ÖDERO BLOG

Alışveriş Kredisi Nedir, Nasıl Alınır?

Finans Rehberi

10 Kasım 2023
Nakit ihtiyaçlar için başvurulan çözümlerin başında krediler gelir. Artık sadece nakit ihtiyaçlarda değil, alışverişlerde de ödeme yöntemi olarak krediler tercih ediliyor. Alışveriş kredisi olarak bilinen bu kredi türü, hem tüketicilere hem de satıcılara önemli avantajlar sağlıyor. Özellikle e-ticaret sitelerinde yaygın bir ödeme yöntemi olan alışveriş kredisi nedir, alışveriş kredisinde süreç nasıl ilerler?

Alışveriş Kredisi Nedir?

Alışveriş kredisi; tüketicinin sadece ödeme sırasında kullanabildiği ve nakit olarak temin edemediği bir kredi türüdür. Dijital kanallardan başvurulduğu ve tüketiciye nakit olarak verilmediği için başvuru ve onay süreci oldukça kısadır. İhtiyaç kredisi grubunda yer alan bu kredi, yüksek tutarlı olan ve taksitlendirme sınırı bulunan ürünleri taksitli bir şekilde alabilmeye imkân tanır.

Daha çok online alışverişlerde kullanılan alışveriş kredisine bazı büyük mağazalarda rastlamak da mümkündür. Başta cep telefonu ve bilgisayar olmak üzere elektronik cihazlarda, beyaz eşyalarda, mobilyalarda ve diğer pek çok kategorideki ürünler için kullanılabilir. Peki, alışveriş kredisi nasıl alınır ve kullanım süreci nasıldır?

Alışveriş Kredisi Nasıl Alınır?

Alışveriş kredisi alma süreci oldukça hızlı tamamlanır. Hızlı ve kolay bir ödeme yöntemi olduğu için de hem alıcının hem de satıcının işlerini kolaylaştırır. Krediyi kullanmak için öncelikle e-ticaret sitesinden alınacak ürün sepete eklenir ve ödeme adımına gidilir. Bir e-ticaret sitesi alışveriş kredisiyle ödeme kabul ediyorsa, ödeme sayfasında “alışveriş kredisi ile öde” şeklinde bir buton olur. Bu buton üzerinden kredi başvuru sayfasına gidilir.

Başvuru sayfasında, e-ticaret sitesinin anlaşmalı olduğu bankaların listesi bulunur. Her bankanın vade seçenekleri ve faiz oranları da sayfada yer alır. Seçilen vade sayısına göre her taksitin kaç TL olacağını tüketici bu ekranda görebilir. Sonrasında kendine uygun olan bankayı seçerek işleme devam eder.

Tüketici bu adımda, T.C. kimlik numarası ve cep telefonu numarası gibi temel bilgilerini yazarak başvurusunu yapar. Birkaç dakika içinde ise başvuru sonucu ekranda görülebilir. Değerlendirme sürecinde başvuru sahibinin kredi notu ve finansal geçmişi referans alınır. Başvurunun olumsuz sonuçlanması hâlinde tüketici, farklı bir banka seçerek tekrar başvuru yapabilir.

Alışveriş Kredisi Nasıl Kullanılır?

Alışveriş kredisinin kullanımı sırasında, kredi başvurusu onaylanan tüketicinin ekstra bir işlem yapmasına gerek kalmaz. Çünkü başvuru onaylandığında kredi tutarı tüketiciye değil, satıcıya ödenir. Banka, krediye konu olan alışverişin ücretini, tüketici adına satıcıya öder. Tüketici ise alışveriş anında herhangi bir ödeme yapmadan alışverişi tamamlar ve ürünlerini teslim alır.

Alışveriş kredisinden yararlanarak ihtiyaçlarını karşılayan tüketiciler, kullanılan krediyi taksitler hâlinde bankaya geri öder. İlk ödeme günü ise genellikle kredinin kullanıldığı günden bir ay sonrası olarak belirlenir. Bazı dönemlerde erteleme kampanyası da olabileceği için ilk ödeme günü daha ileri bir tarihe ertelenebilir.

Alışveriş Kredisi Kaç Taksit Olarak Kullanılır?

Alışveriş Kredisi Kaç Taksit Olarak Kullanılır? Alışveriş Kredisi Kaç Taksit Olarak Kullanılır?

Alışveriş kredisi olarak kullanılabilecek maksimum tutar, alışveriş kredisi veren bankalar ve e-ticaret siteleri tarafından, yasal sınırlar dikkate alınarak belirlenir. Üst limit genellikle 50.000 TL ila 70.000 TL arasındadır. Vade sayılarında da banka ve e-ticaret sitesi, yasal sınırları gözeterek inisiyatif kullanabilir. Alışveriş kredisinde maksimum taksit sayısı 36 aydır fakat bazı ürün grupları için sınırlandırmalar mevcuttur.

