ÖDERO BLOG

Bayi Tahsilat Sistemi Nedir, Avantajları Nelerdir?

Finans Rehberi

27 Ekim 2023

Üretici firmalar, ürünlerini müşterilere genellikle bayilik sistemiyle ulaştırırlar. Doğrudan satış yapmanın yanında bayilik sistemini de kullanmak, ürünlerin daha geniş bir müşteri havuzuna ulaşmasını sağlar. Geniş bayi ağına sahip olan firmalar, nakit akışlarını bayi tahsilat çözümleri ile yönetirler. Online bayi tahsilatı olarak da bilinen bu sistem, ana firmalar için önemli avantajlar sunar. Peki, bayi tahsilat çözümü nedir ve avantajları nelerdir

Bayi Tahsilat Çözümü Nedir?

Bayi tahsilat çözümü; ürünlerini bayi, alt bayi, distribütör ve toptancı gibi satış ağlarıyla müşterilerine ulaştıran firmaların kullandığı bir sistemdir. Bu sistem, bayi ödemelerini online ortama taşıyor ve otomatikleştiriyor. Böylece bayilerin ödeme almasını kolaylaştırıyor. Ayrıca tahsilat süreci de hızlanıyor. Çünkü online bayi tahsilat sisteminde ana firmalar, vade beklemeden tahsilat yapabiliyor.

Finansal teknoloji yazılımı olarak geliştirilmiş olan bayi tahsilat çözümünde, bayiler her satış yaptığında ana firma da tahsilat yapıyor. Nakit akışı için süreklilik sağlayabilen bu sistem, tahsilat işlerini önemli ölçüde kolaylaştırıyor. Buna göre bayi tahsilat sistemi nasıl çalışıyor, süreç nasıl ilerliyor ve tahsilat nasıl kolaylaşıyor?

Bayi Tahsilat Çözümlerinde Süreç Nasıl İlerler?

Online bayi tahsilat çözümü sürecini, geleneksel yöntemden örnek vererek açıklayabiliriz. Geleneksel yöntemde bayi, ana firmadan tedarik ettiği ürünleri satar ve anlaşmaya göre belirlenen aralıklarla ana firmanın payını öder. Bu süreçte bayi, sattığı ürünlerden ana firmaya düşen payı sürekli hesaplamak durumundadır. Ayrıca tahsilat günü geldiğinde yüklü bir ödeme yapması gerekir. Ana firma ise tahsilat için genellikle bir ay olarak belirlenen vade gününü bekler.

Tahsilat için vade gününü beklemek, iki vade tarihi arasında kalan süreçte nakit akışı konusunda problemler yaşayabilir. Bayi tahsilat çözümü ise her iki taraf için işleri kolaylaştırır. Çünkü süreç oldukça kısa sürer ve otomatik bir şekilde ilerler. E-tahsilat sistemi olarak çalışan bayi tahsilat çözümünde bayi, satış yaptığı anda ana firmanın payı otomatik olarak ana firmanın hesabına geçer. Böylece vade bekleme süreci ortadan kalkar ve ana firmanın nakit akışı sürekli hâle gelir.

Bayi tahsilat sisteminde bayiler de sürekli hesap takibi yapmak durumunda kalmaz. Satış yaptığında kendi payını doğrudan alır ve aylık ödemeler yapması gerekmez. Bunun yanında ana firmalar, bayilere farklı ödeme yöntemleri de sunabilirler. Örneğin link ile ödeme çözümünü kullanarak SMS ve e-mail üzerinden online ödeme alabilirler. Ayrıca bayi tahsilat çözümü, sanal POS’a da entegre edilebilir.

Müşterilerine bayi, alt bayi, distribütör gibi aracılarla ulaşan bir firmanız varsa bayi tahsilat hizmetlerini kullanarak işleri kolaylaştırabilirsiniz. Peki, bayi tahsilat çözümü nasıl kullanılır?

Bayi Tahsilat Sistemlerinin Kullanımı

Bayi Tahsilat Sistemlerinin Kullanımı Bayi Tahsilat Sistemlerinin Kullanımı

Bayi tahsilat sistemlerinin kullanımı son derece kolaydır. Online tahsilat sistemi hizmeti aldıktan sonra hizmet sağlayıcınızın size sunduğu platforma giriş yapmanız yeterli. Bayi tahsilat platformuna giriş yaparak sistemi kolayca kullanabilirsiniz.

