ÖDERO BLOG

Kart Saklama Hizmeti Nedir, Güvenli midir?

Finans Rehberi

22 Eylül 2023

Son yıllarda e-ticaret sitelerindeki ödeme seçenekleri artmaya başladı. Yeni teknolojilerle birlikte çeşitlenen ödeme yöntemleri, tüketiciler için satın alma sürecini kolaylaştırırken e-ticaret siteleri için de birçok avantajı beraberinde getiriyor. Kart saklama teknolojisi de bu ödeme sistemleri arasında yer alıyor. Peki, kart saklama sistemi nedir ve nasıl çalışır?

Kart Saklama Nedir?

Kart saklama, tüketicilere ait kartların online ortamda saklanmasını sağlayan bir altyapı sistemidir. Kart bilgilerinin sanal olarak saklandığı bu ortam, kart sahibinin kontrolündedir. Ödeme kuruluşları tarafından verilen kredi kartı saklama hizmeti, e-ticaret siteleri tarafından alınarak tüketicilere sunulur. Tüketiciler ise kart bilgisi girme süreci olmadan hızlı ödeme yapma şansına sahip olur.

Bir kere kaydedilen bilgiler tekrar tekrar girilmediği için tüketiciler zaman kazanır. Ayrıca kart saklama altyapıları sadece kredi kartıyla değil; banka kartı, sanal kart ve ön ödemeli kart ile de çalışır.

Kart Saklama Nasıl Çalışır?

Sistemin nasıl çalıştığını anlamak için detaylı bir şekilde incelemekte fayda var. Öncelikle alışveriş yapılan e-ticaret sitesinde kart saklama hizmetinin bulunması ve kart sahibinin bu hizmete üye olması gerekiyor. Söz konusu üyelik, daha güvenli olmasından dolayı genellikle cep telefonu üzerinden yapılıyor. Üyeliğini tamamlayan tüketiciler, üyelik sonrası yapılan ilk alışverişte ya da daha öncesinde kartlarını sisteme kaydedebilirler. Ayrıca tüketicilerin birden fazla kart kaydetme hakkı da bulunur.

Kaydetme sırasında tüketici, banka veya kredi kartı bilgilerini ekrandaki forma girer. Bu süreçte kart sahibinin adı, 16 haneli kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV/CVC kodu forma yazılır. Ardından kaydın tamamlanması için kart sahibinin telefon numarasına bir doğrulama mesajı gider. Kart sahibinin onayından sonra ilgili kart, sisteme kaydedilmiş olur.

Kart saklama çözümünün pratikliği, kayıt işleminden sonra ortaya çıkıyor. Kartını kaydeden tüketici, bir e-ticaret sitesinden alışveriş yaparken tek tıkla ödeme şansına sahip olur. Çünkü kaydedilen ön ödemeli, sanal, kredi ve banka kartlarına ait bilgilerin, ödeme anında yeniden yazılması gerekmez. Kart bilgilerini yazmaya gerek kalmadan ödeme yapmak ise tüketicilere zaman kazandırır.

Tüketici, online alışveriş sırasında ödeme adımına geldiğinde, ilgili seçeneğe tıkladığında kart saklama altyapısındaki bilgiler otomatik olarak ekrana gelir. Böylece kart sahibi, ödeme yapmak istediği kartı işaretleyerek işlemine devam eder. Ayrıca kart saklama hizmetinden yararlanarak ödeme yapan tüketiciler, e-ticaret sitesinin sunduğu taksit gibi avantajlardan da faydalanmaya devam eder. Yani sistemdeki kart ile taksitli veya tek çekim ödeme yapmak mümkündür.

Kart sahibi ödeme yapmak için kartını seçip işlemine devam ettiğinde 3D Secure ekranına yönlendirilir. Bu ekran açıldığı sırada ise kart sahibinin telefon numarasına SMS olarak bir doğrulama kodu gider. Tüketici, SMS ile gelen kodu 3D Secure ekranındaki kutucuğa yazarak ödeme işlemini tamamlar. Bazı e-ticaret sitelerinde ödeme sürecini hızlandırmak için 3D Secure sistemini devre dışı bırakma butonu da bulunur. Bu özelliği kullanan tüketicilere SMS doğrulama kodu gitmez ve ilk adımda ödeme tamamlanır.

Her ne kadar ödeme adımında 3D Secure sistemi devreye girse de tüketiciye ait kartların bilgileri, bir altyapıda kayıtlı şekilde durur. Bu da tüketiciler için güvenlik konusunda şüphe yaratabilir. Peki, bu konuda bir risk var mı ve kart saklama güvenli mi?

Kart Bilgilerini Saklamak Güvenli mi?

Kart Bilgilerini Saklamak Güvenli mi? Kart Bilgilerini Saklamak Güvenli mi?