Alışveriş kredisinde maksimum taksit sayıları, ürün gruplarına göre şöyledir:

  • Fiyatı 12.000 TL’nin üzerindeki cep telefonları için 3 ay
  • Fiyatı 12.000 TL’nin altındaki cep telefonları için 12 ay
  • Bilgisayarlar için 12 ay
  • Tabletler için 6 ay
  • Diğer ürün grupları için 36 ay

Alışveriş Kredisi Kullanmanın Avantajları

  • Alışveriş anında ödeme yapmak gerekmez.
  • Alışveriş tutarı taksitler hâlinde, kolayca ödenir. 
  • Yapılan başvuru dakikalar içinde sonuçlanır. 
  • Bankaya gitmeye ve evrak hazırlamaya gerek yoktur.
  • Kredi kartı limitini doldurmadan alışveriş yapmayı mümkün kılar.
  • 36 aya kadar taksit imkânı mevcuttur.
  • Çeşitli banka ve vade sayısı seçeneği vardır. 
  • Kampanya dönemlerinde kredi tahsis ücreti olmadan veya faizsiz alışveriş kredisi alınabilir.

Alışveriş Kredisi Kullandırmanın Avantajları

Alışveriş kredisi sadece tüketiciler için değil, satıcılar için de avantajlıdır. Bir e-ticaret siteniz varsa ve alışveriş kredisi ile ödeme kabul ediyorsanız birçok avantaja da sahip olursunuz. Söz konusu avantajları şöyle sıralayabiliriz:

  • Hızlı ve kolay bir şekilde ödeme alabilirsiniz.
  • Taksitli satış seçeneği ve alternatif bir ödeme yöntemi sunabilirsiniz.
  • Taksitli satış yapmanıza rağmen vade beklemeden ücreti tahsil edersiniz.
  • Ödeme kolaylığı olduğu için yüksek fiyatlı ürünleri daha kolay satabilirsiniz.
  • Kredi kartı olmayan veya limitini doldurmak istemeyen müşterilerinize satış yapabilirsiniz.
  • Müşterilerinize kolaylık sunduğunuz için daha geniş bir kitleye hitap edebilirsiniz.
  • Alışveriş kredisinin tüketicilere sunduğu avantajlar sayesinde müşteri memnuniyetini artırırsınız.

Tüm bu avantajların getireceği en büyük avantaj ise satışlarınızın ve kârınızın artması olacaktır. Çünkü alışveriş kredisi sayesinde müşterileriniz daha kolay bir şekilde alışveriş yapabilir. Böylece tüketiciler tarafından daha fazla tercih edilirsiniz ve pazardaki rekabet gücünüz artar. Bu satışlarınıza da yansır.

Ödero Alışveriş Kredisi ile bu avantajlardan yararlanmanız mümkün. Koç Holding ve Token Finansal Teknolojiler güvencesiyle hizmete sunulan Ödero Alışveriş Kredisi ile birçok avantaja sahip olabilir ve zaman kaybı yaşamadan müşterilerinize alışveriş kredisi imkânı sunabilirsiniz. Alışveriş kredisi ile müşteri memnuniyetini ve satışlarınızı artırmak için Ödero’ya hemen başvurabilirsiniz.

Ödero Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Ödero, Koç Holding şirketlerinden Türkiye’nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı Token Finansal Teknolojiler’in dijital ödeme çözümleri alanında hizmet veren uzman markasıdır. Ödero olarak, uluslararası PCI-DSS güvenlik standartlarına uygun sanal POS altyapımız ve işinizin ihtiyacına uygun tasarlanan ödeme ve tahsilat çözümlerimizle inovatif finansal çözümler üretiyoruz. Ödero uzman içerik yazarları, e-ticaret iş modelleri, ödeme sistemleri, finansal analiz, pazarlama stratejileri gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.

Diğer içeriklere göz at

E-ticaret dünyasını adım adım keşfetmek için diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

1.07.2024
Mail Order Nedir? Nasıl Yapılır?
Banka ve kredi kartlarından uzaktan ödeme almayı sağlayan mail order nasıl kullanılır?
27.06.2024
PCI DSS Nedir, Neden Önemlidir?
E-ticaret için büyük önem taşıyan ve ödeme firmalarında bulunması gereken PCI DSS sertifikası nedir?
27.03.2024
Ödeme Ağ Geçidi Nedir, Nasıl Çalışır?
E-ticaret sitelerinde ödeme almayı ve yapmayı sağlayan sistem olan ödeme ağ geçidi nasıl çalışır?