ÖDERO BLOG

Ödeme Ağ Geçidi Nedir, Nasıl Çalışır?

Finans Rehberi

27 Mart 2024

E-ticaret alışverişlerinde tüketicilerin ödeme yaparken, satıcıların ise ödeme alırken kullandıkları sistemlerde bir bilgi transferi gerçekleşir. Hassas veriler içeren bu bilgilerin transferinin güvenli bir şekilde yapılması gerekir. Güvenli ve hızlı bilgi transferi ise ödeme ağ geçitleri sayesinde mümkün olur. Peki, ödeme ağ geçidi yani payment gateway nedir ve nasıl çalışır?

Ödeme Ağ Geçidi Nedir?

Ödeme ağ geçidi; online alışverişlerde e-ticaret sitesinin ödeme almasını, tüketicinin de ödeme yapmasını sağlayan temel sistemdir. E-ticaret işletmeleri için finansal işlemleri işleyen ve güvenli bir şekilde online ödeme alınmasını sağlayan ödeme ağ geçidi, alıcı ve satıcı arasındaki para transferini kolaylaştırır; müşterilere güvenli, hızlı ve kullanıcı dostu bir ödeme deneyimi sunar.

Ödeme ağ geçidi, birçok finansal kuruluşun birbirleriyle iletişim kurmasını da sağlar. Bu kurumlar arasında bankalar, kredi kartı şirketleri ve ödeme hizmet sağlayıcıları (sanal POS firmaları) bulunur. Payment gateway sistemi ise bu taraflar arasındaki bilgi transferinin şifreli olarak güvenli bir şekilde yapılması noktasında önemli rol oynar.

Ödeme Ağ Geçidi Nasıl Çalışır?

Ödeme ağ geçidinin çalışma süreci, tüketicinin satın alacağı ürünleri sepete ekleyip ödeme aşamasına geçmesiyle başlar. Tüketici; kredi kartı numarası, son kullanma tarihi ve CVV/CVC kodu gibi bilgileri ödeme formuna girerek işlemi başlatır. Girilen bu bilgiler, arka planda çalışan bir güvenlik sistemi sayesinde şifrelenir. Şifrelenen kart bilgilerini, alışveriş yapılan e-ticaret sitesi de dahil olmak üzere süreçteki üçüncü taraflar görüntüleyemez.

Sanal POS üzerinden geçen bu işlem sonrasında kart bilgileri, ödeme işlemcisine iletilir. Kart ile ödeme kabulünü mümkün kılan ödeme işlemcisinden sonra bilgiler, doğrulanmak üzere Bankalararası Kart Merkezi’ne (BKM) aktarılır. BKM’ye aktarılan kart bilgilerinin incelenmesi ise müşterinin kullandığı kartın ait olduğu banka tarafından yapılır. Bilgilerin doğru olması halinde ise bankadan onay gelir.

Bu aşamada devreye 3D Secure sistemi de girebilir. 3D Secure sistemi ile işlemin gerçek kart sahibi tarafından yapılıp yapılmadığı da onaylanır. Ödeme yapılan kartın sahibine SMS veya bildirim olarak bir doğrulama kodu gönderilir. Ödeme ise ancak bu kodun 3D Secure ekranına doğru bir şekilde yazılması halinde devam eder.

Ödeme ağ geçidi, tüm işlemlerin ardından bankadan gelen onayı hem kart sahibine hem de satıcıya ileterek ödeme sürecini tamamlar. Arka planda birçok farklı işlem tamamlanıyor olsa da ödeme ağ geçidi işlemleri, sanal POS’lar üzerinde sadece birkaç saniye sürer. Yani alıcı ve satıcı, bu işlemlerin tamamlanmasını sadece birkaç saniye bekler.

Ödeme Ağ Geçidini Kimler Kullanır?

Ödeme Ağ Geçidini Kimler Kullanır? Ödeme Ağ Geçidini Kimler Kullanır?

Ödeme ağ geçidi, e-ticaret işletmeleri ve diğer çevrim içi platformlar için olmazsa olmaz bir sistemdir. İnternet üzerinden ürün veya hizmet satan herhangi bir işletme, güvenli ve hızlı ödeme işlemleri sağlamak için bir ödeme ağ geçidi kullanmalıdır.

Küçük veya büyük ölçekli olması fark etmeksizin her e-ticaret girişimi, ödeme ağ geçitlerinin sunduğu kolaylık ve güvenlik avantajlarından faydalanabilir. Ödeme ağ geçitleri, müşterilerin farklı ödeme yöntemlerini kullanmasına da olanak tanır. Kredi kartı, havale/EFT/FAST, dijital cüzdan gibi çeşitli ödeme seçenekleri düşünüldüğünde işletmelerin müşteri tabanını genişletme şansı da artar.

