ÖDERO BLOG

Sanal POS Komisyon Oranları 2024

Finans Rehberi

22 Aralık 2023

E-ticaretin en temel ödeme çözümü olan sanal POS için e-ticaret sitesi sahiplerinin bazı ödemeler yapması gerekir. Sanal POS komisyonu olarak bilinen başlıca ücret ise işleme ve firmaya göre farklılık gösterir. Buna göre sanal POS ücretleri ve komisyonları hakkında bilmeniz gerekenleri sizin için derledik.

Sanal POS Ücretli midir?

Sanal POS (VPOS); alınması değil, kullanması ücretli olan bir hizmettir. Çoğu ödeme kuruluşu, e-ticaret sitelerinden sanal POS ücreti almaz. Yani ücretsiz sanal POS hizmetlerinde e-ticaret siteleri, kurulum ve entegrasyon gibi işlemler için ücret ödemezler. Fakat bazı ödeme kuruluşları, aylık veya yıllık periyotlarla ödenen abonelik ücreti talep ederler. Bunların dışında VPOS üzerinden ödeme alınmaya başlandığında ise sanal POS komisyonu devreye girer.

Sanal POS Komisyonu Nedir?

Sanal POS komisyonu; kullanıcılarına bu ürünü sunan ödeme kuruluşlarının, işlem başına veya dönemsel olarak üye kullanıcılardan aldığı hizmet ücretidir. E-ticaret sitelerinin, ödeme sistemleri aracılığıyla internet üzerinden yaptıkları satışlar için ödeme almalarını sağlayan sanal POS hizmeti, güçlü ve güvenli bir altyapı gerektirir. Bu altyapıyı sunan banka ve ödeme kuruluşları ise sanal POS üzerinden alınan ödemeler için belirli bir yüzde veya sabit komisyon tahsil ederler. Peki, sanal POS komisyonu neye göre hesaplanır?

Sanal POS Komisyon Oranları Nasıl Belirlenir?

Sanal POS komisyon oranları belirlenirken birçok detaya dikkat edilir. Bunların en başında, sanal POS firmasının fiyatlandırma politikası gelir. Her ödeme kuruluşu, komisyon oranını kendi belirler. Bu süreçte ise fiyatlandırma politikasını temel alır. Belirlenen oranın, piyasa şartlarına uygun olmasına özen gösterilir; fakat yine de her firmanın komisyon oranı aynı olmaz.

Komisyon ücretleri için belirlenen sanal POS oranlarını etkileyen bir diğer faktör de ödeme kuruluşunun sunduğu imkânlardır. Firmalar, bankalar ile olan anlaşmaları doğrultusunda e-ticaret sitelerine farklı imkânlar sunar. Daha fazla bankayla anlaşması olan firmalar, daha yüksek komisyon oranı belirleyebilir. Aynı şekilde taksitli satış yapma imkânı vermeleri de komisyon oranını belirlemede etken olabilir.

Komisyon oranlarını etkileyen bir faktör de altyapının gücü ve güvenliğidir. Müşterilerin kesintisiz bir ödeme deneyimi yaşaması için sanal POS altyapısının çok güçlü olması gerekir. Bunu sunabilen firmalar ise komisyon oranlarını farklı belirleyebilir. Aynı şekilde güvenlik de bu konuda etkili olan önemli bir detaydır.

Sanal POS Komisyon Oranları Neden Değişkendir?

Sanal POS Komisyon Oranları Neden Değişkendir? Sanal POS Komisyon Oranları Neden Değişkendir?

Sanal POS komisyonlarının değişken olmasının en önemli sebebi, her firmanın kendi komisyon oranını belirlemesidir. Banka sanal POS komisyon oranları da ödeme kuruluşlarına göre farklıdır. Bunların yanında bir firmanın sunduğu birden çok komisyon oranı da olabilir. Bu durumun farklı sebepleri vardır.

