olmasıdır. E-ticaret müşterileri, ödeme adımında uzun süre beklemek istemezler. Normal şartlarda birkaç saniye süren ödeme işlemi biraz uzadığında ise alışverişten vazgeçebilirler. Ödeme yöntemi fark etmeksizin hızlı ve güvenli bir şekilde ödeme almak istiyorsanız güçlü bir ödeme altyapısı kullanmalısınız.
Güçlü ödeme altyapılarında; ödeme sayfası hızlı yüklenir, bankayla hızlı iletişim kurulur, bankadan gelen cevap gecikmez, işlem hızlıca doğrulanır ve ödeme işlemi çok uzun sürmeden tamamlanır. Bu noktada Ödero ile e-ticaret sitenizdeki ödeme sürecini hızlandırabilirsiniz.
Koç Holding ve Token Finansal Teknolojiler güvencesiyle hizmet veren Ödero, işinizin ihtiyacına göre en uygun ödeme çözümlerini sunarak ödemelerinizi saniyeler içinde almanızı sağlar. PCI-DSS Level-1 sertifikasıyla güvenli bir ödeme deneyimi sunan Ödero, güçlü ve sürekli geliştirilen altyapısıyla ödeme sürecini hızlandırır. Ödero’ya hemen başvurarak ödeme sürecini hızlandırabilir, müşterilerinize sanal POS’a ek olarak link ile ödeme, kart saklama ve alışveriş kredisi gibi ödeme seçenekleri de sunabilirsiniz.

Ödero Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Ödero, Koç Holding şirketlerinden Türkiye’nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı Token Finansal Teknolojiler’in dijital ödeme çözümleri alanında hizmet veren uzman markasıdır. Ödero olarak, uluslararası PCI-DSS güvenlik standartlarına uygun sanal POS altyapımız ve işinizin ihtiyacına uygun tasarlanan ödeme ve tahsilat çözümlerimizle inovatif finansal çözümler üretiyoruz. Ödero uzman içerik yazarları, e-ticaret iş modelleri, ödeme sistemleri, finansal analiz, pazarlama stratejileri gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.

Diğer içeriklere göz at

E-ticaret dünyasını adım adım keşfetmek için diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

25.07.2024
SSL Sertifikası Nedir, E-ticaret İçin Neden Önemlidir?
Web site güvenliği için büyük öneme sahip SSL sertifikası nedir, nasıl alınır?
7.06.2024
Online Alışverişte Tehlikelerden Korunma Rehberi: 10 Etkili Yöntem
İnternetten güvenli bir şekilde alışveriş yapabilmek için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
18.04.2024
Sanal Kart Nedir, Nasıl Kullanılır?
Kart bilgilerinin güvenliği için online alışverişlerde kullanılan sanal kart nasıl alınır ve nerede kullanılır?