ÖDERO BLOG

Pazar Yeri Ödeme Çözümü Nedir, Nasıl Çalışır?

Finans Rehberi

12 Ocak 2024

Pazar yerleri, hem tüketiciler hem de e-ticaret yapan girişimciler için birçok avantaj sunar. Fakat işlem yoğunluğu sebebiyle pazar yerlerini yönetmek zor olabilir. Bu zorluğu ortadan kaldıran sistem ise pazar yeri ödeme çözümüdür. Peki, pazar yeri ödeme çözümü nedir, nasıl çalışır ve nasıl kullanılır?

Pazar Yeri Nedir?

Pazar yeri, işletmeler ile müşterileri bir araya getiren e-ticaret platformlarına verilen isimdir. Fiziki mağazası veya e-ticaret sitesi olan işletmeler, ayrıca online pazar yerlerinde sanal mağaza açarak platformun müşterilerine internetten satış yapabilir. Pazar yerleri ise bu alışverişlerden komisyon alarak kazanç sağlar. Bu alışverişlerdeki ödeme süreci ise pazar yeri ödeme çözümü ile yönetilir.

Pazar Yeri Ödeme Çözümü Nedir?

Pazar yeri ödeme çözümü, bir online pazar yerindeki satıcıların hak edişleri ile platformun komisyonunu otomatik olarak tespit edip ilgili hesaplara gönderilmesini sağlayan altyapıdır.

Tüketiciler, pazar yerlerinden alacakları ürünleri sepetlerine eklerler ve sonrasında ödeme ekranına gidip kart bilgilerini yazarak ödemeyi yapar, siparişi verirler. Bu süreçte tahsil edilen tutarın bir kısmı pazar yerinin komisyonu, bir kısmı ise satışı yapan mağazanın satış bedelidir. Online pazar yerlerinden her gün binlerce sipariş verildiği göz önünde bulundurulduğunda bu tutarları manuel olarak hesaplamak pek mümkün olmaz. Pazar yeri ödeme çözümü ise bu süreci otomatik hale getirerek platformların kesintisiz ödeme sistemi kurmasını sağlar.

Pazar Yeri Ödeme Çözümü Nasıl Çalışır?

Pazar yeri ödeme çözümü, alışveriş sürecinin başından sonuna kadar çalışan bir sistemdir. Süreç, müşterinin ödemeyi yapıp siparişi vermesi ile başlar. Müşterinin kartından pazar yerinin hesabına geçen tutar ile ilgili gerekli hesaplamaların yapılması ve hesaplara aktarılması, pazar yeri ödeme çözümünün işidir. Bu süreç, alışverişin gidişatına bağlı olarak ilerler. Sistem genellikle 5 adımlı bir süreç olarak çalışır:

  1. Pazar yeri müşterisi kart bilgilerini girer, bankadan onay gelir, ödeme alınır ve sipariş oluşturulur. Bu aşamada tutar, pazar yeri havuz/koruma hesabında bekletilir.
  2. Pazar yeri ödeme çözümü altyapısında gerekli güvenlik kontrolleri yapılır. Güvenlik problemi çıkmaması halinde süreç devam eder.
  3. Komisyon tutarı otomatik olarak hesaplanır. Bu hesaplama, önceden sisteme girilen komisyon oranlarına göre yapılır. Komisyon oranları; satıcıya, ürüne veya sipariş tutarına göre belirlenebilir.
  4. Hesaplanan komisyon tutarı, pazar yerinin sistemde kayıtlı olan banka hesabına gönderilir. Kalan tutar ise satıcı için ürün/hizmet bedelidir.
  5. Ürün müşteriye ulaştıktan sonra müşteri gerekli kontrolleri yapar ve bir sorun olmaması halinde siparişi onaylar. Sipariş onaylandıktan sonra ürün/hizmet bedeli, satıcının sisteme kaydettiği banka hesabına gönderilir ve süreç sonlanır.

Pazar Yeri Ödeme Çözümü ile Neler Yapabilirsiniz?

Pazar Yeri Ödeme Çözümü ile Neler Yapabilirsiniz? Pazar Yeri Ödeme Çözümü ile Neler Yapabilirsiniz?

Pazar yeri ödeme çözümü ile yapılabileceklerin başında komisyon hesaplama geliyor. Sistemin bu noktada sunduğu hizmet, farklı komisyon oranları mevcut olsa bile hesaplamayı otomatik olarak yapmasıdır. Pazar yerlerinde ürüne, kategoriye, satıcıya ve toplam satış tutarına göre değişebilen komisyon sistemi bulunur. Pazar yeri ödeme çözümüyle bu oranlar sipariş anında hesaplanır.