Ayrıca ödeme ağ geçitleri, uluslararası satış yapmak isteyen işletmeler için de büyük bir avantaj sağlar. Farklı ülkelerin para birimlerini ve ödeme sistemlerini destekleyerek işletmelerin küresel pazarda rekabet etmesine yardımcı olur. Yani e-ihracat yapmak isteyenler de ödeme ağ geçidi kullanabilirler.

E-Ticaret Sitelerinde Ödeme Ağ Geçidi Nasıl Olmalıdır?

E-ticaret sitelerinde ödeme ağ geçidi seçimi oldukça önemlidir. Ağ geçidi için birincil faktör, güvenliğin sağlanmasıdır. Ödeme ağ geçidinin gelişmiş güvenlik protokolleri ile donatılmış olması gerekir. Çünkü müşterilerinizin kişisel ve finansal bilgilerinin korunması, işletmenizin itibarı için hayati öneme sahiptir.

Bunun yanı sıra ödeme ağ geçidinin kullanıcı dostu bir arayüze sahip olması da önemlidir. Kolayca anlaşılabilir ve kullanılabilir bir arayüz, müşteri deneyimini iyileştirir ve dönüşüm oranlarını artırır. Müşteri deneyimi açısından hız da önemli bir faktör olarak karşımıza çıkar. Dolayısıyla e-ticaret sitelerinde ödeme ağ geçidi, hızlı çalışan bir altyapıya sahip olmalıdır.

Ayrıca ödeme ağ geçidinin farklı ödeme yöntemlerini desteklemesi de önemlidir. Kredi kartları, banka havalesi, mobil ödemeler gibi çeşitli seçeneklerin bulunması, müşterilerin tercihlerine uygun ödeme yapabilmelerini sağlar. Peki, e-ticaret sitenize uygun bir ödeme ağ geçidine nasıl sahip olabilirsiniz?

E-Ticaret Sitesi İçin Ödeme Ağ Geçidi Nasıl Kurulur?

Ödeme ağ geçidi seçiminizi yapmanızın ardından bir sonraki adım, yeni ödeme ağ geçidinizi e-ticaret sitenize entegre etmek olacaktır. İlk olarak ödeme ağ geçidinizin sahip olduğu API'lara (Uygulama Programlama Arayüzü) aşina olmanız gerekiyor. API'ların nasıl çalıştığını ve nasıl kullanılacağını bilmeniz, entegrasyon sürecini kolaylaştıracaktır.

E-ticaret platformunuzda ödeme ağ geçidi entegrasyonunu sağlayan bir eklenti veya modüle de sahip olabilirsiniz. Entegrasyon sonrasında ise mutlaka test işlemlerini tamamlamalı, sistemin düzgün çalıştığından emin olmalısınız.

E-ticaret siteniz için ödeme ağ geçidi kurma ve entegre etme sürecini kolaylaştırmak için Ödero Sanal POS’a başvurabilirsiniz. Ödero’nun kolay entegrasyon avantajıyla süreci hızlıca tamamlayabilir, tek sözleşme ve tek komisyon oranı ile tüm bankalardan ödeme alabilirsiniz. Koç Holding ve Token Finansal Teknolojiler çatısı altındaki Ödero’nun hızlı, güçlü ve güvenli altyapısıyla ödeme alabilmek için Ödero Sanal POS’a hemen başvurun.

Ödero Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Ödero, Koç Holding şirketlerinden Türkiye’nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı Token Finansal Teknolojiler’in dijital ödeme çözümleri alanında hizmet veren uzman markasıdır. Ödero olarak, uluslararası PCI-DSS güvenlik standartlarına uygun sanal POS altyapımız ve işinizin ihtiyacına uygun tasarlanan ödeme ve tahsilat çözümlerimizle inovatif finansal çözümler üretiyoruz. Ödero uzman içerik yazarları, e-ticaret iş modelleri, ödeme sistemleri, finansal analiz, pazarlama stratejileri gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.

Diğer içeriklere göz at

E-ticaret dünyasını adım adım keşfetmek için diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

1.07.2024
Mail Order Nedir? Nasıl Yapılır?
Banka ve kredi kartlarından uzaktan ödeme almayı sağlayan mail order nasıl kullanılır?
27.06.2024
PCI DSS Nedir, Neden Önemlidir?
E-ticaret için büyük önem taşıyan ve ödeme firmalarında bulunması gereken PCI DSS sertifikası nedir?
15.03.2024
ETBİS Nedir, ETBİS Kaydı Nasıl Yapılır?
E-ticaret firmalarının dahil olması gereken ETBİS sistemi nedir, kayıt işlemleri nasıl yapılır?