Kart saklama hizmeti hem tüketiciler hem de e-ticaret siteleri için son derece güvenlidir. Çünkü bu sistemde PCI-DSS standartları geçerlidir ve veri güvenliğini sağlamak için “tokenization” adı verilen bir şifreleme teknolojisi kullanılır.

Payment Card Industry Data Security Standard (Ödeme Kartları Endüstrisi Veri Güvenliği Standardı) ya da kısaca PCI-DSS, kart sahibi olan tüketicilerin verilerini güvence altına almak için kurulmuş olan bir operasyonel sistemdir. Sistemin kurucuları arasında ise Master Card, Visa, Discover, American Express ve JCB gibi kredi kartı ağ sağlayıcıları bulunur. Kısaca PCI-DSS ile kart sahiplerine kimlik doğrulama ve yetkilendirme imkânı tanınır ve tüketiciler güvenli bir şekilde kart bilgilerini saklayıp ödeme yapabilir.

Bir diğer güvenlik sistemi olan tokenization ise “token/ödeme anahtarı oluşturma” şeklinde ifade edilebilir. Bu sistemde kullanıcıya ait kredi kartının numaraları, sahte numaralar ile değiştirilerek şifrelenir. Böylece online alışveriş sürecine dahil olan üçüncü tarafların hiçbiri gerçek kart numaralarına erişemez. Bu sayede de kullanıcılar güvenli ödeme yapabilmek için kartlarını rahatlıkla sistemde saklayabilir.

Kart Saklama Hizmeti Sunmanın Faydaları

Kart saklama teknolojisi tüketiciler tarafından sevildi ve bu nedenle hızlı bir şekilde yayıldı. Bu sistemi kullanan e-ticaret müşterisi sayısı da her geçen gün artıyor. Dolayısıyla online iş yerleri bu sisteme geçiyor. Kart saklama teknolojisini cazip hâle getiren ise hem tüketiciye hem de satıcıya avantaj sağlamasıdır. Yani e-ticaret sitenizde kart saklama seçeneğine yer vermeniz sizin için de oldukça faydalı. Bu hizmetin işletmeye sunduğu avantajları şöyle sıralayabiliriz:

  • Müşterilerinize tek tıkla ödeme şansı verirsiniz.
  • Güvenli bir sistem olduğu için e-ticaret sitenizi de müşteriler için güvenli hâle getirir.
  • Hızlı ve güvenli bir ödeme seçeneği sunduğunuz için tüketiciler tarafından sıkça tercih edilirsiniz.
  • Zaman kaybettirmediği için sepet terk oranını önemli ölçüde düşürür.
  • Müşteri sadakatinin artmasına yardımcı olur.
  • Online alışverişin pratik hâle gelmesinden dolayı müşteri memnuniyeti artar.
  • Tüm bu avantajlar ve artan müşteri memnuniyeti, satış hacmi ve kâr oranına da pozitif etki eder.

Kart saklama hizmetinin sunduğu bu avantajlardan yararlanmak için yapmanız gereken, Ödero’ya başvurmak. Koç Holding ve Token Finansal Teknolojiler güvencesiyle hizmet veren Ödero, PCI-DSS Level-1 sertifikasıyla güvenli bir kart saklama hizmeti sunar. Ödero Kart Saklama çözümünden hemen yararlanın; müşteri memnuniyetini, satış hacminizi ve kazancınızı artırın.

Ödero Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Ödero, Koç Holding şirketlerinden Türkiye’nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı Token Finansal Teknolojiler’in dijital ödeme çözümleri alanında hizmet veren uzman markasıdır. Ödero olarak, uluslararası PCI-DSS güvenlik standartlarına uygun sanal POS altyapımız ve işinizin ihtiyacına uygun tasarlanan ödeme ve tahsilat çözümlerimizle inovatif finansal çözümler üretiyoruz. Ödero uzman içerik yazarları, e-ticaret iş modelleri, ödeme sistemleri, finansal analiz, pazarlama stratejileri gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.

Diğer içeriklere göz at

E-ticaret dünyasını adım adım keşfetmek için diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

1.07.2024
Mail Order Nedir? Nasıl Yapılır?
Banka ve kredi kartlarından uzaktan ödeme almayı sağlayan mail order nasıl kullanılır?
27.06.2024
PCI DSS Nedir, Neden Önemlidir?
E-ticaret için büyük önem taşıyan ve ödeme firmalarında bulunması gereken PCI DSS sertifikası nedir?
27.03.2024
Ödeme Ağ Geçidi Nedir, Nasıl Çalışır?
E-ticaret sitelerinde ödeme almayı ve yapmayı sağlayan sistem olan ödeme ağ geçidi nasıl çalışır?