Platform komisyonu ve satıcı hak edişlerinin otomatik ödenmesi de pazar yeri ödeme çözümü ile sağlanabilir. Bu işlem için de banka hesapları önceden sisteme kaydedilir. Alışveriş tamamlandığında her iki tarafın kazancı hesaplarına geçmiş olur. Ayrıca pazar yeri ödeme çözümü ile iptal ve iade işlemleri de yapılabilir. Buna ek olarak satışlar ve kazançlarla ilgili raporların alınabilmesi de mümkündür.

Pazar Yeri Entegrasyonu Nasıl Yapılır?

Pazar yeri ödeme çözümü entegrasyonu için pazar yeri hizmet sağlayıcısından destek almak en doğrusudur. Çünkü her firma farklı bir entegrasyon süreci benimsemiş olabilir. Genellikle API (uygulama programlama arayüzü) entegrasyonu tercih edilir ve bu entegrasyon, sanal POS sistemiyle birlikte gerçekleştirilir. Ayrıca entegrasyon sürecinde her satıcı için farklı bir profil oluşturmak da gerekebilir. Kolay entegre edilebilen bir altyapı için ise Ödero Pazaryeri çözümünü tercih edebilirsiniz.

Ödero Pazaryeri Çözümünün Avantajları

Koç Holding ve Token Finansal Teknolojiler güvencesiyle kullanabileceğiniz Ödero Pazaryeri ödeme çözümü size birçok avantaj sunar. Bu avantajlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

Tüm Nakit Akışını Tek Ekrandan Yönetme

Ödero Pazaryeri çözümü ile tüm satış ve ödeme akışınızı tek ekrandan görüntüleyebilirsiniz. Böylece tüm işlemlerinizi kolayca takip etme ve yönetme imkânına sahip olursunuz.

Akıllı Ödeme Hesaplama Sistemi

Ödero Pazaryeri’nin akıllı ödeme hesaplama sistemi, platform üyesinin ve satıcının komisyonlarını ayrı ayrı hesaplar. Ayrıca hesaplanan tutarın ayrı ayrı hesaplara aktarılmasını da sağlar. Bu sistem sayesinde hem zaman hem de maliyet tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Satıcı Bazlı Parçalı İade İmkânı

İşlerinizi kolaylaştıran Ödero Pazaryeri, iptal ve iade süreçlerini de pratik hale getirir. Bu sayede sadece belirli bir satıcıya ait işlemi iptal edebilir, satıcı bazlı iade işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Satıcıya Göre Komisyon Hesaplama

Platformda birden fazla işlem yapıldığında her satıcının komisyon oranı ayrı bir şekilde, önceden belirlenen oranlara göre hesaplanır. Ödero Pazaryeri, satıcıya göre komisyon hesaplaması yaparak iş yönetimini kolaylaştırır.

Tüm bu avantajlardan faydalanabilmek için hemen Ödero Pazaryeri başvurusu yapın, e-ticarette nakit akışınızı kolayca yönetin.

Ödero Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Ödero, Koç Holding şirketlerinden Türkiye’nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı Token Finansal Teknolojiler’in dijital ödeme çözümleri alanında hizmet veren uzman markasıdır. Ödero olarak, uluslararası PCI-DSS güvenlik standartlarına uygun sanal POS altyapımız ve işinizin ihtiyacına uygun tasarlanan ödeme ve tahsilat çözümlerimizle inovatif finansal çözümler üretiyoruz. Ödero uzman içerik yazarları, e-ticaret iş modelleri, ödeme sistemleri, finansal analiz, pazarlama stratejileri gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.

Diğer içeriklere göz at

E-ticaret dünyasını adım adım keşfetmek için diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

1.07.2024
Mail Order Nedir? Nasıl Yapılır?
Banka ve kredi kartlarından uzaktan ödeme almayı sağlayan mail order nasıl kullanılır?
27.06.2024
PCI DSS Nedir, Neden Önemlidir?
E-ticaret için büyük önem taşıyan ve ödeme firmalarında bulunması gereken PCI DSS sertifikası nedir?
27.03.2024
Ödeme Ağ Geçidi Nedir, Nasıl Çalışır?
E-ticaret sitelerinde ödeme almayı ve yapmayı sağlayan sistem olan ödeme ağ geçidi nasıl çalışır?