Sanal POS şirketleri, genellikle bir oran belirler ve yapılan her işlemin tutarına göre bu oran üzerinden komisyon alır. Söz konusu oran ise işlemin tutarına göre değişebilir. Ödeme kuruluşu, bir işlem tutarı limiti belirleyebilir ve bu limitin üzerindeki satışlarda farklı bir oran üzerinden komisyon olabilir. Aynı durum, işlem adedi için de geçerli olabilir. Özetlemek gerekirse sanal POS firmaları, küçük ölçekli ve büyük hacimli e-ticaret sitelerine farklı komisyon oranları sunabilir.

Komisyon oranlarının değişmesinde işlem türü de etkilidir. Sanal POS taksitli işlem komisyonları, peşin işlemlere göre daha yüksek olabilir. Bunun yanında müşterinin kullandığı kredi kartının bankasına göre de komisyon oranı değişir. Ödeme kuruluşunun bankalar ile yaptığı anlaşmalara göre bazı bankalar için yüksek, bazıları için ise düşük komisyon oranları geçerli olur.

Bu bilgileri dikkate aldığımızda, sanal POS başvurusu da önem kazanıyor. Sanal POS başvurunuzu yaparken komisyonlardaki farklılıkları da dikkate almanız gerekiyor. Dolayısıyla en düşük komisyonlu sanal POS firmalarıyla birlikte geniş imkânlar sunan, güçlü ve güvenli altyapıya sahip firmaları da araştırmalısınız. E-ticaret siteniz için hem komisyon hem de altyapı konusunda avantajlı Ödero’yu tercih edebilirsiniz.

Ödero 2024 Sanal POS Komisyon Oranları

Ödero, tüm bankalar için tek komisyon oranı sunarak işlerinizi kolaylaştırır. Koç Holding ve Token Finansal Teknolojiler güvencesiyle hizmet veren Ödero sayesinde komisyon hesapları kafanızı karıştırmaz. Hangi bankadan ödeme alırsanız alın aynı komisyonu öder, tüm süreci tek ekrandan kolayca takip edebilirsiniz.

Ödero Sanal POS, PCI-DSS Level-1 sertifikasıyla kesintisiz çalışan, güçlü ve güvenli bir altyapı sunar. İptal ve iade işlemlerini tek ekran üzerinden yapabileceğiniz Ödero’da kolay raporlama ekranı da mevcuttur. Kolay raporlama ekranı sayesinde farklı bankalar üzerinden yapılan işlemleri bir arada görebilir, finansal durum değerlendirmesi için detaylı raporlar alabilirsiniz.

Hemen Ödero Sanal POS başvurunuzu yapın, size özel en uygun sanal POS komisyon oranları ile güvenli ödeme almaya başlayın.

Ödero Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Ödero, Koç Holding şirketlerinden Türkiye’nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı Token Finansal Teknolojiler’in dijital ödeme çözümleri alanında hizmet veren uzman markasıdır. Ödero olarak, uluslararası PCI-DSS güvenlik standartlarına uygun sanal POS altyapımız ve işinizin ihtiyacına uygun tasarlanan ödeme ve tahsilat çözümlerimizle inovatif finansal çözümler üretiyoruz. Ödero uzman içerik yazarları, e-ticaret iş modelleri, ödeme sistemleri, finansal analiz, pazarlama stratejileri gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.

Diğer içeriklere göz at

E-ticaret dünyasını adım adım keşfetmek için diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

1.07.2024
Mail Order Nedir? Nasıl Yapılır?
Banka ve kredi kartlarından uzaktan ödeme almayı sağlayan mail order nasıl kullanılır?
27.06.2024
PCI DSS Nedir, Neden Önemlidir?
E-ticaret için büyük önem taşıyan ve ödeme firmalarında bulunması gereken PCI DSS sertifikası nedir?
27.03.2024
Ödeme Ağ Geçidi Nedir, Nasıl Çalışır?
E-ticaret sitelerinde ödeme almayı ve yapmayı sağlayan sistem olan ödeme ağ geçidi nasıl çalışır?