Platformun yöneticisi, ana firma olarak siz olursunuz. Yönetici olarak bayi ve alt bayilerinizin de hesaplarını oluşturabilirsiniz. Her bayi için ayrı bir kullanıcı hesabı oluşturduktan sonra kullanıcı adı ve şifreleri bayileriniz ile paylaşmalısınız. Sonrasında bayileriniz, verdiğiniz bilgilerle platforma giriş yapabilirler ve ödemelerini tamamlayabilirler. Siz de vade beklemeden, online ve hızlı bir şekilde ödeme alabilirsiniz.

Tabii sistemin tek işlevi tahsilat değil. Bayi tahsilat sistemi ile finansal süreciniz için faydalı olabilecek raporlara da ulaşabilirsiniz. Tek ekrandan gelir, gider, risk ve teminatlar hakkında detaylı raporları görebilirsiniz. Bunlara ek olarak geçmişte yapılmış olan ve gelecekte yapılacak olan tahsilatlarla ilgili bilgilere de bayi tahsilat platformundan erişebilirsiniz.

Bayi Tahsilatının İşletmelere Avantajları

Bayi tahsilat çözümü, hem işletmenize hem de bayilerinize önemli avantajlar sunar. Bayileriniz, 7/24 kolay ödeme yapma imkânına sahip olur. Bu da size bayi ağınızı genişletme konusunda avantaj sağlar. İşletmeniz için bayi tahsilat çözümünün avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Vade beklemenize gerek kalmadan tahsilat yapabilirsiniz.
  • Anlık tahsilatlar sayesinde nakit akışınızı sürekli hâle getirebilirsiniz.
  • Otomatik tahsilat sayesinde operasyonel süreçleriniz kolaylaşır.
  • Havale ve EFT gibi maliyetli yöntemlere gerek kalmadığı için masraflarınız azalır.
  • Finansal durumunuzu görebileceğiniz detaylı raporlara anlık erişiminiz olur.
  • Tahsilat süreçlerini ve nakit akışınızı tek ekrandan kolayca takip edebilirsiniz.
  • Tahsilatlarda oluşabilecek hatalar ve mali kayıp riskiniz en aza iner.
  • 7 gün 24 saat kesintisiz bir şekilde tahsilat yapma imkânınız olur.
  • Satış ağınızdaki aracıların payları otomatik olarak dağıtılır ve hesaplama süreçleri için ek zaman ayırmanıza gerek kalmaz.

Çok kanallı satış yapan işletmenizin bu avantajlardan kolayca faydalanmasını istiyorsanız hemen Ödero’ya başvuru yapabilirsiniz. Ödero Bayi Tahsilat Çözümü sayesinde tüm bu avantajlara ve çok daha fazlasına güvenli bir şekilde ulaşabilirsiniz. Koç Holding ve Token Finansal Teknolojiler güvencesiyle hizmet veren Ödero, tahsilat süreçlerini entegrasyon gerekmeden tek panelden yönetmenize imkân tanır.

Güvenli altyapı ve etkin fraud çözümleri sayesinde riske girmeden nakit akışınızı yönetebileceğiniz Ödero Bayi Tahsilat Çözümü, mesai saatleri dışında da tahsilat yapmanızı sağlar. Çok kanallı satış ağınızdaki iş ortaklarınızdan kolayca tahsilat yapmak için hemen Ödero’ya başvurun, 7/24 online tahsilat ile işletmenize nakit akışı sağlayın.

Ödero Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Ödero, Koç Holding şirketlerinden Türkiye’nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı Token Finansal Teknolojiler’in dijital ödeme çözümleri alanında hizmet veren uzman markasıdır. Ödero olarak, uluslararası PCI-DSS güvenlik standartlarına uygun sanal POS altyapımız ve işinizin ihtiyacına uygun tasarlanan ödeme ve tahsilat çözümlerimizle inovatif finansal çözümler üretiyoruz. Ödero uzman içerik yazarları, e-ticaret iş modelleri, ödeme sistemleri, finansal analiz, pazarlama stratejileri gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.

Diğer içeriklere göz at

E-ticaret dünyasını adım adım keşfetmek için diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

1.07.2024
Mail Order Nedir? Nasıl Yapılır?
Banka ve kredi kartlarından uzaktan ödeme almayı sağlayan mail order nasıl kullanılır?
27.06.2024
PCI DSS Nedir, Neden Önemlidir?
E-ticaret için büyük önem taşıyan ve ödeme firmalarında bulunması gereken PCI DSS sertifikası nedir?
27.03.2024
Ödeme Ağ Geçidi Nedir, Nasıl Çalışır?
E-ticaret sitelerinde ödeme almayı ve yapmayı sağlayan sistem olan ödeme ağ geçidi nasıl çalışır?